400.000 boligejere får fjernvarmesmæk på 4.300 kroner

Over 400.000 boligejere med fjernvarme står til at skulle betale 4.300 kroner mere for at holde varmen fra 2018. Det viser en række beregninger fra tænketanken Grøn Energi. Ekstraregningen skyldes, at decentrale kraftvarmeværker til den tid mister det såkaldte grundbeløb, der har fungeret som en slags tilskudsordning, fordi værkerne også leverer el til deres respektive regioner.

Grøn Energis beregninger viser, at varmeprisen for et standardhus på 130 kvadratmeter med et årligt forbrug på 18,1 MWh fjernvarme gennemsnitligt vil stige 25 procent, hvilket svarer til de 4.300 kroner.

Dansk Fjernvarmes formand, Uffe Bro, er mildest talt utilfreds med, at grundbeløbet står til at blive fjernet nytårsaften 2017/2018.

»Grundbeløbet har holdt hånden under naturgasnettet og taget toppen af varmepriserne for forbrugerne på de værker, som er bundet til dyr naturgas. Forsvinder grundbeløbet, kommer forbrugerne til at betale en endnu højere og endnu mere uacceptabel pris,« udtaler Uffe Bro i en pressemedelelse.

Lige nu bliver grundbeløbet anvendt af 250 kraftvarmeværker, der i alt leverer varme til 900.000 danskere. Godt en tredjedel af de 250 værker vil ikke kunne konkurrere prismæssigt med individuel naturgas.

Det skyldes altovervejende, at værkerne ikke tjener penge på elproduktion, som de i første omgang er blevet bygget til. Samtidig er konkurrencen fra vindmølle-el og el produceret i udlandet for stor, fremhæver Dansk Fjernvarme.

Derfor er opfordringen til politikerne klokkeklar:

»Hvis I vil sige farvel til grundbeløbet i 2018, så skal kraftvarmebindingen ophæves, og værkerne sikres valgfrihed (brændselsfrihed, red.). Og træf beslutningen hurtigt. Det har værkerne i den grad brug for, for de har kun fire år til at omstille sig,« siger Uffe Bro fra Dansk Fjernvarme.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Endnu et bevis på at Fjernvarme er rent svindel og humbug. Kun opfundet af korrupte politikere. Har heldigvis IKKE Fjernvarme på Matriklen. Rent tågesnak at man postulere at fjernvarme er den billigste opvarmingsform. (skjult statstøtte for at sløre den reele pris) (Ironi kan forekomme) :c)

 • 0
 • 0

Endnu i et bevis på at fjernvarmesystemet har udspillet sin rolle. Der er en ganske god økonomi i at bruge gas individuelt i boligen hvor man både betaler energiafgifter og betaling for gasnettet, hvorfor skal man så brænde gassen eller et andet brændsel af centralt ved et fjernvarmeværk når det på alle parametre er bedre at gøre det i boligen.

 • 0
 • 0

Hvad vil være til hinder for at sende gas i de eksisterende fjernvarmerør? Nul ledningstab,ingen ekstrainvestering og når brændselscellerne engang holder ,hvad vi er blevet lovet i 70 år, vil man have det optimale supplement til vindmøller.

 • 0
 • 0

Fjernvarme er en særdeles effektiv opvarmnings form efterår, vinter og forår. Men i sommerperioden er varmebehovet alt for lille til at fjernvarme kan være økonomisk. Løsningen er at give fjernvarme værkerne sommerferie i maj, juni, juli og august. Så kan brugerne aftage den billige overskudsstrøm og opvarme med EL vandvarmere og EL radiatorer.

Og hvad skal fjernvarme værkerne så lave i sommerperioden? De skal vedligeholde deres forsyningsnettet, så de er klar til vinterens fyringsperiode.

 • 0
 • 0

Afgifterne på el spænder ben for langt de fleste forsøg på alternativer. Jeg og mange andre overvejer fortsat hvordan vi kan nyttiggøre solcelle el bedst muligt, men først og fremmest mangler vi lagringsmuligheder. Hidtil bedste forslag synes at være en stor vandbeholder i kælderen hvor solcellerne kan opvarme tusindvis af liter vand til senere brug.

 • 0
 • 0

Elafgiften beregnes på basis af energiafgift på brændsel. Den anvendte virkningsgrad er ca. 40%. Derfor skal der ikke betales afgift af brændsel til kondens-produktion. Hele afgiften betales jo af forbrugerne.

De decentrale naturgasfyrede kraftvarmeværker er generelt særdeles effektive, og kører med elvirkningsgrader omkring 40% eller højere. Dvs. her svarer elafgiften også til det samlede brændselsforbrug.

Logisk set burde varmen fra værkerne derfor være afgiftsfri - men det er den langtfra! Tvært imod betaler de næsten lige så meget i afgift som der betales på naturgas til private kedler.

Indlysende vanvid, og lige så indlysende at værkerne ikke har en chance med den møllesten om halsen..

 • 0
 • 0

Danmark er med sin fjernvarmedækning et foregangsland i Europa. Danskerne har ikke opfundet fjernvarme, men de har forbedret tekniken indenfor præfabrikerede rørsystemer, automatik til husinstallationer og fjernvarmeunits til parcelhuse. Baggrunden for udviklingen var, at let fueloil til oljefyr var ekstrem dyr og sværolje ikke var egnet til forbrænding i små villaanlæg.

Ren forbrændingsteknisk er små villabrændere med permanente stop og starts et miljøsvineri af rang. Særlig de små gasfyr af bunsenbrænderprincip i anlæg med ringe vandindhold har en stor andel af driftstimer med ufuldstændig forbrænding og ekstrem frisættelse af methan og NOX.

Men når man først har sluppet Goldman Sachs ind på energisektoren, er det ikke mere tekniske argumenter som tæller. Med ændret afgifts- og skattepolitik er politikerne nu gerne til tjeneste. Vi ser røverkaravanen bevæge sig gennem Europa og befolkningerne snydes på alle mulige måder.

 • 0
 • 0

Det hænger jo slet ikke sammen. El produktion alene udnytter kun 40% af energien og derfor en helt uacceptabel løsning til EL. Men kombiværker, der kan udnytte det dobbelte ca. 80% bør selvfølgelig have forrang. Man giver jo Goldmann Sachs og co. 1,05 kr i tilskud til vindmøller. De er da helt ulogisk. Energiplanen burde langsigtet optimeres efter langsigtet fornuft: - isolering til nul energi. - olie kun til kemisk formål plast m.v. (ld den blive dernede til senere) - gas til varme - vind mølle og solceller til EL og - atomkraft til backup for den ustabile vind og sol kraft. - kul, oliesand, biomasse må så bruges optimalt i overgangsfasen. Den Københavnske boligmasse er jo tusse gammel, så det må påregnes at tage hen ved 200 år at få optimeret boligerne til mere tidsvarende krav. men så har vi ikke brug for olie og gas til opvarmning længere men kun til transport, der jo er en meget stor energisluger.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten