3D-printet løbesko er god for foden og miljøet

For første gang er det muligt at købe en (næsten) fuldt 3D-printet løbesko. Dog kun hvis du er en af de heldige, som har reserveret et par via Adidas' app og i øvrigt kan hente dem i enten New York eller Tokyo i morgen.

Adidas har ikke afsløret, hvor mange par de vil printe, men det må forventes, at det bliver et begrænset antal. Prisen er cirka 2.250 kroner.

Læs også: Analytiker: 3D-print, elbiler og batterier vil tvinge olieforbruget ned

Det specielle ved skoen er, at mellemsålen og hele overdelen er 3D-printet. Det betyder, at sålen kan tilpasses den enkelte løber. Overdelen består af et tætvævet net og via 3D-print kan dette net gøres stærkere eller svagere, alt efter hvor behovet for styrke i materialet ligger. Printeren tager med andre ord de hensyn, som skomageren i gamle dage gjorde i sit værksted.

Både mellemsålen, hælkappe og overdel i den nye 3D Runner løbesko fra Adidas er 3D-printet. Illustration: Adidas

Også hælkappen er 3D-printet og integreret i mellemsålen. Ifølge Adidas betyder det, at man slipper for at lime hælkappen på mellemsålen, hvilket betyder bedre elasticitet.

Direkte fra design til produktion

Drømmen om 3D-printede sko har nærmest eksisteret lige så længe som 3D-printeren. Virksomheder som New Balance, Nike og altså også Adidas har i flere år kæmpet om, at udvikle teknologien. Det har ført til 3D-printede dele, som for eksempel da New Balance sidste år annoncerede en speciel 3D-printer fra 3D Systems til print af mellemsålen.

Læs også: 3D-print vinder indpas i produktions­processerne

Og virksomhederne er ikke bare interesserede i at tilbyde kunderne specialdesignede sko. Der er også reelle besparelser i selve produktionen ved brug af 3D-print. Det skyldes, at printeren gør det muligt at springe hele processen med at fremstille en form til sprøjtestøbning over, og designerne kan derfor gå direkte fra CAD-fil til produktion.

Godt for miljøet

Men 3D-printede sko kan også have en gavnlig effekt på miljøet og dermed virksomhedernes grønne image. Det har Adidas blandt andet udnyttet ved at få produceret en prototype af en sko fremstillet på basis af affaldsplast samlet op ved Maldiverne. Dele af skoen var 3D-printet, og i november sendte Adidas en version (dog uden 3D-printede dele) på markedet til en pris på 1.500 kroner.

Læs også: Udviklingshus nytænker undervandsmotoren med 3D-print og 'omvendt' opbygning

Det forventes også, at 3D-printede sko vil betyde, at langt færre varer skal transporteres fra producentlande til køberlande. For med 3D-print, kan de nemt fremstilles, der hvor kunderne befinder sig.

»Dette er kun begyndelse. Fremstilling af individuelt tilpassede sko baseret på fodaftryk, løbestil, fodens form, personlige behov og referencer, er en ledestjerne for industrien, og Adidas er på forkant,« siger Mikal Peveto, der er direktør for Adidas’ Future Team.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

...når 3d-printerne bliver mere udbredte. Så kan løbeentusiaster lægge deres egen designs på nettet, som andre kan printe uden at betale andet end 10 kr for materialeprisen til plast. Færdigt arbejde med Nike, Adidas og alle de andre.

  • 0
  • 0

Og virksomhederne er ikke bare interesserede i at tilbyde kunderne specialdesignede sko. Der er også reelle besparelser i selve produktionen ved brug af 3D-print. Det skyldes, at printeren gør det muligt at springe hele processen med at fremstille en form til sprøjtestøbning springes over, og designerne kan derfor gå direkte fra CAD-fil til produktion.

Jeg gad nok vide hvor billigt det er at producere de sko, for det må jo tage noget tid at printe én sko, ellers skal man have mange printere. På den anden side burde det være nemt at sætte en produktionslinje op eller flytte CAD filen mellem forskellige produktionsfaciliteter.

3D prints hæmsko (!) er jo netop lavt output ved masseproduktion.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten