3G-nettet på vej i graven – maskinerne holder 2G i live

Illustration: Lasse Gorm Jensen/Ingeniøren

Der er kamp om frekvensbåndene til mobilnetværk, og derfor kommer nogle af de ældre generationer af netværk til at lade livet for at give plads til øget kapacitet til 4G og ikke mindst det kommende 5G-netværk.

Og når man kigger rundt i Europa, ser det ud til at være 3G-nettet, der taber kampen til det endnu ældre 2G-net, som ellers allerede er aflivet flere steder i Asien og Nordamerika.

I vores nabolande Norge og Sverige er 3G i hvert fald allerede på vej i graven, og teleselskaber i Holland og Storbritannien har også planer om at skrotte 3G før 2G. Og det samme kommer formentlig til at ske i Danmark inden for en overskuelig tidshorisont.

Læs også: Minister dropper udskudt frekvensauktion i år

Telenor i Norge har planer om at lukke 3G-nettet i 2020, fem år før man drejer nøglen om for 2G-nettet i 2025.

I Sverige har Telia og Tele2 tilsvarende meldt ud, at de begynder at lukke for 3G-nettet allerede i år. Det bliver dog en løbende lukning, som først er gennemført i 2025, efter at 6.000 mobilmaster og -antenner enten er faset ud eller blevet genbrugt til det nyere og hurtigere 4G-net.

Ingen danske dødsdatoer

I Danmark driver TDC, Telia/Telenor og 3 hver deres mobilnetværk, og alle tre bekræfter, at de har planer om at lukke ned for 3G-nettet før dets forgænger 2G, også kendt som GSM, bliver lukket ned.

Ingen af teleselskaberne vil dog sætte konkrete datoer på.

»Vi overvejer løbende, hvordan vi bedst udvikler og optimerer vores netværk, herunder hvordan vi bedst disponerer vores vigtige netværksressourcer. Vi mener, ligesom Telia, at vi ser ind i et scenarie, hvor vi i første omgang udfaser 3G og først senere 2G. Hermed kan vi omdisponere vores netværksressourcer til nyere og mere effektive mobilteknologier. Vi har dog endnu ikke truffet beslutning om, hvornår det vil ske, siger Martin Nielsen, underdirektør i TDC Group, til Ingeniøren.

Den samme forudsigelse har Energistyrelsen også tidligere fremlagt i en analyse af fremtidens frekvensbehov:

»Konsulenterne peger også på, at efterhånden som mobilkunderne migrerer fra GSM (2G) og UMTS (3G) til VoIP (Voice over IP – IP-telefoni) og VoLTE (Voice over LTE – LTE-telefoni), bliver den primære funktion for 2G-tjenester at understøtte M2M-applikationer (maskine til maskine anvendelse). Dette medfører formentlig, at 2G fortsætter i en årrække og udfases senere end 3G, selvom frekvenserne vil kunne udnyttes mere effektivt til 4G- eller 5G-tjenester,« skriver Energistyrelsen i Frekvensstrategi 2016, der blev udgivet i december 2016.

Læs også: TDC tester 5G på de rigtige frekvenser

Sådan har udviklingen været i fordelingen af abonnenter på de forskellige mobiltelefonteknologier i Europa. Illustration: Telegeography

Maskiner holder liv i 2G

Men hvorfor holde liv i andengenerationsnetværket og lægge tredjegeneration i graven? Det skyldes hovedsageligt, at 2G-nettet – som nævnt i citatet fra Energistyrelsen – i dag bruges til kommunikation mellem maskiner, i industrien, landbruget, trafikken og mange andre steder. Alene TDC har omkring 600.000 machine-2-machine-kunder, der bruger SIM-kort fra TDC til at transportere maskindata over 2G-nettet.

»Hovedparten bruger i dag 2G-nettet, mens omkring 70.000 er i 3G-nettet, og en lille andel er på 4G. Vi vil meget gerne kunne frigøre vores frekvensressourcer for ældre mobilteknologier og bruge disse til 4G- og senere 5G-service. Derfor ønsker vi at flytte M2M-delen over på NB-IoT-infrastrukturen, så vi kan udnytte spektret bedst muligt,« har Martin Nielsen tidligere udtalt til Ingeniøren.

Læs også: TDC gearer mobilnettet til Internet of Things

Men den slags migreringer tager tid, for man skifter ikke bare SIM-kort ud i tusindvis af enheder, der ofte er placeret svært tilgængelige steder som lygtepæle, entreprenørmaskiner eller brønde under jorden.

I USA har man set en omvendt udvikling, hvor teleselskabet AT&T i januar 2017 lukkede for sit 2G-net, og efterlod tusindvis af maskiner uden forbindelse til omverdenen.

I Australien, Japan og Singapore, Canada og Taiwan er 2G-nettet allerede fortid, mens de i Taiwan lukker ned for 3G-nettet til nytår.

Læs også: Amerikansk 2G-netværk lukker og efterlader IoT-kunder uden dækning

4G åbner sig

Mens 3G-nettet ved at blive udfaset, så skruer teleselskaberne tilsvarende op for funktionaliteterne på 4G-nettet.

I dag kan danske mobilbrugere kun tale over 4G i Danmark, mens det foregår over 3G, når du ringer hjem til farmor fra din charterferie på Mallorca.

Telenor åbner som den første operatører i Europa for, at danske kunder ikke blot kan roame data på 4G-nettet, men nu også tale over 4G (VoLTE), når de ringer hjem fra Norge.

I første omgang gælder det dog kun mellem Danmark og Norge, så danske Telenor-kunder roamer på 4G, når de ringer hjem fra Norge – og snart vil flere landeaftaler og operatører gradvist følge i takt med udviklingen.

Læs også: Video: 5G er på vej – se virkningen af lav latency

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

3G, en misforstaaelse.

3G har alle dage vaeret en misfoerstaaelse saa det kan vi kun vinke farvel til saa hurtigt som muligt. 3G var optimeret til circuit switched data og var foraeldet inden det blev rullet ud. Det blev forsoegt lappet med HSPA og andet snask men rigtigt godt kunne det aldrig blive.

GSM (2G i Europa) er grundlaeggende et sundt system og det er LTE (4G) ogsaa, saa god grund til at de overlever og 3G-frekvenserne bliver brugt til 4G.

  • 2
  • 0

Citat: "I dag kan danske mobilbrugere kun tale over 4G i Danmark, mens det foregår over 3G, når du ringer hjem til farmor fra din charterferie på Mallorca."

Hmm - er i tvivl om sønnekes telefon, en Nokia 5320. Der står i specs.: GSM/HSPA Så den virker altså via 4G netværket ??

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten