3D-print-teknologien kan kickstarte en bæredygtig økonomi
Lokalt design, udvikling, produktion og genanvendelse har aldrig været nemmere og mere tilgængeligt end nu. Det skyldes en ny industriel revolution med 3D-print-teknologi, nye platforme for innovation og økonomiske fordele ved genanvendelse. Hvis det danske erhvervsliv og regeringen omfavner disse trends, spår vi et stort potentiale for skabelsen af nye arbejdspladser i Danmark.
En ‘tredje industriel revolution’ er på vej, muliggjort af digital design og 3D-printere, som gør produktion i mindre batches muligt. Det kan være prototyper eller egentlig produktion til de mange få. Samtidig har crowdfunding-initiativer såsom Kick-starter muliggjort, at der nemmere kan rejses kapital til nye innovationer.
Det betyder, at små virksomheder, iværksættere eller blot almindelige forbrugere nu ikke blot har mulighed for at realisere deres ideer i den digitale verden (f.eks. apps til iPads) men også at fremstille fysiske produkter. Vaavud-vindmåleren og Thermodo er gode danske eksempler på dette.
Resultatet er en demokratisering af innovationen, hvor generation Y både skaber deres egne produkter og jobs gennem portaler som www.ponoko.com og www.sculpteo.com. Det betyder, at både design, udvikling og i særdeleshed produktion nu kan foregå lokalt og ikke nødvendigvis foretages i lavtlønsområder uden for Danmark.
Adgangen til ressourcer som energi og vand bliver mere og mere begrænset, og det kræver en ny tilgang til ressourceforbrug. Den seneste rapport fra EllenMacArthur Foundation anslår, at der potentielt kan spares 700 mia. dollars (4.000 mia. kr.) på verdensplan, hvis vi genbruger og genanvender produkter og materialer, og disse aspekter bør tænkes ind i de nye muligheder med 3D-print-teknologien.
Hvis produktionen er lokal, kan genanvendelsen med fordel også være lokal, hvilket skaber grobund for nye arbejdspladser. Vi ser f.eks. allerede nu, hvordan der arbejdes med at fremstille maskiner såsom Filabot til at pulverisere plastprodukter for at kunne genbruge dem til nye 3D-print, og Grundfos arbejder ligeledes med indsamling af gamle pumper til genbrug og genanvendelse.
Udviklingen inden for 3D-print-teknologien kan have mange fordele, og regeringen bør overveje, om den netop vedtagne innovationsstrategi skal udvides til at favne nye produktionsformer som netop 3D-print. Inspiration kan findes i USA, som har oprettet en række innovationscentre.
Hvordan sikrer man f.eks., at forbrugerne ikke begynder at producere (printe!) våben eller andet ulovligt?
Samtidig bør regeringen overveje, hvordan man skaber de rette rammer for genbrug og genvindingen af materialer lokalt. Det kunne f.eks. ske gennem pantordninger på de materialer, som er nemme at pulverisere og genbruge i bl.a. 3D-printere. En anden drastisk konsekvens af lokalt design og produktion vil være en lind strøm af ucertificerede og endda illegale produkter på markedet. Hvordan sikrer man f.eks., at forbrugerne ikke begynder at producere (printe!) våben eller andet ulovligt? De nye muligheder vil kræve en ny måde at kontrollere produktionen af fysiske produkter.
Danske virksomheder bør overveje, hvordan de kan inddrage forbrugerne i innovationsprocessen og således håndtere en eventuel udvandring af produktudvikling til f.eks. Kickstarter-initiativer. Samtidig skal virksomhederne overveje, hvordan de vil tackle udfordringerne med piratkopiering. Erfaringer fra musikbranchen har vist, at det er besværligt, hvis ikke umuligt, at forbyde kopiering, og man har i stedet omfavnet musikservices.
Sidst men ikke mindst bør virksomheder, der er meget afhængige af store mængder materialer eller energi, lave scenarier for udviklingen for at forstå de økonomiske konsekvenser af ressourceknapheden.
Der er et stykke vej endnu, men hvis vi i Danmark begynder at indse, hvilke muligheder nye innovationsplatforme som 3D-print-teknologien kan føre med sig – og indrette os herefter – står vi muligvis over for en ny industriel revolution, der kan sikre produktion og arbejdspladser på dansk jord.
Læs mere: Tema om 3d-print
