3D-printere til mad flytter ind i køkkenet

Hvis køkkenskabet er fyldt op med ismaskiner, kaffekværne, bagemaskiner, fuldautomatiske kødhakkere og mandolinjern som ingen alligevel bruger, så kommer her det ultimative køkkengrej til ingeniøren der har alt: 3D-madprinteren.

Ideen har været undervejs i en del år. De simple versioner er chokoladeprintere, der arbejder efter helt samme principper som kendte 3D-printere.

I stedet for plast- eller metalpulver, der varmes op lige før det lægges på i lag, så er der her tale om flydende chokolade, som køles ned i det øjeblik det rammer det forrige lag.

Læs også: Sådan virker Electrolux' madprinter

Et andet sjovt eksempel på en hjemmegjort 3D-printer til mad, er Candyfab, hvor de mærkeligste slikformer kan skabes. Her er brugerne med i selve udviklingsprocessen, da hele projektet kører som open source.

Men egentlige madprintere, som kan kreere lige netop det måltid, vi sidder og drømmer om - eller aldrig kunne drømme om - ligger stadig lidt ude i fremtiden. Her er det nødvendigt at drømme om helt nye måder at tilberede mad på. Uden at kunne redegøre for detaljerne i selve madlavningsprocessen, så er der ingen tvivl om at begrebet molekylær gastronomi får en helt ny betydning.

Et godt forsøg på at forestille sig sådan en, kommer fra den svenske køkkenudstyrsgigant Electrolux. Her har den årlige designkonkurrence kastet en 3D-printer af sig.

Ideen er lidt som de evindelige kaffebrygger, der fylder op under juletræet hvert år, når der skal findes på gaver til far: Man tager en ampul med den ønskede ret (på billederne fra Electrolux ligner det mest desserter) og stopper ampullen i printeren og ud kommer produktet - eller desserten, hvis man kan kalde den det.

Chokoladeprinter, bygget af Legoklodser

Endnu et skridt op ad fantasiskalaen finder man Cornucopia: Digital Gastronomy, med udgangspunkt i MIT. Projektet er netop startet og hvis resultatet bare nogenlunde holder i forholdt til intentionerne og de flotte designbilleder, så vil det nok kunne løfte et øjenbryn eller to.

Her skal nedkølede ingredienserne fyldes på blækpatronlignende beholder. Alt efter den ønskede ret, vil indholdet i nøje afmålte mængder, blandes i en mikser.

De blandede ingredienser sendes så ned i et kammer, hvor det kan opvarmes eller nedkøles efter behov. Hvad man kan lave på sådan en madprinter, melder historien ikke noget om, men det bliver næppe en lasagne eller en oksesteg.

Fordelen ved MIT-projektet skulle være, at man med den nøje afmåle brug af ingredienser har fuld kontrol over næringsværdi i det færdige produkt.

Til de virkelig kreative kommer her til sidst en chokoladeprinter med dansk islæt. Den er nemlig fremstillet i Lego.

For øvrigt er der ikke meget, der tyder på, at vi overhovedet kommer til at ændre vores måde at lave mad på. For 40 år siden blev mikrobølgeovnen udråbt til en revolution i køkkenregionen, men rigtig mange bruger den kun til popcorn - velbekomme.