3D-printning i rummet kan vise sig at være vejen til perfektion

Plus11. august 2022 kl. 11:171
3D-printning i rummet kan vise sig at være vejen til perfektion
DTU's design bliver printet på Den Internationale Rumstation, ISS, næste sommer. Illustration: Nasa.
DTU Space vil have en metal-model 3D-printet i rummet på astronaut Andreas Mogensens næste tur. Den skal teste, om vi kan skabe bedre materialer ved at lave dem i rummet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Næste sommer bliver der transporteret en 3D-printer til Den Internationale Rumstation. Her skal den printe et design fra DTU Space, der skal teste, om det er muligt at skabe næsten perfekte materialer ved at printe dem i rummet.

»Vi vil lave materialer, som guderne kunne have skabt dem,« siger John Leif Jørgensen, professor og afdelingsleder for Måling og instrumentering DTU, om det forsøg, DTU Space vil have med på Andreas Mogensens næste rummission.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
11. august 2022 kl. 13:09

Well, jeg køber præmissen at man kan lave fantastiske ting i rummet, f.eks. vækst af perfekte enkeltkrystaller (Forudsat man skærmer for kosmisk stråling se'fø'li)

Jeg køber også at det kan være meget interessant at få en 3D (metal) printer til at køre i 0 G.

Jeg køber også at 3D metalprint kunne være interessant i rummets vacuum, hvor man kunne printe f.eks. Mg eller Na strukturer uden at sætte både printer og emne i flammer.

Men, men, men, kæden falder bare totalt af når af hvis man vil 3D printe perfekte metaller i rummet. Citat "I fremtiden kan det derfor være, at små, meget præcise metaldele skal printes i rummet for at blive helt perfekte."

3D printning af metaller er baseret på chok-køling af en lille lokaliseret smelte, ned imod et varmesugende substrat. Kølingen udbreder sig som en størkningsfront igennem den lille lokale smelte og vil give anledning til anisotropi og lokaliserede materialespændinger på dråbeniveau. Et 3D printet metalemne er derfor dybest set én stor svejsefuge, med alle de problemer dette medfører. Den lokale størkning af smeltedråben yderemere have en tidskonstant der er (mindst) en dekade kortere end noget som helst størkningsfænomen der har med tyngdekraft at gøre, hvorfor effekten af tyngdekraft på materialeegenskaberne burde kunne ignoreres totalt, netop i 3D printere metalemner.

Med andre ord - kombinationen af 3D print og ønsket om perfekte materialestrukturer der kun kan opnås i rummet er helt sort - nogen der kan oplyse yderligere, f.eks. en fra ESA, en fra DTU, eller måske astronaut Mogensen himself?