4G-forstyrrelser: Minister lader tv-kunder i stikken

7. maj 2012 kl. 16:4717
Ingen kan umiddelbart oplyse forbrugere om, hvorvidt tv-apparater og andet antenneudstyr kan modstå 4G-signaler. Et spørgsmål til erhvervsminister Ole Sohn har heller ikke kunnet kaste lys over sagen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Forvirringen om, hvordan seerne undgår sort skærm, når det kommende 4G-net rulles ud, er ikke blevet mindre efter et svar fra erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) til Enhedslistens Per Clausen.

I forlængelse af ing.dk's artikler om sagen havde Per Clausen stillet følgende spørgsmål til ministeren:

»Mener ministeren, at det er rimeligt, at ingen tilsyneladende kan oplyse forbrugerne om, hvordan de ved indkøb af fladskærme eller antenneudstyr kan sikre sig mod sort skærm i 2013, når det mobile bredbånd ved 800 MHz bliver rullet ud?«.

Læs også: 4G-mareridt: Tv-kunder aner ikke om deres nye fjernsyn får sort skærm

Artiklen fortsætter efter annoncen

I sit svar svarer Ole Sohn dog ikke direkte på, hvorvidt han finder det rimeligt eller ej, at forbrugerne ikke kan få oplyst, om tv-udstyr kan klare signalerne fra det kommende 4G-net. I stedet slår ministeren fast, at der ligger 'mange analyser og overvejelser bag de rammer, vilkår og tekniske begrænsninger, der er fastlagt i det endelige auktionsmateriale, og som er udtryk for balancen mellem på den ene side, at frekvenserne skal kunne anvendes til mobilt bredbånd og på den anden side, at færrest muligt risikerer at opleve forstyrrelse af modtagelse af antenne-tv-signalet'.

Desuden påpeger ministeren, at der er særligt skrappe begrænsninger for anvendelsen af frekvenserne i Danmark i modsætning til eksempelvis Norge og England.

»I Danmark søger vi således at løse problemet på forhånd i stedet for, som der er lagt op til i Norge og Storbritannien, at løse problemet efterfølgende. Det er en særlig dansk løsning, hvor vi så at sige er forsigtige på forhånd med, hvordan mobilselskaberne får lov at anvende frekvenserne,« fremgår det af svaret.

Det fremgår derimod ikke af svaret, at der i Norge og England er lagt op til, at de borgere, der kommer til at opleve forstyrrelser som følge af det mobile bredbånd ved 800 MHz, også bliver kompenseret i et eller andet omfang af de teleoperatører, som tager de forstyrrende frekvenser i anvendelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Hvert tiende tv kan ikke klare 4G-signaler

I svaret fra Ole Sohn forklarer ministeren desuden, at 'stort set alle de 10.000 husstande, der kan risikere at opleve forstyrrelser, vil kunne løse eventuelle forstyrrelsesproblemer, som måtte opstå, med forholdsvis enkle tiltag, f.eks. udskiftning af kabler og stik, og/eller ved at indsætte et filter, der kan købes for relativt få penge (ca. 150 kr.)'.

Ministerens embedsværk, Erhvervsstyrelsen, har tidligere og ved flere lejligheder sagt til ing.dk, at der også kan være nogle, trods alle foranstaltninger, som kan havne i en situation, hvor deres nyindkøbte fjernsyn går i sort som følge af 4G-signalerne, og at det derfor kan være nødvendigt at udskifte tv-apparatet for fortsat at kunne se tv. Dette fremgår dog ikke af Ole Sohns svar.

Svaret slutter med en henvisning til, at Erhvervsstyrelsen har udarbejdet en række informationer og vejledninger, som er blevet offentliggjort på styrelsens hjemmeside - et arbejde, der fortsætter. Af oplysningerne på Erhvervsstyrelsens hjemmeside fremgår det dog ikke, hvilke tv-apparater der kan klare de kommende 4G-signaler ved 800 MHz, og hvilke der kan risikere at gå i sort.

Læs også: Styrelse giver efter: Vil se på 4G-information

I forlængelse heraf svarer ministeren heller ikke umiddelbart på Per Clausens oprindelige spørgsmål, nemlig om 'det er rimeligt, at ingen tilsyneladende kan oplyse forbrugerne om, hvordan de ved indkøb af fladskærme eller antenneudstyr kan sikre sig mod sort skærm i 2013, når det mobile bredbånd ved 800 MHz bliver rullet ud?'.

Ing.dk har forsøgt at få Ole Sohn til at svare direkte på ovenstående spørgsmål, dog uden held. Ministeren har tidligere påpeget, at det er folks eget ansvar at sikre deres tv-installationer, og ing.dk ville også gerne have spurgt ham, hvordan borgerne skal påtage sig dette ansvar, når forhandlere ikke kan oplyse, om nye tv kan klare 4G-signalerne ved 800 MHz. Men det er heller ikke lykkedes.

Dokumentation

Læs Ole Sohns svar til Per Clausen her

17 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
17
9. maj 2012 kl. 12:04

Mit problem med de der filtre er fordi man i bund og grund operede med udstyr der faktisk gik op til 900 MHz, og de der kommer frem og vil fortælle man "bare kan isætte filtre", det er her jeg stopper med stole på nogen.

Og dette gælder HF tæthed eller det modsatte.

16
8. maj 2012 kl. 20:37

LTE og 4G har fået carte blanche på retten til forstyrre

ALLE transmittere har potentialet til at forstyrre - der er mig bekendt ikke noget carte blanche til nogen-som-helst. LTE/4G har et snævert interval de må sende i, og det gør de så. På samme måde som dit trådløse netkort og dit bluetooth headset må sende på 24xx MHz. Der er nogle regler til sendestyrke, duty cycle, geografi osv. osv. afhængig af hvilke sendere vi taler om.

Sender man ikke indenfor disse snævre rammer, så kan man blive straffet. Det gælder også LTE/4G.

Vi (samfundet) har så vedtaget at et stykke frekvensbånd skal bruges til noget andet, end det har været afsat til tidligere. Det er ligesom når kommunen sælger engen for at lave et varehus. Det er godt for noget, og skidt for noget andet. Det er det vi har valgt politikere til at tage stilling til. I dette tilfælde har man valgt at satse et relativt beskedent frekvensområde til trådløst internet, på bekostning af TV broadcast.

Frekvenser ændrer brug over tid. I gamle dage sendte tv på HF og VHF med AM, idag sender de på UHF digitalt med QAM. Dem der har købt en VHF antenne i 1975, kan jo med samme ret hævde at deres udstyr ikke virker til dagens krav. Skal de så også kompenseres? Nej naturligvis ikke. Fordi udviklingen går hurtigere, bliver der jo ikke flere penge til at kompensere hinanden. Så derfor skal man IKKE kompenseres. Der var mig bekendt heller ingen kompensation, da man stillede hovesenderen op, med de problemer det forvoldte.

15
8. maj 2012 kl. 20:02

Mit problem med de her filtre er som følger:</p>
<p>Signalerne er så kraftige at de kommer ind "Andre steder i et Tv", andre steder end lige hvor antenneindgangen og filtret er tilsluttet.

Så er det et dårligt skærmet tv, og så overholder det ikke immunitetskravene under CE. Byt lortet!

14
8. maj 2012 kl. 19:55

Er det rimeligt at ingen kan svare på:

  1. Hvordan vejret bliver til Jul, for alle skatteydere på fyn?
  2. Hvis en forbruger sår gulerødder, bliver der så et stort udbytte?
  3. Hvis en forbruger køber en dyr cykel, vil den så punktere indenfor den 1. måned?

Ja, det er rimeligt at ingen kan svare på ovenstående spørgsmål.

Er det rimeligt at en dyr cykel punkterer indenfor den første måned - nej. Man burde gøre mere som producent for at forhindre det.

Så spørgsmålet til ministeren burde være: Vil ministeren lave tiltag så forbrugere der har problemer med deres fjernsyn kan få hjælp.

Til det håber jeg at ministeren vil svare: Nej, De fælles penge skal ikke gå til at hjælpe folk med indkøb af fjernsyn - vi vil hellere bruge dem på ældreomsorg og børnepasning. Hvis man er ved at købe et nyt fjernsyn, så bør man købe et sted hvor der er 14 dages returret (på nettet foreksempel).

13
8. maj 2012 kl. 19:42

Mener ministeren, at det er rimeligt, at ingen tilsyneladende kan oplyse forbrugerne om, hvordan de ved indkøb af fladskærme eller antenneudstyr kan sikre sig mod sort skærm i 2013, når det mobile bredbånd ved 800 MHz bliver rullet ud?

Jeg vil gerne svare på det egentlige spørgsmål: JA det er helt og aldeles rimeligt at INGEN kan oplyse forbrugerne om noget som ikke kan besvares.

@Jakob Møllerhøj Har du sat dig ind substansen her? Din artikel bærer præg af at spørgsmålet reelt KAN besvares, men det kan det hverken i teori eller praksis. Se evt. John Strands spørgsmålsrække ovenfor. Disse spørgsmål KAN ikke besvares, og så er det jo ligegyldigt om man stemmer til højre eller venstre.

12
8. maj 2012 kl. 17:05

Mit problem med de her filtre er som følger:</p>
<p>Signalerne er så kraftige at de kommer ind "Andre steder i et Tv", andre steder end lige hvor antenneindgangen og filtret er tilsluttet.

Hvordan kan du udtale dig om det inden nogen er begyndt at sende LTE i 800MHz baandet?

11
8. maj 2012 kl. 17:03

Dette her ville ned til sidste decimal betyde at 1 stk TV MUX ud af en række, gerne måtte "Overtage og forstyrre mere end hvad der nu er vedtaget".</p>
<p>Således det klart vil fremgå hvorfor ingen kan svare på hvilke problemer der vil opstå.</p>
<p>LTE og 4G har fået carte blanche på retten til forstyrre ____ med den klausul at de steder der bliver forstyrret ___ samme må ikke sende andre steder i TV båndet. Capiche?

Hvad mener du med "Dette her"?

LTE baser sender med svagere effekt end en TV MUX saa det svarer til at der kommer en ny tv udbyder du ikke abonnerer paa og sender med svagere effekt end det er tilladt. Det er muligt at det vil forstyrre din aktuelle installation men det maa du saa udbedre hvilket vel ikke er urimeligt.

Du boer kunne stille krav til dit TV at det har ~40dB nabokanalundertrykkelse og ~60dB undertrykkelse paa 2nd adjacent og laengere vaek. Hvis det er tilfaeldet og du stadig har problemer maa du forbedre dine antenneforhold.

Det er ikke en stats-opgave og ikke noget du boer have krav paa tilskud til. (Du kan sikkert faa lavet et aftenskolehold om det og faa tilskud fra komunen dog)

10
8. maj 2012 kl. 16:37

Mit problem med de her filtre er som følger:

Signalerne er så kraftige at de kommer ind "Andre steder i et Tv", andre steder end lige hvor antenneindgangen og filtret er tilsluttet.

9
8. maj 2012 kl. 16:29

Dette her ville ned til sidste decimal betyde at 1 stk TV MUX ud af en række, gerne måtte "Overtage og forstyrre mere end hvad der nu er vedtaget".

Således det klart vil fremgå hvorfor ingen kan svare på hvilke problemer der vil opstå.

LTE og 4G har fået carte blanche på retten til forstyrre ____ med den klausul at de steder der bliver forstyrret ___ samme må ikke sende andre steder i TV båndet. Capiche?

8
8. maj 2012 kl. 14:07

Hej Julian og andre.

Det I ønsker svarer til, at når f.eks. hastigheden sættes op på motorvejen med 10 km/t så FORVENTES der x-antal flere uheld med dødelig udgang.

Erhvervsstyrelsen forventer ud fra teoretiske beregninger, at ca. 10.000 vil kunne blive berørt af LTE.

Anderledes kan det ikke være og lad nu være med at forlange et svar som der reelt ikke kan svares på!

Heldigvis lever vi da stadig i et så frit land at ikke engang styrelsen og ministeren ved hvordan jeg har skruet mit interne tv anlæg sammen eller kender til mine tv produkter!

7
8. maj 2012 kl. 13:28

Hej Glen</p>
<p>Kan du ikke fortælle Ole Sohn følgende:</p>
<ol><li>
<p>Hvor mange TV wer der i Danmark og hvilken type - mærke / model er de</p>
</li>
<li>
<p>...</p>
</li>
</ol><p>Hilsen</p>
<p>John Strand

Ja, det ville da være helt fint hvis (vores allesammens) embedsværk fandt ud af disse ting, i stedet for at svare med hovedet i sandet. Det kan aldrig være op til den enkelte border at lave den slags kortlægning - så var der jo slet ingen grund til at have embedsværk.

6
8. maj 2012 kl. 09:50

Ingen politikere svarer i dag ja eller nej til spørgsmål.

Ole Sohn har i en lang række udtalelser i princippet svaret ja til "de manglende oplysninger", idet det først og fremmest er et producent/forbrugeransvar at tingene er i orden i forhold til LTE robusthed.

De formulerede spørgsmål fra Hr. Strands side er helt relevante i forhold til hvilke forbrugere der kan få problemer, hvor det først og fremmest vil være selve installationen som er afgørende.

Da EMC direktivet vedr. TV apparater i dets nuværende form heller ikke indeholder en relevant test for samme robusthed kan der selvfølgelig ikke svares på det - dette er ikke mindst et producentansvar.

Ole Sohn kunne også have svaret: "Vi ved reelt ikke hvor og hvormange der bliver berørt. Under alle omstændigheder er det ikke statens ansvar sålænge LTE sendetilladelserne overholdes"!

Dette svar ville jo heller ikke kunne accepteres af mange?

5
8. maj 2012 kl. 07:32

Det er ikke noget specielt Ole Sohn. Om det er embedsværket eller blot noget man selv lærer umiddelbart efter at blive minister ved jeg ikke, men det er snarere reglen end undtagelsen at man ikke kan bruge sådan et ministersvar til noget som helst fordi det ikke forholder sig til det, der bliver spurgt om i klar tale. Hele øvelsen går tilsyneladende ikke ud på at nogen skal blive klogere, men at svaret ikke skal kunne bruges til noget som helst.

4
8. maj 2012 kl. 07:29

Hej Glen</p>
<p>Kan du ikke fortælle Ole Sohn følgende:</p>
<ol><li>
<p>Hvor mange TV wer der i Danmark og hvilken type - mærke / model er de</p>
</li>
<li>
<p>Hvor står de TV rent geografisk</p>
</li>
<li>
<p>Hvordan modtager de forskellige TV deres signaler - kabel TV, satelit, DSL eller jordbaseret digital TV</p>
</li>
<li>
<p>Dem der modtager jorbaseret digital TV - hvilken type installation har de og hvilken stand er den i.</p>
</li>
<li>
<p>Hvor vil mobilselskaberne sætte de mobilmaster op som vil blive brugt til 800 Mhz.</p>
</li>
<li>
<p>Hvor langt er der fra de navngivende TV (og modelnummer) som modtager TV signalet via det jordbaserede signal, som har dårlige antenneforhold til de mobilmaster der kommer op og som vil bruge 800 Mhz båndet.</p>
</li>
</ol><p>Hvis du kan skaffe ovenstående information så bør du sende den til Ole Sohn for så burde nogle teknikere kunne lave en vurdering af spørgsmålet og så kan han svare på det som du er sur over at han ikke kan svare på.</p>
<p>Glæder mig til at se dit svar og så vil jeg undlade at kommentere på de andre ting du har skrevet.</p>
<p>Hilsen</p>
<p>John Strand

Det ministeren skal svare på har jo intet med det du siger at gøre.

Her er spg. til Ole Sohn: »Mener ministeren, at det er rimeligt, at ingen tilsyneladende kan oplyse forbrugerne om, hvordan de ved indkøb af fladskærme eller antenneudstyr kan sikre sig mod sort skærm i 2013, når det mobile bredbånd ved 800 MHz bliver rullet ud?«.

Det har intet at gøre med folks eksisterende TV teknologi/opsætning.

3
7. maj 2012 kl. 23:35

Burde tv kompabiliteten ikke høre under emc test og compliance og dermed kun mærke tv hvis der er kompabilitet?

2
7. maj 2012 kl. 18:39

Hej Glen

Kan du ikke fortælle Ole Sohn følgende:

  1. Hvor mange TV wer der i Danmark og hvilken type - mærke / model er de

  2. Hvor står de TV rent geografisk

  3. Hvordan modtager de forskellige TV deres signaler - kabel TV, satelit, DSL eller jordbaseret digital TV

  4. Dem der modtager jorbaseret digital TV - hvilken type installation har de og hvilken stand er den i.

  5. Hvor vil mobilselskaberne sætte de mobilmaster op som vil blive brugt til 800 Mhz.

  6. Hvor langt er der fra de navngivende TV (og modelnummer) som modtager TV signalet via det jordbaserede signal, som har dårlige antenneforhold til de mobilmaster der kommer op og som vil bruge 800 Mhz båndet.

Hvis du kan skaffe ovenstående information så bør du sende den til Ole Sohn for så burde nogle teknikere kunne lave en vurdering af spørgsmålet og så kan han svare på det som du er sur over at han ikke kan svare på.

Glæder mig til at se dit svar og så vil jeg undlade at kommentere på de andre ting du har skrevet.

Hilsen

John Strand

1
7. maj 2012 kl. 18:22

Fyr da den abe, det kan da ikke passe at han ikke gider svare på det, ellers rettere: heller ikke gider svare på det!

Bare fordi at der skal 4g til ? Vis man ikke ved om det er et problem eller ej så sig det da eller betal for at de folk kan se tv igen!

Men ok vi må hellere lade rigmands-kommunisten Ole Sohn være i fred, for ellers kommer alle hans russiske venner efter os!