3D-printede sneglehuse på Mars

Atmosfæren på Mars er ikke venlig. Selvom det ikke er så slemt som på Månen, hvor der ingen atmosfære er, er den 100 gange tyndere end på Jorden og består for 95 procents vedkommende af CO2. Dertil kommer en kraftig stråling.

Det kræver altså en seriøs beskyttelse at gå rundt på overfladen endsige bo der i længere tid. Derfor arbejdes der på en række projektet for at udvikle et realistisk bud på en Mars-bolig.

Det amerikanske firma RedWorks har grebet fat i 3D-printere og foreslår, at boligerne bygges under jorden af lokale materialer. Dette kaldes in-situ resource utilization og kan spare kostbar transport af boliger fra Jorden.

Læs også: Kan mikrobølger sende astronauter til Mars på 70 dage?

RedWorks' idé er, at hullet, hvor materialerne graves ud, bruges som fundament for selve bygningen. Den skal altså graves ned i jorden og vil dermed være bedre beskyttet mod vind, vejr og stråling, end hvis den står på overfladen.

Hvis kommende Mars-beboere skal beskyttes mod den tynde atmosfære, vejr og stråling, sker det bedst under jorden. Derfor har RedWorks udviklet en spiralformet bolig, som kan 3D-printes i naturligt forekommende geologiske strukturer. Illustration: RedWorks
Illustration: RedWorks

Der arbejdes med et organisk designprincip, hvor de naturligt forekommende geologiske strukturer udnyttes til opbygning af boligen. En algoritme bruges til at tilpasse konstruktionen i forhold til om der er tale om udgravning i et lava-rør, et krater, en gletsjerspalte eller andet.

Selve boligen inspireret af byggemetoder fra naturfolk på Jorden og opbygget som en spiral-struktur på baggrund af en Fibonacci-spiral. Der skal være 10 niveauer, hvoraf de nederste skal udgøre selve boligen.

Læs også: Ny europæisk rumboss: Vi skal bygge en landsby på Månen

Den danske rumfartsarkitekt Kristian von Bengtson har tidligere arbejdet med udvikling af boliger til en kommende Mars-ekspedition og peger på, at ESA allerede arbejder med lignende ideer til 3D-printede bolig til månen:

»Det er en naturlig ting at kigge på, hvis man vil sætte fødderne på Mars, Månen eller en anden planet. In-situ resource utilization kan foruden udnyttelse af lokale ressourcer til vand, gasser og andet naturligvis også bruges til boliger og udvidelser af disse. Det kan også bruge til andre kreative og kunstneriske konstruktioner, som det vil være en god idé at engagere sig i, specielt til beboere på andre planeter, hvor tilværelsen kan være isoleret og tung,« siger Kristian von Bengtson.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Var det ikke nemmere at grave en 12 meter dyb grøft, smide en gummislange ned og puste den op i takt med at man smider sandet tilbage. Ved Mars tyngdekraft kan 1 atm tryk bære 10 meter sand.

  • 2
  • 0

Var det ikke nemmere at grave en 12 meter dyb grøft, smide en gummislange ned og puste den op i takt med at man smider sandet tilbage.

Jo, men det er jo så kedeligt og utilitaristisk og indebærer slet ikke brug af 3d-print. Så det duer naturligvis ikke andet end i virkelighedens verden!

Ved Mars tyngdekraft kan 1 atm tryk bære 10 meter sand.

10 m sand. Ro på nu, med en massefylde på 3 kg/l og en 1/3 af jordens tyngdekraft så bliver det vel 1 m sand? Men en meget simplere konstruktion end det omtalte sneglehus er da en tøndehvælving, som så begraves.

  • 1
  • 0

1 atm = 100000 N/m2

2700 kg/m3 x 3,71 m/s2 x 10 m = 100000 N/m2

Men ja, '3D print' er er hype ord, lidt lige som 'multimedie' blev brugt engang.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten