3D-printet høreapparat bringer Widex i patenternes superliga

Fremtiden for 3D-print kommer i vid udstrækning fra det, der populært kaldes 'mass customization', hvor 3D-printteknologien bruges til at fremstille persontilpassede forbrugsvarer. Og strategien med at udvikle et høreapparat specifikt til hver kunde ved hjælp af 3D-printteknologi har bragt den danske høreapparatproducent Widex frem i patenternes superliga.

Widex er netop nomineret til European Inventor Award 2012 for deres Camisha-teknologi.

Camisha er en forkortelse for Computer Aided Manufacturing of Individual Shells for Hearing Aids. Først scannes et aftryk af høreapparatbrugerens øregang i en 3D-laserscanner. Herefter overføres data til en 3D-model, som gør det muligt at designe en ideelt formet individuel skal, der passer præcist til brugerens øre. Skallen bygges derefter op lag på lag ved hjælp af laser i et bad bestående af flydende akrylmateriale.

Et Widex-høreapparat laves her med 3D-teknologien Camisha, der er en forkortelse for Computer Aided Manufacturing of Individual Shells for Hearing Aids. Illustration: Widex

Widex anvender 3D-printere fra 3D Systems og har printere stående både lokalt på kontorer rundt om i verden og hos lokale distributører. Selskabet har også en række maskiner placeret i Danmark.

Systemet er i stand til at printe omkring 150 skaller i en printerproces, der tager omkring tre timer.

»Men de kører jo hele tiden, også om natten,« siger medopfinder af teknologien Søren Westermann.

»Vi arbejder med en præcision nede omkring 1/10 mm, så det tager sin tid.«

Patentet står snart til at udløbe, men har været bredt adopteret i høreapparatbranchen generelt, der har betalt Widex en royalty for anvendelsen af teknologien.

Widex er nomineret i kategorien 'Industri' - en pris som blandt andet tyske Audi tidligere har vundet. Sidste år lykkedes det Jens Dall Bentzen fra Dall Energy som den første dansker at vinde den europæiske patentpris i kategorien for små og mellemstore virksomheder.

Det er fjerde gang på kun fem år, at danske opfindere er med i slutfeltet om de europæiske patentpriser.

Den europæiske patentpris bliver uddelt ved European Inventor Award den 14. juni i Skuespilhuset i København.

Dokumentation

Widex nomineret til international patentpris