3D-printede fisk og flanksteaks rammer snart menukortene

Illustration: DTU Bioengineering

Det kan inden for ganske få år være muligt at få 3D-printede og plantebaserede alternativer til kød på tallerkenen, for der sker fremskridt på området, hvor både forskere og virksomheder leder efter løsninger til at efterligne køds tekstur og smag.

3D-printede fiskelignende produkter som laks og tun baseret proteiner fra svampe og ærter kan snart blive en del af menukortet på sushirestauranter, efter at studerende fra det EU-ledede forskningsprojekt Training4CRM og DTU har udviklet en ny 3D-teknik til at printe fisk i projektet Legendary Vish.

Det fremgår det på DTU's hjemmeside.

Gruppen blev oprettet i 2017 som et treårigt projekt under Marie Curie Early Stage Researchers (ESR) i forbindelse med det internationale EU-ledede forskningsprojekt Training4CRM, hvor de udviklede 3D-udskrivningsprocesser til medicinsk teknologi i deres ph.d.-projekter.

Allerede dengang bemærkede gruppen, at teknologien med små tilpasninger også kunne bruges til at udskrive planteproteiner og bindemidler i struktureret form.

Læs også: 3D-printere skal printe bøffer

Ud over svampe- og ærteproteiner indgår ingredienser som geleringsmidler i form af stivelse eller agar-agar, og fedtstoffer fra avocado eller frø og nøddeolier med værdifulde omega-3-fedtsyrer i det veganske fiskeprodukt.

Hakan Gübüz vurderer, at veganske fisk repræsenterer et bæredygtigt alternativ til konventionelle fisk, blandt andet fordi produktionen udleder mindre CO2. Derudover kan produktionen baseres på lokalt fremstillede råvarer og produceres uden det forbrug af energi, som fiskefartøjer og transport af fisk med kølelastbiler i dag medfører.

De første produkter forventes at blive markedsført til sushi-restauranter i 2022.

20 kilo flanksteak i timen

Forestrækker man steaks frem for sushi, så kan det også snart lade sig gøre at nyde en 3D-printet, plantebaseret flanksteak, som virksomheden bag, det israelske startup Redefine Meat, håber på at lancere 3D-printere til i 2021.

Ifølge Redefine Meat er det lykkedes dem at genskabe et plantebaseret alternativ, som har samme »udseende, tekstur og smag som dyrekød«, fremgår det på deres hjemmeside.

Læs også: Teknologisk Institut: »Nogle tror stadig 3D-print er løsningen på alt«

»Man har brug for en 3D-printer til at efterligne dyrets muskelstruktur,« har Redefine Meats administrerende direktør, Eshchar Ben-Shitrit, tidligere udtalt til Reuters.

De flanksteaksproducerende 3D-printere, som forventes at komme på markedet næste år, kan ifølge Redefine Meat printe 20 kg på en time og på sigt flere hundrede kg til en lavere pris end rigtigt kød.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor er blikfanget 3 fantastisk udseende animalsk baserede steaks, i stedet for de 3D printede kødefterligninger?

Netop DET gør mig temmelig luren overfor hvad de egentlig kan tilbyde her og nu. Det forekommer mig at overskriften på een af afsnittene "20kg flanksteak i timen" er clickbait og overhovedet ikke har noget med virkeligheden at gøre.

Jeg tror, om nogen, på at vi vil være istand til at lave en maskine der kan producere færdiglavede retter, med smag, udseende og tekstur som passer til den enkelte, men det ligger stadig mange år ude i fremtiden.

Disse artikler, og specielt hjemmesider som henvises til, har udelukkende (efter min mening) til formål at skaffe kapital, hvilket jeg godt kan forstå... men det er hvad det er, og skal forstås som det er.

 • 5
 • 0

Jeg er personligt lidt træt af, at man bliver ved med at tale om 'køderstatning', 'plantebøffer, der ligner rigtige bøffer' og nu 3D-printet 'fisk'.

Istedet burde man da udvikle nogle helt nye typer mad. Hvis jeg vil have fisk, så vil jeg da helt klart spise en rigtig fisk. Men, der findes jo helt nye typer mad, som endnu ikke har fået et navn, som venter på at blive udviklet - og, som KUN kan laves ved f.eks. at 3D-printe den - og dét vil jeg da med glæde smage.

Det er lidt som, at de mennesker, der udvikler sådannoget her, alligevel ikke helt 'tør' udvikle tingene til noget nyt og kalde det hvad det er - for det er jo ikke fisk - og hvilket gastronomisk bevidst menneske synes det lyder lækkert med 3D-printet fisk?

Jeg synes de burde hyre en designer og en kok ;) (www.davidchristensen.dk - og undskyld for reklame) - fordi der er meget mere end teknologi på spil her, hvis det skal blive en succes.

 • 17
 • 1

Det er et fantastisk fremskidt som vil fjerne megen lidelse fra dyreverdenen, og også burde være mere effektiv i forhold til hvor mange bøffer man kan gro fra en hektar land.

En ting jeg dog altid savner ved disse produkter er en analyse af aminosyre indholdet. At det indeholder proteiner er ikke fyldestgørende information. Bønner indeholder f.eks. alle aminosyrer, men du skal spise over 600g om dagen for at dække alle de esentielle, hvilket istedet kan klares med 120 g kylling.

Mht til nye produkter kan du prøve Soylent. mener det er Soy baseret.

 • 3
 • 3

Jeg er personligt lidt træt af, at man bliver ved med at tale om 'køderstatning', 'plantebøffer, der ligner rigtige bøffer' og nu 3D-printet 'fisk'.

Ja, jeg ville aldrig købe noget, der giver sig ud for noget andet. Industriforarbejdet mad bryder jeg mig heller ikke om. Der bliver "snydt" for meget med salt, sukker, aromastoffer, konsistensgivere og konservering for at opnå et eller andet resultat. Men det er selvfølgelig svært helt at undgå.

Surimi (som mange tror er krabbe) er noget af det værste. Man udvasker fisk til det ikke smager af noget, tilsætter en skaldyrsaroma, moser hele herligheden fint, ruller grøden ud i tynde lag, der rulles sammen (for at få krabbekødets lidt løse struktur) og slutter med lidt hummerfarve på toppen. Lige klar til "krabbe"salaten med en "mayonaisse", der er lavet af sojaolie og vand, tilsat aroma og farve.

Så: Plantekød - ud. Kunstig fisk - ud. Hvorfor skal alting være mere eller mindre vellykkede efterligninger af noget andet.

Hvis du vil have en vegansk kost, så spis grønt. Man kan lave masser af lækre retter. Man kan dyrke mange gode planter, også i en villahave. Hvorfor skal det ligne hakkebøffer?

Hvis du vil have fisk, så spis frisk fisk. Frossen fisk er øv. Det er supermarkedsfisk pakket i beskyttende atmosfære også. Find en fiskehandler, der er til at stole på, eller fang fisken selv. Undgå de store, fancy fiskehandlere med et enormt udvalg. De er dyre, også fordi de har et kæmpemæssigt svind. En friskfanget rødspætte på havnen koster højst en femtedel af prisen de "fornemme" steder. Men man skal selvfølgelig kunne flå og fillettere selv.

Hvis du vil have kød, så spis ordentligt kød og gerne meget mindre. 50 gram kød pr. person pr. måltid smager lige så godt som 250 gram. Helst kød, du kender oprindelsen af. Min favorit er rådyr, der har et godt liv i skoven og græsser fredeligt, indtil jeg laver en lille bevægelse med pegefingeren - og bum, det hele er øjeblikkeligt forbi. Mange gårdbutikker forhandler eget kød, hvor du kan se, hvordan dyrene har det på marken.

I al almindelighed tvivler jeg på, at nye, stærkt forarbejdede fødevarer (3D-printede eller ej) egner sig som basisføde, fordi de næppe giver kroppen alt det, den efterspørger. Fisk er godt, hvis du vil have Omega3. Fiskeolie på kapsler er sandsynligvis dårligere ernæringsmæssigt set, og olien er i øvrigt oxideret og harsk, hvilket ikke er så sundt.

 • 9
 • 0

Jo, designet føde kan nok have et højt næringsindhold - målt efter vores nuværende viden. MEEN historien er fuld af eksempler på at vi igen og igen bliver klogere og forkaster den hidtidige "gode latin". Vi ved en masse, lige indtil vi ved endnu mere og må forkaste hvad vi hidtil har troet på. Feks er mættet fedt nu alligevel ikke "farligt", det har det ellers været i årtier... Og spædbørn der fik modermælkserstatning har indtil for måske 10 år siden haft særlig meget kolik, indtil man fandt ud af at ikke kun fedtsyresammensætningen er vigtig, men også triglycerid sammensætningen (hvilke fedtsyrer der er "sammenkoblet).

Ideen med at rekombinere mad fra ingredienser der dels er udvundet af / isoleret fra andre komplekse (billigere) fødevarer, dels fremstillet i laboratoriet, er jeg ikke vild med. Både mennesker og dyr er gennem årtusinder blevet optimeret til at leve af "naturen", men gennem de sidste 50-100 år har fødeindtaget ændret sig dramatisk. Og disse sammensatte produkter er endnu et skud på stammen. Nej, tak siger jeg.

 • 9
 • 0

Mht. aminosyrer, så kan det meste af ens behov dækkes med en spiseskefuld knuste hørfrø (de skal helst knuses, ellers ryger de fleste lige gennem fordøjelsessystemet).

