45,5 tesla: Ny rekord for et konstant magnetisk felt

Denne spole - på størrelse med en tom toiletrulle - er nøglekomponenten i den nye rekordmagnet. Illustration: National High Magnetic Field Laboratory

En forskergruppe fra National High Magnetic Field Laboratory i Tallahassee, Florida under ledelse af David Larbalestier har i Nature beskrevet, hvordan de sat ny rekord for magnetisk fluxtæthed på 45,5 tesla - for et konstant magnetisk felt vel at mærke.

Den målte værdi er kun 0,2 tesla fra den beregnede i henhold til konstruktionen.

Kraftige magneter anvendes eksempelvis i partikelacceleratorer som LHC ved Cern og i forbindelse med fusionsreaktorer som Iter, der er under opbygning i det sydlige Frankrig,

Den nye rekord er kun en lille forbedring af den hidtidige rekord på 45 tesla.

Kan nå 60 tesla

Mere afgørende dog, at forskergruppen i den videnskabelige artikel konkluderer, at selv om test-magneten endnu ikke er direkte anvendelig til praktisk brug, så viser den en vej til superledende magneter med et ultrahøjt magnetisk felt fremstillet af højtemperatur-superledere baseret på kobberoxid.

Til Nature's nyhedsredaktion supplerer David Larbalestier med oplysningen om, at det nye design kan nå op nå på 60 tesla.

Det er et mål, som ikke grebet ud af den blå luft. National Academy of Sciences i USA har erklæret, at en 60 tesla magnet er af største prioritet for USA.

Jagten på meget stærke magneter har National High Magnetic Field Laboratory beskrevet i en tidligere artikel på deres hjemmeside.

Den nye magnetrekord er fremkommet ved at placere en høj-temperatur superledende spole, der giver 14,4 tesla, i et baggrundfelt på 31,1 tesla fra en af de standardmagneter, som er til rådighed på laboratoriet.

Designet af den superledende magnet er stort set konventionelt, skriver forskerne, bortset fra, at de superledende REBCO-bånd er uisolerede.

Det er det, som har gjort det muligt at opnå et meget kompakt system med en strømstyrketæthed på 1260 ampere pr. kvadratmillimeter.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten