3D-printet supermateriale kan bære 160.000 gange sin egen vægt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

3D-printet supermateriale kan bære 160.000 gange sin egen vægt

Ingeniører fra MIT og Lawrence Livermore National Laboratory har haft stor succes med at fremstille nye ultralette, stive og stærke materialer ved hjælp af en højpræcisions 3D-printteknik, der kaldes projektions-mikrostereolitografi.

Med teknologien bliver det muligt at bygge mikrogitre med detaljer på nanoniveau. Gitrene kan både fremstilles af polymerer, keramiske materialer og metaller.

Ifølge en pressemeddelelse kan materialerne sammenlignes med aerogel, som er kendt for at have en uhyre lav massefylde. Gittermaterialerne har omtrent samme massefylde, men op til 100.000 gange så høj stivhed som aerogel - en stivhed, der kan sammenlignes med den, som gummi i fast form byder på.

Forskerne peger på, at materialerne kan komme til deres ret i elementer og miljøer, hvor egenskaberne med høj stivhed og styrke kombineret med lav vægt er eftertragtet. Det kunne for eksempel være i rumfartsindustrien eller ved produktion af batterier.

Resultatet er beskrevet i den videnskabelige artikel 'Ultralight, ultrastiff mechanical metamaterials' i tidsskriftet Science.

Hvad menes der nu med det?

Et stykke papir kan også bære sin egen vægt 160000 gange. Det er bare at stable 80 pakker printerpapir ovenpå hinanden.

Til gengæld kan man (sandsyneligvis) ikke stable 160000 pakker papir ovenpå hinanden.

Så hvad menes der med 160000 x ?

  • 5
  • 1

Ud fra teksten lyder det mere som om det er strukturen der er afgørende for egenskaberne end selve materialet. Så der vel mere er tale om en "superstruktur" i den givne størrelse. Som selvfølgelig skal udgøres af et eller flere materialer.

  • 1
  • 1

Kristian. Et stykke papir vil aldrig kunne gøre det.. Det er underlaget under det første stykker papir der bærer vægten, som hvis du f.eks ligger dem på et bord.

Prøv du at sætte papiret i spænd i luften og lav dit trick igen.

Jeg går heller ikke ud fra at du tror papiret kan holde, hvis du sætter det lodret.

Stop dit vrøvl og andet brok. Der er nok af det herinde.

  • 0
  • 10