3D-stregkoder skal komme kopivarer til livs

14. september 2015 kl. 05:001
3D-stregkoder skal komme kopivarer til livs
Illustration: Ben Whiteside, University of Bradford.
Britiske forskere har udviklet en slags tredimensionel stregkode, som skal gøre det sværere for kopister at få held med deres foretagende.
Artiklen er ældre end 30 dage

Piratkopierede varer kan måske i højere grad undgås i fremtiden, hvis producenterne har held med at mærke varerne effektivt.

Et hold britiske forskere mener, at vejen frem er en slags stregkoder, som ikke blot består af sorte streger, men af former, der er svære at efterligne.

3D-koderne består af små fordybninger, der kan trykkes i overfladen på varen, og de kan hverken ses eller mærkes. For at vide, at de er der, skal man bruge en særlig scanner, skriver University of Bradford i en meddelelse. Det er forskere herfra, der har udviklet mærkningen sammen med den britiske virksomhed Sofmat.

Når fordybningerne skal aflæses, er det dybdeforskellene på dem, der svarer til bogstaverne A-Z og tallene 0-9, og derved kan de sammensættes på over 1,7 mio. måder i det nuværende setup med fire fordybninger pr. kode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Ni ud af ti elektronikforhandlere er helt blanke om kemi-regler

Højdeforskellene er blot 0,4 mikrometer, så det er højpræcisionsudstyr, der skal til. For ikke alene skal bogstaverne kunne aflæses præcist, men de skulle også gerne blive der under produktionen af selve varen, der skal beskyttes.

Her ses en pille med de bittesmå aftryk, der skal gøre medicinalbranchen stærkere i kampen mod ulovlig kopiering. Illustration: Ben Whiteside, University of Bradford.

Forskerne anslår, at der bliver solgt kopivarer for omkring 12 billioner kroner hvert år på verdensplan, og problemet med tidligere forsøg på at mærke originalprodukter har, ifølge briterne, været, at det er for nemt at kopiere mærker, der først bliver sat på efter produktionen. Er de dermed integreret i selve produktet, er det straks sværere at have med at gøre.

Direktøren for Sofmat fortæller, at man kan gøre det endnu sværere at kopiere aftrykkene ved f.eks. at lave små mønstre på toppen af de små nåle, der laver trykkene. Og ved både at trykke koden på produktet, pakken og måske på pallen, kommer man hele vejen rundt, hvis man vil sikre sit produkt.

Næste skridt for opfinderne er en laserscanner, som først aflæser koden og derefter sender resultatet trådløst til en tablet eller telefon via en tilhørende app, og ifølge udviklerne er der allerede interesse fra bl.a. elektronik- og medicinalbranchen, som er nogle af de brancher, der lider mest under piratkopiering.

[video: https://www.youtube.com/embed/ZNKbigP1eYU]

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
14. september 2015 kl. 10:28
  1. der findes ingen udviklet skanner endnu?
  2. hvilken slags skanner kommer vi til at snakke om? hvis det ikke er en skanner der er indbygget i alles telefon (camera) saa er den teknologi udueligt. saa er det lige saa meget vaerd som holografisk sticker, ingen kan check om det er aegte eller ej.
  3. nu om dagens er det frobruger der skal vaere i stand til at check om varen er aegte eller ej. politi are ikke brug for mere tools de har brug for mere folk og ressourcer.
  4. her de snakker om medecine det er saa end bruger der skal check. og hvad angaar protheser? er laegerne virkelig ikke klare over hvorfra de faar deres varer, ind de saetter det i patienten's krop?
  5. i dag er der nye teknologier der er allerede klar til bruge hvor kombination af kompliceret algorithm og brug af meget avanceret print maskiner goere det naesten umuligt at kopier koderne. det bruges nu mest i textile industrien for det er der det stammer fra, men den teknologi med lidt mere udvikling kunne also bruges i andre industrier. det hedder CertiEye. det ligner en QR-Code, men det er det ikke, og det god ved teknologien er at den kan aflaeses af en almindelig smart-phone. teknologien i sig selv er ikke en vild nye ting, men den foelgende servis er det der goere den smart. naar forbrugerne deltager i kontrolen saa har man en god tool til at opspore hvor kopierne stammer fra.
  6. noeglen er deltagelse af forbrugerne, uden det saa er alt andet teknologi udueligt, medmindre man har taenkte sig at en dag alle fremsendt pakkerne skulle aabnes og tjekkes?