4G-forstyrrelser: Minister lader tv-kunder i stikken
Forvirringen om, hvordan seerne undgår sort skærm, når det kommende 4G-net rulles ud, er ikke blevet mindre efter et svar fra erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) til Enhedslistens Per Clausen.
I forlængelse af ing.dk's artikler om sagen havde Per Clausen stillet følgende spørgsmål til ministeren:
»Mener ministeren, at det er rimeligt, at ingen tilsyneladende kan oplyse forbrugerne om, hvordan de ved indkøb af fladskærme eller antenneudstyr kan sikre sig mod sort skærm i 2013, når det mobile bredbånd ved 800 MHz bliver rullet ud?«.
Læs også: 4G-mareridt: Tv-kunder aner ikke om deres nye fjernsyn får sort skærm
I sit svar svarer Ole Sohn dog ikke direkte på, hvorvidt han finder det rimeligt eller ej, at forbrugerne ikke kan få oplyst, om tv-udstyr kan klare signalerne fra det kommende 4G-net. I stedet slår ministeren fast, at der ligger 'mange analyser og overvejelser bag de rammer, vilkår og tekniske begrænsninger, der er fastlagt i det endelige auktionsmateriale, og som er udtryk for balancen mellem på den ene side, at frekvenserne skal kunne anvendes til mobilt bredbånd og på den anden side, at færrest muligt risikerer at opleve forstyrrelse af modtagelse af antenne-tv-signalet'.
Desuden påpeger ministeren, at der er særligt skrappe begrænsninger for anvendelsen af frekvenserne i Danmark i modsætning til eksempelvis Norge og England.
»I Danmark søger vi således at løse problemet på forhånd i stedet for, som der er lagt op til i Norge og Storbritannien, at løse problemet efterfølgende. Det er en særlig dansk løsning, hvor vi så at sige er forsigtige på forhånd med, hvordan mobilselskaberne får lov at anvende frekvenserne,« fremgår det af svaret.
Det fremgår derimod ikke af svaret, at der i Norge og England er lagt op til, at de borgere, der kommer til at opleve forstyrrelser som følge af det mobile bredbånd ved 800 MHz, også bliver kompenseret i et eller andet omfang af de teleoperatører, som tager de forstyrrende frekvenser i anvendelse.
Læs også: Hvert tiende tv kan ikke klare 4G-signaler
I svaret fra Ole Sohn forklarer ministeren desuden, at 'stort set alle de 10.000 husstande, der kan risikere at opleve forstyrrelser, vil kunne løse eventuelle forstyrrelsesproblemer, som måtte opstå, med forholdsvis enkle tiltag, f.eks. udskiftning af kabler og stik, og/eller ved at indsætte et filter, der kan købes for relativt få penge (ca. 150 kr.)'.
Ministerens embedsværk, Erhvervsstyrelsen, har tidligere og ved flere lejligheder sagt til ing.dk, at der også kan være nogle, trods alle foranstaltninger, som kan havne i en situation, hvor deres nyindkøbte fjernsyn går i sort som følge af 4G-signalerne, og at det derfor kan være nødvendigt at udskifte tv-apparatet for fortsat at kunne se tv. Dette fremgår dog ikke af Ole Sohns svar.
Svaret slutter med en henvisning til, at Erhvervsstyrelsen har udarbejdet en række informationer og vejledninger, som er blevet offentliggjort på styrelsens hjemmeside - et arbejde, der fortsætter. Af oplysningerne på Erhvervsstyrelsens hjemmeside fremgår det dog ikke, hvilke tv-apparater der kan klare de kommende 4G-signaler ved 800 MHz, og hvilke der kan risikere at gå i sort.
Læs også: Styrelse giver efter: Vil se på 4G-information
I forlængelse heraf svarer ministeren heller ikke umiddelbart på Per Clausens oprindelige spørgsmål, nemlig om 'det er rimeligt, at ingen tilsyneladende kan oplyse forbrugerne om, hvordan de ved indkøb af fladskærme eller antenneudstyr kan sikre sig mod sort skærm i 2013, når det mobile bredbånd ved 800 MHz bliver rullet ud?'.
Ing.dk har forsøgt at få Ole Sohn til at svare direkte på ovenstående spørgsmål, dog uden held. Ministeren har tidligere påpeget, at det er folks eget ansvar at sikre deres tv-installationer, og ing.dk ville også gerne have spurgt ham, hvordan borgerne skal påtage sig dette ansvar, når forhandlere ikke kan oplyse, om nye tv kan klare 4G-signalerne ved 800 MHz. Men det er heller ikke lykkedes.
Dokumentation
