4DX: Nu flytter filmeffekterne ud i de danske biografsale
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

4DX: Nu flytter filmeffekterne ud i de danske biografsale

Illustration: Nordisk Film/Nanna Skytte

Vind, lugte, sne og puslen ved anklerne er det seneste skridt, som skal trække filmelskere op af sofaen og ind i biografsalene.

4D-konceptet er kommet til Danmark, efter at have eksisteret i det små i Hollywood siden 2003 og nu have fået fuldt fart på over hele verden.

Første forestilling var i onsdags i Aarhus med filmen ‘Tomb Raider’, og senere på foråret får også Kinopalæet i Lyngby 4D-effekter i sæder og sal.

Ingeniøren har endnu ikke haft lejlighed til at afprøve konceptet, men det har Nordisk Films CTO, Jan Petersen, selvsagt, da det er ham, der har bestilt konceptet hjem.

»Jeg har haft kig på det i fire år, og nu er vi overbeviste om – efter at have prøvet konceptet af i Oslo – at det vil fungere godt i hele Skandinavien,« siger han.

400 sale i 50 lande er med

Konceptet hedder 4DX og er udviklet af virksomheden CJ 4DPlex i Sydkorea, som siden 2009 har udstyret 400 biografsale i 50 lande med 4D-udstyr.

Det er derfor også en gennemprøvet helhedsløsning, der er blevet monteret i sal 5 i biografen i Aarhus C, hvor der er plads til 96 biografgængere. Og som Jan Petersen udtrykker det, så er det en løsning, der har krævet myriader af installationer under og over gulvet:

»Der ligger jo simpelthen Det Døde Hav af ledninger under sæderne nu,« fortæller han.

En del af 4D-effekterne er centreret om den ekelte biografgængers stol - eller rettere grupper af fire stole. Illustration: MI Grafik / Nanna Skytte

For det første kan sædet hoppe op og ned og tilte i alle retninger, så man kan vugge op og ned på Black Pearl med Jack Sparrow eller dreje med om de skarpe hjørner i ‘The Fast and the Furious’.

Sæderne er nemlig udstyret med elmotorer i soklen, som ved hjælp af en kontrolenhed, der dækker grupper a fire sæder, er bundet op til softwaren på en pc, der står bag i lokalet sammen med fremviseren.

Filmserveren sender dermed tidskoden fra filmens effektspor videre til den centrale kontrolenhed, der igen sætter en handling i gang ude ved sæderne.

Flere niveauer af blæst

Ud over at sædet kan rokke rundt, sidder der også vibratorer i sæde og ryg, så man får den rette følelse af turbulens eller søvndyssende rokken, hvis man sidder i et fly eller en bil. I sædet er også monteret nogle enheder, som kan prikke dig på skulderen, hvis der kommer nogen snigende ind på dig – eller vel rettere skuespilleren i filmen – bagfra.

Skal der mere gang i den med vind i håret under biljagten eller sejlturen, er der flere niveauer for det. Til de små pust sidder der luftdyser i ved siden af hovedet, som kan simulere f.eks. kugler, der flyver forbi, og til den større orkan er salen udstyret med blæsere – fem i hver side – som kan sørge for en ny sideskilning, hvis filmen lægger op til det.

Til den lille kildrende effekt, f.eks. slanger eller andet kryb ved fødderne, er der monteret en gummislange under sædet mellem fødderne, som en kompressor sender luft igennem, så det vibrerer og kildrer anklerne.

Væske skal der også til, for engang imellem regner det i filmen, eller der er skumsprøjt fra havet, og til dette formål er der trukket rør ud til sæderne, så dyser monteret i egen sæderyg kan skyde vand op i luften, så det havner nede i hovedet på hver gæst. Som den eneste feature kan regnen slås fra manuelt, hvis man f.eks. ikke gider få våde briller eller få klasket frisuren.

Salen er også centralt udstyret med regn- og tågemaskiner, sneskum og stroboskoplys til simulering af det hårde vejr.

Noget af væsken, der kommer ud af det enkelte sæde, indeholder også lugte, så man kan sidde og lugte med på den brændte gummi fra biljagten eller krudt fra skudduellen.

I alt har biografen 30-40 lugte at vælge imellem, som spænder vidt fra græslugt til lugten af råt kød, fortæller Jan Petersen.

»Vi bruger dog højst ni dufte ad gangen af praktiske grunde, men de spænder til gengæld bredt. Da jeg i sin tid så filmen ‘Deepwater Horizon’, filmen om tragedien i 2010 på en boreplatform, lugtede salen af kemikalier og brændt olie. Det var ret overbevisende,« fortæller Jan Petersen og fortsætter:

»I King Kong-filmen ‘Skull Island’, som vi åbnede med i Norge, oplevede man, at når kæmpeaben trådte på et menneske eller et dyr, sagde det ‘splat’, og så fik man sprøjtet vand i hovedet sammen med lugten af råt kød. Så det var lidt i den ulækre afdeling,« siger han.

Færre effekter på børnefilm

Lugtene bliver sprayet ud gennem små dyser i sædet foran ved hjælp af slanger, der er trukket fra lugtenheden ude i maskinrummet.

Her bliver væskerne hældt på, og Jan Petersen forklarer, at selv om han ikke kender sammensætningen af væskerne, så er de beregnet til kun at hænge i luften i få sekunder. Man risikerer derfor ikke en timelang parfumelugt eller en lugt af brændt gummi flere minutter efter, at biljagten er slut. Der bliver heller ikke skruet helt op for effekterne i alle film, for eksempel er niveauet mere moderat under børnefilm.

Virksomheden bag 4DX-konceptet står selv for design og timing af effekterne, der altså er lagt på de færdige 2D- eller 3D-film som et ekstra ‘lag’. Herefter sendes effektpakken ud til 4DX-biograferne, hvor afvikleren blot skal fylde vand og duftstoffer på.

Første film på 4DX-programmet i Danmark bliver ‘Tomb Raider’, efterfulgt af actionfilmen ‘Pacific Rim Uprising’ og adventurefilmen ‘Ready Player One’. 4DX-film koster et tillæg på 50 kr.

Emner : Kultur
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Dybere følelser, såsom kærlighed, sorg og forelskelse, forsøges undertrykt til fordel for flygtige glæder i form af erotik, spil, følefilm og det opiumslignende stof soma. Promiskuitet opmuntres fra en tidlig alder, og længerevarende forhold anses for stærkt upassende, ligesom isolation, individualitet og kritisk tænkning...

https://da.wikipedia.org/wiki/Fagre_nye_ve...

Er vi ved at være der? ;)

  • 0
  • 1

Orwell? Jo måske hvis "Fagre nye verden" udspiller sig i 1984 :)

Det er efterhånden over 40 år siden at jeg læste de to bøger som 13 årige. Idag er der vel ingen 13 årige der læser den slags. Ok, det var der nok heller ikke dengang. Bare mig og så en klassekammeret. Og så tog vi som 14 årige op til Louisiana og så 1984 som totalteater-forestilling (totalteater var "the thing" tilbage i 70'erne), helt uden rystende sæder, og luftdysser ved ørene.

  • 0
  • 0

Måske vil det virke til nogle typer af Action films men for mig er 3D i forvejen en dødssejler og jeg tror at jeg vil hade 4D.

Man for børn der skal se far til 4 nummer en trillion er det sikkert en fed oplevelse.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten