3D-print-teknologien kan kickstarte en bæredygtig økonomi

24. april 2013 kl. 14:248
3D-print-teknologien kan kickstarte en bæredygtig økonomi
Illustration: Das Büro.
Artiklen er ældre end 30 dage

Lokalt design, udvikling, produktion og genanvendelse har aldrig været nemmere og mere tilgængeligt end nu. Det skyldes en ny industriel revolution med 3D-print-teknologi, nye platforme for innovation og økonomiske fordele ved genanvendelse. Hvis det danske erhvervsliv og regeringen omfavner disse trends, spår vi et stort potentiale for skabelsen af nye arbejdspladser i Danmark.

En ‘tredje industriel revolution’ er på vej, muliggjort af digital design og 3D-printere, som gør produktion i mindre batches muligt. Det kan være prototyper eller egentlig produktion til de mange få. Samtidig har crowdfunding-initiativer såsom Kick-starter muliggjort, at der nemmere kan rejses kapital til nye innovationer.

Det betyder, at små virksomheder, iværksættere eller blot almindelige forbrugere nu ikke blot har mulighed for at realisere deres ideer i den digitale verden (f.eks. apps til iPads) men også at fremstille fysiske produkter. Vaavud-vindmåleren og Thermodo er gode danske eksempler på dette.

Resultatet er en demokratisering af innovationen, hvor generation Y både skaber deres egne produkter og jobs gennem portaler som www.ponoko.com og www.sculpteo.com. Det betyder, at både design, udvikling og i særdeleshed produktion nu kan foregå lokalt og ikke nødvendigvis foretages i lavtlønsområder uden for Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Adgangen til ressourcer som energi og vand bliver mere og mere begrænset, og det kræver en ny tilgang til ressourceforbrug. Den seneste rapport fra EllenMacArthur Foundation anslår, at der potentielt kan spares 700 mia. dollars (4.000 mia. kr.) på verdensplan, hvis vi genbruger og genanvender produkter og materialer, og disse aspekter bør tænkes ind i de nye muligheder med 3D-print-teknologien.

Hvis produktionen er lokal, kan genanvendelsen med fordel også være lokal, hvilket skaber grobund for nye arbejdspladser. Vi ser f.eks. allerede nu, hvordan der arbejdes med at fremstille maskiner såsom Filabot til at pulverisere plastprodukter for at kunne genbruge dem til nye 3D-print, og Grundfos arbejder ligeledes med indsamling af gamle pumper til genbrug og genanvendelse.

Udviklingen inden for 3D-print-teknologien kan have mange fordele, og regeringen bør overveje, om den netop vedtagne innovationsstrategi skal udvides til at favne nye produktionsformer som netop 3D-print. Inspiration kan findes i USA, som har oprettet en række innovationscentre.

Hvordan sikrer man f.eks., at forbrugerne ikke begynder at producere (printe!) våben eller andet ulovligt?

Samtidig bør regeringen overveje, hvordan man skaber de rette rammer for genbrug og genvindingen af materialer lokalt. Det kunne f.eks. ske gennem pantordninger på de materialer, som er nemme at pulverisere og genbruge i bl.a. 3D-printere. En anden drastisk konsekvens af lokalt design og produktion vil være en lind strøm af ucertificerede og endda illegale produkter på markedet. Hvordan sikrer man f.eks., at forbrugerne ikke begynder at producere (printe!) våben eller andet ulovligt? De nye muligheder vil kræve en ny måde at kontrollere produktionen af fysiske produkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danske virksomheder bør overveje, hvordan de kan inddrage forbrugerne i innovationsprocessen og således håndtere en eventuel udvandring af produktudvikling til f.eks. Kickstarter-initiativer. Samtidig skal virksomhederne overveje, hvordan de vil tackle udfordringerne med piratkopiering. Erfaringer fra musikbranchen har vist, at det er besværligt, hvis ikke umuligt, at forbyde kopiering, og man har i stedet omfavnet musikservices.

Sidst men ikke mindst bør virksomheder, der er meget afhængige af store mængder materialer eller energi, lave scenarier for udviklingen for at forstå de økonomiske konsekvenser af ressourceknapheden.

Der er et stykke vej endnu, men hvis vi i Danmark begynder at indse, hvilke muligheder nye innovationsplatforme som 3D-print-teknologien kan føre med sig – og indrette os herefter – står vi muligvis over for en ny industriel revolution, der kan sikre produktion og arbejdspladser på dansk jord.

Læs mere: Tema om 3d-print

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
25. april 2013 kl. 12:22

Jeg kunne forestille mig at man i første omgang kunne printe ergonomiske ting ud som passer til det enkelte individ, såsom håndtag til ens cykel eller et rygskjold, for havekunst og modelbyggere vil en 3D-printer vel også være en drøm?

6
25. april 2013 kl. 12:17

Tjaa, jeg vil nu vove at påstå papirprinteren har fået vores papirbrug til at stige temmelig voldsomt selvom vi måske ikke alle printer dagens avis.

3D Printeren er vel stadig i en udviklingsfase, det er muligt at de stadig er lidt dyre og langsomme, men er er masser af dedikation til at udvikle dem endnu bedre.

Mange mindre virksomheder kan i fremtiden designe og sælge niche produkter, uden at have et marked for flere tusinde produkter før det bliver rentabelt med en støbeproces.

Og så udvikler store virksomheder som eksempelvis Autodesk nye programmer. Der har nemlig fattet at man ikke bør have en phD for at lave 3D CAD. Programmer som Autodesk 123D er det efterhånden temmelig nemt at lave simple CAD løsninger næsten alle kan bruge. Det er ikke sikkert alle designer deres nye modeller fra bunden, men så er der andre der gør og de modeller bliver delt/solgt fra delingssider, ligesom du køber mp3 filer idag.

4
24. april 2013 kl. 23:20

Med al respekt: Skomager, bliv ved din læst.

Selvom MENINGER om 3D print efterhånden er allemandseje, er det skræmmende tydeligt, at REEL VIDEN om 3D print stadigvæk ikke er allemandseje.

Bare en gang til for arveprinsen: 3D printere er langsomme. Det er en intrinsisk egenskab at de er langsomme qua materialet lægges i små bidder. Ud over det, er de energikrævende, pladskrævende og leverer som regel produkter af inferiør kvalitet.

Det er tankevækkende, at laserprintere giver papirprint af meget høj kvalitet. Alligevel gider vi ikke at udprinte vores egne aviser eller vores egne bøger. Så hvad "%"#"&%"¤ skulle få os til at printe noget som helst andet der kan købes bedre og billigere nede i nærmeste storcenter? Blot det at håndtere en 3D CAD model overstiger den almindelige borgers formåen, så hvad får os til at tro at Hr. og Fru Danmark lige pludselig giver sig til at designe ting og lave dem selv?

Måske ville det være en god investering at stille en 3D printer på CBS og endnu en på Christiansborg for på den måde at skabe en smule jordforbindelse?

3
24. april 2013 kl. 19:25

Jeg glemte hvorfor det nu er at man ikke kan producere noget i DK. Det er jo ifoelge Liberal Alliance og mange kommentatorer ikke pga mangel paa talent eller daarlig ledelse men pga topskatten. De har ikke topskat i Pakistan og derfor kan de lave rifler over aaben esse. Vi har topskat og derfor kan det ikke lade sig goere her.

Saa laenge vi soerger for at bevare topskatten er 3D-printere ifoelge argumentet helt uskadelige her i landet ;-)

2
24. april 2013 kl. 19:11

En anden drastisk konsekvens af lokalt design og produktion vil være en lind strøm af ucertificerede og endda illegale produkter på markedet. Hvordan sikrer man f.eks., at forbrugerne ikke begynder at producere (printe!) våben eller andet ulovligt? De nye muligheder vil kræve en ny måde at kontrollere produktionen af fysiske produkter.

Det er ikke noget reelt problem. Masser af ting der er reguleret idag kan uden problemer laves i enhver kleinsmedie. De smeder rifler over aaben esse i bjergene i Pakistan uden brug af 3D printere saa det er nok ikke noget problem i praksis.

Held og lykke i oevrigt med at 3D printe patroner med krudt i.

Til gengaeld kan du grave et stykke flint op og og lave en kniv paa stranden der vil give dig seks maaneder i brummen hvis du gaar med den paa gaden.

1
24. april 2013 kl. 18:04

LIge mentalt gennemgået de sidste ugers indkøb og har desværre ikke fantasi nok til at se hvad jeg skulle have kunne printe.

Så hvad tænker i på ?

  • sko, sportsko
  • tupperware eller lignende
  • legoklodser ;-)
  • ???

eller hvad tænker I på. Der må være andet end en meget luftig vision og facination af teknologi