45.000 er ramt af glutenallergi uden at vide det

27. september 2012 kl. 07:329
DR Nyheder Op mod 45.000 danskere er glutenallergikere uden at vide det, og det kan få fatale konsekvenser, vurderer forskere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Lige under en promille af Danmarks befolkning har glutenallergi uden at vide det, vurderer forskere. Og det kan være alvorligt ikke at være klar over, at man er glutenallergiker.

Dødeligheden er fire gange højere hos mennesker med ubehandlet glutenallergi, og der er større risiko for at udvikle tarmkræft for allergikere. Sygdommen er dog meget svær at diagnosticere, da mennesker reagerer meget forskelligt på glutenallergi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens omkring en promille af danskerne har glutenallergi uden at vide det, har mellem en og to procent af henholdsvis Norges og Sveriges befolkning glutenallergi. Hvorfor allergien er mere udbredt på den anden side af Øresund skal nu kortlægges af forskere.

Læs mere på dr.dk

9 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
29. september 2012 kl. 01:09

Har det meste af livet haft skavanker og problemer, men det kunne ingen læge hjælpe med.

I barndommen havde jeg ofte voldsomme mavesmerter, luft i maven, måtte spise ferrofumarat pga jernmangel, fik 'tonikum' (hvad lægen ordinerer når hun bare ønsker at patienten skal få det bedre, uden at vide).

Var absolut den mindste i klassen, tynd. Der var problemer med at jeg hev hår ud af min hovedbund om natten, måske for at dulme anden smerte. Min mor forbød mig det, men vi var hos lægen også med det problem, uden løsning.

I teenage årene forsvandt problemerne, og i 18 års alderen begyndte træthed at være et problem, når jeg havde spist.

Årene gik, og jeg havde problemer med træthed, muskler og led gjorde ondt. Nogle gange var jeg bange for at jeg ikke kunne gå hjem fra en tur i netto, mine led ville ikke.

Troede at man blot havde det sådan, og at det var normalt.

En aften sad jeg og legede med mit videnbegær, og erindrede en pige fra et skolehjem jeg gik på engang, der fik speciel mad, pga af.....

Da jeg læste om symptomerne begyndte klokkerne at ringe, for jeg havde været det meste igennem.

Iværksatte en glutenfri diæt, og meget hurtigt fik jeg det bedre. Var ikke træt, maven fik det fint, og min musearm forsvandt.

Var hos lægen for at lege med min opdagelse, og han befalede mig at spise så meget gluten jeg kunne i en uge. Herefter ville han lade en blodprøve forklare.

Spiste gluten i 5 dage, og måtte så give op, fik det så dårligt, at turen ned til ham på samme gade voldte problemer.

Blodprøven kunne ikke vise noget, og jeg blev så sendt til en mavespecialist, der trykkede lidt her og der, uden resultat.

Lægestanden opgav, havde selv fundet problemet.

Idag lever jeg uden glutenholdig mad, og har det suverænt godt.

Men bare en snært af gluten i det jeg spiser, så melder problemerne sig, specielt muskel og ledsmerter.

---- Kommentar

I DK kan man ikke købe en glutenfri pizza, eller andet færdigmad.

I .se kan man købe det i næsten alle butikker, og det er ikke dyrt.

I SuperDyrt (SuperBest) kan man købe få glutenfrie ting. Har spurgt om ikke de kunne udvidde lidt, men de mener at de er så små, at de ikke kan.

--- Tænk

Hvis du har en i familien der har cøliaki, så overvej om du måske har også.

8
28. september 2012 kl. 23:42

De færreste mennesker kan tåle gluten, de har bare lært at ignorere symptomerne.

Fra barnsben bliver vi proppet med hvede og andre skadelige produkter, de fleste vænner sig til fornemmelsen af træthed og sære humørsvingninger, bilder sig selv ind at sådan er det at leve.

De fleste kunne desværre aldrig drømme om at droppe hvedespisningen i blot 3 mdr for at opleve forskellen, derfor vil der altid være mennesker som forsvarer hvede og gluten.

7
28. september 2012 kl. 09:46

Jeg oplevede noget lignende her.. Min læge spurgte mig om jeg måske havde mentale problemer eller stress...

I øvrigt blev min cøliaki (og psoriasis) tilsyneladende udløst af svær d-vitamin mangel - efter at have taget dette som tilskud er psoriasis gået delvist væk og mange andre gener ligeså, som f.eks smerter i led og hud samt ekstrem træthed. Cøliakien hænger dog ved.

6
28. september 2012 kl. 09:16

Da jeg fik diagnosen for 30 år siden hed det cøliaki eller glutenintolerans.

Glutenintolerans (cøliaki) og glutenallergi er to helt forskellige tilstande, som ikke umiddelbart kan sammenlignes. Det artiklen er tænkt til at handle om er glutenintolerans, hvilket også stemmer med de beskrevne symptomer, og med de tal som opgives for vores nabolande.

Desværre ses det meget tit at begreberne forvirres, hvilket er med til at skabe yderligere forvirring i befolkningen, og hos de praktiserende læger som desværre også er meget uvidende om dette.

Jeg diagnosticerede mig selv med cøliaki for en del år siden, og gik derefter til lægen for at få diagnosen bekræftet. Det lykkedes min læge at bestille den forkerte test to gange, før jeg selv måtte bede om at få lov at udfylde bestillingen til seruminstituttet.

Jeg har efterfølgende talt med flere som har oplevet tilsvarende absurde situationer hos lægen, og har hjulpet flere med at få sikret den rigtige test udført.

Desværre er den danske cøliaki-forening ikke til meget hjælp, da deres primære fokusområder ser ud til at være offergørelse og profit.

5
27. september 2012 kl. 11:22

Da jeg fik diagnosen for 30 år siden hed det cøliaki eller glutenintolerans. Det er ikke en allergi eller overfølsomhed, og de primære symptomer er heller ikke primært overproduktion af histamin med opsvulmet hud, rødme og kløe.

Allergi er godt nok blevet et standardudtryk for intolerans, ting man ikke tåler, men man altså ikke det rette ord her - med det forbehold at jeg ikke er læge, kun ingeniør.

Men det er absolut relevant at artiklen rejser problemet med de udiagnosticerede - jeg kender selv tilfælde med alvorlige problemer (osteoporose) der formentlig kunne være undgået ved diæt.

4
27. september 2012 kl. 11:11

I artiklen på dr.dk står der en procent. Så passer pengene...

Der står 1 promille på dr., men der står også at den citerede forsker mener at der i virkeligheden er 1 %, så de 45.000 er et gæt.

2
27. september 2012 kl. 10:26

I artiklen på dr.dk står der en procent. Så passer pengene...

1
27. september 2012 kl. 10:10

1 promille = 1/1000 5.000.000 / 1.000 = 5.000 Dvs der menes sandsynligvis 4.500 danskere i stedet for 45.000