3D-printer kan kopiere sig selv til hele nabolaget
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

3D-printer kan kopiere sig selv til hele nabolaget

For 3.000 kroner kan man selv bygge en 3D-printer, der er i stand til at printe en kopi af sig selv.

Sådan lyder det fra det engelske Bath University, og påstanden er i det store og hele beviselig, bortset fra nogle få, billige reservedele, som man bliver nødt til at købe ved siden af.

3D-printere til mekaniske prototyper har eksisteret i mange år, og der er i tidens løb skabt tusinder af hvide dørhåndtag og plasticsandaler som demonstration af, hvor nemt det er at bruge dem til simple prototyper.

Sådan ser den ud, 3D-printeren til selvbyggere og selvfabrikanter.

Men at få en 3D-printer til at genskabe sig selv var ideen i Reprap-projektet på Bath University. Reprap er en forkortelse for Rapid Replication.

»Nu om dage har de fleste private hjem et professionelt lasertrykkeri, et fotografisk laboratorium og en cd-fabrikation, alt sammen styret ved hjælp af deres personlige computer. Hvorfor skulle de ikke også have deres eget mekanikværksted, så de kan fremstille de ting, de ellers køber,« spørger dr. Adrian Bowyer, som er seniorunderviser i ingeniørfaget ved Faculty of Engineering & Design.

Projektets 3D-printer er frigivet som open source og fremlagt med tegninger, partslister, software og øvrige smådele på internettet.

Så nu kan alle og enhver trykke først printeropskriften ud, samle printeren og derpå kopiere 3D-printere til hele nabolaget.

Materialeprisen er cirka 3.000 kroner per styk.

Dokumentation

Repraps hjemmeside
Opskrift på en 3D-printer
Wikipedias artikel om RepRap

Kommentarer (22)

Det bliver sjovt at se hvordan en 3D-printer ser ud når plastik-genierne fra japan har lavet en konsum-model af printeren.

Men hvad er det lige vi skal printe ? Har vi ikke grimt plastik nok omkring os i dagligdagen ?

Poul-Henning

  • 0
  • 0

Hej PHK.
3D-printere bruges traditionelt til "rapid prototyping", dvs. at man kan printe en 3D-struktur lavet i et CAD-program, ud med det samme. Det er immervæk noget nemmere end at skulle ud og lave dyre forme, der kan være komplicerede og tager lang tid at lave. Som ingeniør må du da kunne se muligheder i den slags printere, frem for at affeje dem med en bemærkning om grim plastik.
Og ja - jeg er selv ved at bygge en, til mine 3D-modeller :)
Herligt ikke at skulle lave forme, men blot at kunne printe ud og se hvordan resultatet bliver i virkeligheden.
Og så er der garanteret også en vis fremtid i at folk selv kan komme til at printe mobil-covers etc.

Vh
Peter

  • 0
  • 0