Udover, at hørfrø er rørende billige, så passer de gastronomisk set godt til stort set alt - drys på ymer om morgen, oven på en ostemad - til frokost, forret, hovedret - og endda dessert (vanilie-is med knuste frø og finthakket timian smager fuldstændigt godt).

Endelig, så går der vel ikke så lang tid før folk finder ud af, at smagsuniverset blandt grøntsager og planter er så meget mere diverst, end i fisk og kød. F.eks. har jeg selv fundet en favorit i smørbagt blomkål med sesamdressing - eller en helt anden urteolie med den smag man kan lide - og så med hakkede frø og nødder som drys. Nej, det smager ikke af kød - det smager af ovnbagt blomkål. Den næste dag bager man et græskar, og dagen efter nogle porrer - og man har en fest af smag og billig mad.

Jeg er ikke selv vegetar - men jeg har da fået øjnene op for hvor enkelt det jo er at lave smagfuld mad ud af mest grøntsager - og mulighederne er smagsmæssigt, duftmæssigt og synsmæssigt nærmest uendelige og meget appelerende.

Så, hvad ville jeg vælge at invistere mine penge i - en milliondyr fiskeprinter eller en pose hørfrø og et blomkålshoved?..

 • 7
 • 1

Måske er mennesket generelt set for konservative til erstatninger - så der ikke skal opfindes ny mad - men istedet skal der researge’s. og suppleres, og måsk importeres nye retter. Søg feks på “smelt like fish plant” og der dukker kinesiske vegetabilske retter op. Som virkelig smager som fisk - helt naturligt. - suppler retten med mindre fisk end normalt - og så kommer bæredygtigheden og aminosyrerene. Jeg har vel været i er par tusinde haver i mit arbejdsliv og kun en gang er jeg stødt på denne plante I Danmark - Py ha - SPRAGLET KAMÆLEONBLAD (HOUTTUYNIA CORDATA 'CHAMELEON') så er fiskeretten sikret.

 • 1
 • 0

Fordi vi er dumme nok, til at lade os narre?

Nu er jeg heldigvis så gammel, at jeg slipper for/kan fravælge kulinariske oplevelsen med 3d printede fødevarer. :-)

Efter at have set : https://www.dr.dk/presse/fedt-fup-og-flaes... er madvanerne lagt om.

Programmet var en øjenåbner så det basker, eksempelvis pålæg der ikke rådner/fordærver efter 14 dage på bordet i campingvognen i sommerheden, hvad fanden sker der lige her ?

Jeg valgte så for 8 år siden, konsekvent at fravælge al danskt produceret pålæg, af andre danske madvarer kan kun økologiske komme på tale.

Faktisk er det ærgeligt at man ser sig nødt til at skære alle produkter over en kam, da der muligvis stadigvæk findes produkter, hvor producenten sætter ære i at levere et produkt af stor lødighed og ikke en madvare, tilberedt i et orgie af tilsatte kemikalier, som i min optik gør, at det skal fravælges som menneskeføde.

Det samme med junk food der så aldrig været min livret og her er et fornøjeligt indslag om burger som selv musene, råd og skimmelsvamp ikke ville befatte sig med: https://www.youtube.com/watch?v=ZRYzqVGIT5c

Menuen består nu af kød fra får og kvæg, der har gået frit omkring i fjeldene og direkte fra den lokale bonde og friske fisk direkte fra fiskeren.

Helbredsoplevelsen i de 8 år har for mit vedkommende været særdeles positiv, lægetjek/blodprøver er nu til ug. Hvorfor i grunden fylde sig med kemikalier, når man kan få den ægte vare, ligesom vore forfædre, for marginalt højere pris og man sikrer sig, at man har sit helbred i behold ?

 • 5
 • 2

men jeg har da fået øjnene op for hvor enkelt det jo er at lave smagfuld mad ud af mest grøntsager

Det var faktisk Erwin Lauterbachs koncept på Skovshoved Kro for mange år siden. Spiste gode måltider der.

Ja, han har været en pionér sammen med Søren Gericke - og faktisk også Nikolaj Kirk, der netop arbejdede på Skovshoved Hotel og som i 1997 vandt guldmedalje ved VM for vegetarisk kogekunst for unge kokke.

Nu er det jo Redzepi, der serverer udelukkende vegetarisk om sommeren på Noma - og Rasmus Kofoed, der er stor fortaler for plantekøkkenet i Geranium - bare for at nævne nogle få.

Der er da ikke nogen af dem, der ville servere 3D-printet fisk, selvom idéen jo er velment og teknisk 'smart' i en vis forstand - men den er tilgengæld æstetisk og gastronomisk en rigtig dårlig løsning; - så man skulle næsten tro det var en ingeniør, der havde fundet på det ;)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten