3D-printede æggestokke skal hjælpe kræftramte kvinder til at få børn

Illustration: Northwestern University

Forskere fra to amerikanske universiteter har ved hjælp af kunstige æggestokke fået mus til både at få ægløsning og føde levedygtigt afkom.

I forsøget blev musenes egne æggestokke fjernet og erstattet af kunstige ditto, hvis struktur var blevet 3D-printet på en bioprinter. Resultaterne af forskningen er offentliggjort i tidsskriftet Nature Communications.

Muse-æg inde mellem en struktur af 3D-printet. Illustration: Northwestern University

Læs også: Nu kan du 3D-printe glas ved stuetemperatur

Forskerne har brugt 3D-printeren til at opbygge den mikroporøse struktur af hydrogel. De har testet forskellige geometrier og fundet den optimale struktur, hvori det er muligt at modne æg i de såkaldte follikler (ægblærer) forud for ægløsningen.

Samtidig giver folliklerne også plads til de celler i æggestokkene, der producerer kvindelige kønshormoner

Kan erstatte hormonterapi

Forskningen kan derfor få betydning for unge og ældre kvinder, der ikke kan få børn fordi de har fået ødelagt den naturlige hormonproduktion på grund af kemoterapi.

Læs også: Forskere vil 3D-printe hjerte-arterier

Det forklarer Monica Laronde til universitets hjemmeside. Hun er medforfatter på artiklen og professor på Stanley Manne Children’s Research Institute at the Ann & Robert H. Lurie Children’s Hospital:

»Problemet for nogle af vores kræftpatienter er, at deres æggestokke ikke fungerer godt nok. Det betyder, at der skal have hormonterapi for at komme i puberteten. Vi prøver at se det i det store billede: hvilken betydning kan kunstige æggestokke få for alle faser af de pigers liv; gennem puberteten, gennem voksenlivet og frem til en naturlig overgangsalder,« siger hun.

Læs også: Dansk software hjælper komplicerede 3D-print på vej

Se her, hvordan kunstige æggestokke fremstilles: