3D-stregkoder skal komme kopivarer til livs
Piratkopierede varer kan måske i højere grad undgås i fremtiden, hvis producenterne har held med at mærke varerne effektivt.
Et hold britiske forskere mener, at vejen frem er en slags stregkoder, som ikke blot består af sorte streger, men af former, der er svære at efterligne.
3D-koderne består af små fordybninger, der kan trykkes i overfladen på varen, og de kan hverken ses eller mærkes. For at vide, at de er der, skal man bruge en særlig scanner, skriver University of Bradford i en meddelelse. Det er forskere herfra, der har udviklet mærkningen sammen med den britiske virksomhed Sofmat.
Når fordybningerne skal aflæses, er det dybdeforskellene på dem, der svarer til bogstaverne A-Z og tallene 0-9, og derved kan de sammensættes på over 1,7 mio. måder i det nuværende setup med fire fordybninger pr. kode.
Læs også: Ni ud af ti elektronikforhandlere er helt blanke om kemi-regler
Højdeforskellene er blot 0,4 mikrometer, så det er højpræcisionsudstyr, der skal til. For ikke alene skal bogstaverne kunne aflæses præcist, men de skulle også gerne blive der under produktionen af selve varen, der skal beskyttes.
Forskerne anslår, at der bliver solgt kopivarer for omkring 12 billioner kroner hvert år på verdensplan, og problemet med tidligere forsøg på at mærke originalprodukter har, ifølge briterne, været, at det er for nemt at kopiere mærker, der først bliver sat på efter produktionen. Er de dermed integreret i selve produktet, er det straks sværere at have med at gøre.
Direktøren for Sofmat fortæller, at man kan gøre det endnu sværere at kopiere aftrykkene ved f.eks. at lave små mønstre på toppen af de små nåle, der laver trykkene. Og ved både at trykke koden på produktet, pakken og måske på pallen, kommer man hele vejen rundt, hvis man vil sikre sit produkt.
Næste skridt for opfinderne er en laserscanner, som først aflæser koden og derefter sender resultatet trådløst til en tablet eller telefon via en tilhørende app, og ifølge udviklerne er der allerede interesse fra bl.a. elektronik- og medicinalbranchen, som er nogle af de brancher, der lider mest under piratkopiering.
[video: https://www.youtube.com/embed/ZNKbigP1eYU]
