Pengesedler er beskidte og fyldt med bakterier. Derfor mener professor Ian Thompson fra universitetet i Oxford, at pengesedler skal undersøges for at kortlægge, hvordan de spreder bakteriestammer.
»Stigningen i antallet af bakteriestammer, der er modstandsdygtige over for antibiotika, er en trussel, « siger han og fortsætter:
»Og da pengesedler passerer mellem så mange individer, kan det give mening at undersøge spredningen af bakteriestammer som følge af pengesedler, der cirkulerer globalt.«
Selv står han bag en ny test, der viser, at der på europæiske pengesedler i gennemsnittet befinder sig 26.000 bakterier. Selv på nye sedler kan der findes 2.400 bakterier.
De mest beskidte pengesedler kommer fra den kinesiske centralbank, mens Danmark kommer på en andenplads i beskidte penge.
Det er danskerne dog bevidste om, da de peger på pengesedler som noget af det mest uhygiejniske.
»Danskernes indtryk af, at penge er beskidte, er ikke uden grund. De danske kroner, vi testede, har et gennemsnit på 40.000 bakterier, hvilket er tilstrækkeligt til at få en infektion,« siger Ian Thompson.
Dokumentation
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
"Forskerne" har undersøgt hele 3 danske pengesedler, det må da være nok til at give et entydigt billede af "problemet"
Hørte om en læge, der forskede i bakterier i folks navler - der var normalt omkring 64.000 ARTER ! - og individer i 10^9 størrelsen ;o)
Jeg synes, det er en tåbelig overskrift - og jeg nægter at tro, at det lige er penge, der er vores største problem, som andre nævner, findes der utallige andre overflader der er genstand for berøring af mange mennesker.
Og nu er det jo ikke alle bakterier, der er patogene - så termen "40.000 bakterier er tilstrækkeligt til at få en infektion" er da helt til hest.
Og et eller andet sted er det MEGET svært at tro, at Danmark har de næstmest beskidte penge i verden - jeg har f.eks været i Egypten mange gange - og det sætter termen "penge lugter ikke" i et helt andet perspektiv ;o)
For mig lyder det som enten "agendaforskning" eller et råb om funding.
mvh Flemming
Når man lige er gået på pension !
Glem løse penge, måske kun til loppemarked, og is til børnene, og køb resten med Dankort, og glæden ved tyveri af pungen bliver illumineret, selv om Dankortet kan misbruges. Husk Dankort.Finn Bjerrehave Vig
Alle banker burde have en disinfektionsmaskine, så de kan desinficere pengesedler med gammerstråling, så bliver sedlerne med jævne mellemrum gjort kimfri.
Det er rigtigt som flere skriver: Der er bakterier overalt! Det vigtige er, at vi faktisk kan påvirke bakteriernes gener, i en retning der er god for os: Antibiotika-risestente bakterier slæber rundt på en ekstra bagage i form af de systemer som formidler resistensen. Hvis vi fjerner fordelen, ved at fjerne antibiotika, og i øvrigt sørger for at bakteriesamfundet som helhed ikke har det for nemt, så kan vi fjerne resistens-generne, eller i hvert fald gøre dem sjældne. :-)
Det er farligt overalt hvor vi færdes uden for hjemmet på alle tænkelige måder. Tænk sig hvad hænderne kommer i kontakt med igennem en hel dag. Folk som er urolige for bakterie overførsel fra penge må vente med at bide negle til efter håndvask.
Man skulle tro sådan en undersøgelse er bestillingsarbejde. Det ville sikkert glæde en del politikkere om penge kunne fjernes over natten. Tænk sig en overskuelig måde, at kunne registrere hvordan privates pengestrømme flyder. Sort arbejde ligeledes pist borte.
Men hvad F... det er da i tråd med den fortsat stigende overvågning og regulering af befolkningen.
En kendt teori går ud på, at flere allergier samt autoimmune sygdomme kan skyldes immunforsvaret så at sige keder sig, idet der er for få udefrakommende stimuli til at holde det beskæftiget. Denne mangel kan medføre at der genkendes selvantigener, og/eller der reagares kraftigt på f.eks. pollen og det respons der mobileseres er for kraftigt/vedvarende hvorved den klassiske løbende næse og røde øjne opstår.
Så det er måske ikke helt skidt, at vi får nogen fremmede mikroorganismer ind i kroppen engang i mellem - men dermed ikke sagt at vi ikke skal passe på, for der er dem med svækkede immunforsvar som jo også har kontakt med penge osv.
En løsning kunne måske være at ændre overfladen på sedlerne, således skidt og smuds (som jeg formoder bakterierne lever af) begrænses. Et bud kunne være noget ala de australske sedler, som er helt plastic agtive.
Bakterier findes overalt også på pengesedler. Men bare ca 150 af de mange millioner bakterier/parasitter er sygdomsfremkaldende. Også kroppen indeholder mange bakterier. Man siger at tarmsystemet alene indeholder 10 gange så mange bakterier end der er celler i kroppen. Vi kan lige så godt indse at vi lever i en verden omgivet af bakterier i massevis. For det allermeste lever vi i fredelig symbiose med disse bakterier. Det er kun de få patogene baklterier vi skal passe på. De gavnlige skal vi tage vare på. Fx findes der en undersøgelse fra New Zealand som mener at hyppigheden af allergiske sygdomme er meget mindre hvis mødrene har arbejdet i dyrestalde. Så hvem ved, måske skyldes allergi at vi omgåes forlidt med de gavnlige bakterier.
»Stigningen i antallet af bakteriestammer, der er modstandsdygtige over for antibiotika, er en trussel, « siger han og fortsætter:
»Og da pengesedler passerer mellem så mange individer, kan det give mening at undersøge spredningen af bakteriestammer som følge af pengesedler, der cirkulerer globalt.«
pop forsker, før sig til for at få opmærksomhed, så han kan få flere midler. -forsigtig med de nye forskningsmidler de kunne smitte.
sekundær kontaminering eksister over alt og ikke kun på penge.
Vi er omgivet af bakterier. Der er flere af dem, end af os. Selv inden i os, er der flere bakterier end menneskeceller. Det er derfor let at se, at ikke alle bakterier skader os, og at vi ikke kan undgå dem. Det vigtige at spørge til, er om de bakterie, han finder på det uvenlige medie (en tør papirlap) er sygdomsfremkaldende for mennesker? Det andet vigtige, er at holde fast i, at personlig håndhygiejne, for at undgå at uønskede bakterier bringes til vore øjne, næse-, eller mundhule, er et effektive midddel. Så når/hvis denne artikel i løbet af påskens agurketid citeres i flere medier, synes jeg vi skal holde fast i hvad vi hver i sær, faktisk let kan gøre, for at holde pengebakterierne ude: Vi skal vaske hænder! Og gøre det ordentligt.
Dankortterminaler har vel mindst lige så mange bakterier? Og dørhåndtag i det offentlige rum og så videre...