3D-printet, kunstigt kyllingeprodukt dyrket i en bioreaktor kommer til salg i USA
»Godt kød er ægte kød lavet uden at fælde en skov eller tage et liv.«
Sådan lyder sloganet fra amerikanske Good Meat, der dyrker kunstigt kyllingekød i ståltanke.
Nu har firmaet nået en milepæl med en godkendelse fra de amerikanske myndigheder til at sælge kødet til amerikanerne.
Good Meats godkendelse kommer i en tid, hvor konkurrencen om at dyrke kunstigt kød ser ud til at vokse. I november sidste år fik firmaet Upside Foods tilladelse til at sælge deres kunstige kødprodukter i USA, og i lande som Holland, Singapore og Israel spirer det frem med producenter af kunstigt kød.
Cellerne bliver forberedt til at dele sig uendeligt, og i tanken bliver kødet tilført en suppe af næringsstoffer svarende til, hvad kyllinger lever af. De får alt fra aminosyrer til fedt og vitaminer, blandt andet sukker, soja, ærteekstrakt, olier, mineraler og hvede.
Efter fire til seks uger er kødet klar og Good Meat giver kødet en særlig tekstur ved at lade det gro på særlige strukturer eller 3D-printe det, skriver de på deres hjemmeside.
Hos Good Meat producerer man kød ved at udtage ‘de bedste’ celler fra kyllinger og dyrke dem i en bioreaktor, der minder om en fermenteringstank til øl eller lignende:
Planen er at sælge kødet til en række af de mange restauranter i USA, som ejes af den berømte kok José Andrés.
Behov for opskalering af produktion
Analyser fra konsulentfirmaet McKinsey har forudsagt, at kunstigt kød vil opleve en kæmpe markedsvækst frem mod 2030, hvor markedet vil have en værdi på 25 milliarder dollars.
Skeptikere stiller dog spørgsmålstegn ved, om firmaerne bag kan skalere produktionen op og få prisen på vækstmedie/næringsstoffer ned.
Good Meat oplyser ikke, hvor store mængder kød de kan producere på de fire til seks uger, og hvad omkostningerne er.
Men de argumenterer med, at deres produktionsform er energibesparende, fordi de kun dyrker celler og ikke bruger unødig energi på at dyrke fjer eller skabe en kylling, der skal løbe omkring.
Gennem de seneste år har flere internationale undersøgelser peget på, at kunstigt kød har potentiale til at give meget store reduktioner i drivhusgasudledningerne fra klodens kødproduktion.
I Danmark undersøger man også mulighederne for kunstigt kød på Aarhus Universitet under projektet CellFood og i en tidligere artikel hos Ingeniøren har forskerne også understreget, at der både er behov for en udvikling af teknologien og en modning af forbrugerne, så kunstigt kød 'afmystificeres'.
Undersøgelser i Singapore viser i øvrigt, at 70 procent af restaurant-gæster, der spiser kunstigt kyllingekød, oplever, at det smager lige så godt eller bedre end traditionelt kyllingekød.
