3D-print i metal får nyt forskningscenter

Illustration: ConceptLaser

3D-print i metal er stadig en sjælden set teknologi ude i de danske fremstillingsvirksomheder. Bare 3 procent af virksomhederne er i dag i gang med teknologien. Det skyldes først og fremmest prisen på de store printere og omkostninger til drift.

Men ifølge den helt nye undersøgelse ‘3D Metal-print revolution i fremstillingensindustrien’ fra Teknologisk Institut, så ser næsten en tredjedel af de 526 adspurgte fremstillingsvirksomheder så store muligheder i teknologien, at de regner med at kunne tage den i brug i produktionen.

Ceramicspeed er en af den danske virksomheder, der tidligt var ude med 3D-printede metalprodukter. Her er det gearhjul printet i titanium, som virksomheden satte til salg i 2015. Den glatte overflade gør, at snavs og skidt ikke så nemt sætter sig fast. Vægtbesparelsen i forhold til traditionelt fræsede titanium gearhjul er 25 procent. Illustration: Ceramicspeed

Læs også: Jysk leje-specialist 3D-printer gearhjul til supercykler

I det hele taget ser Teknologisk Institut store muligheder for at udbrede 3D-print i metal, hvilket undersøgelsen bakker op med den internationale bevægelse, der er i gang i disse år. TI har taget et udtræk fra patentdatabsen PatSnap, som viser, at 50 procent, eller 33.594 styk, af alle ansøgte patenter indenfor 3D-print siden 2010 har handlet om metal. Hvis der alene ses på året 2016, så blev der indgivet 3.971 patentansøgninger på 3D-print i metal.

Teknologien er kommet langt

Det får Jeppe Skinnerup Byskov, der er sektionsleder for 3D-print på Teknologisk Institut i Århus, til at glæde sig over, at så mange virksomheder ser potentialet i at gå nye veje i produktionen – og det er ikke kun de store virksomheder som bør se mulighederne:

»Jeg tror faktisk ikke, at de mindre produktionsvirksomheder endnu er klar over de store muligheder, teknologien giver dem,« siger han i forbindelse med åbningen af det nye center for industriel 3D-print som Teknologiskt Institut indvier i dag i Aarhus. Centret samarbejder blandt andet med Grundfos og Danfoss og bliver støttet Innovationsfonden.

Læs også: 3D-print forvandler ‘cirka’ til ‘præcist’ på Rigshospitalets operationsstue

Derfor får centret også til opgave vise virksomheder, hvor langt teknologien rent faktisk er kommet i dag:

»Hvad der var umuligt eller for dyrt for få år siden, er nu muligt i dag i en ordentlig kvalitet og til en overkommelig pris. Og det kommer kun til at blive bedre og billigere i den kommende år,« siger Jeppe Skinnerup Byskov.

Individuel og fleksibel produktion

Præcis som med mere traditionelle 3D-printere, så kan metal-printere give virksomhederne mulighed for at tilbyde kunder individuel og fleksibel produktion. Det kan for eksempel være som delkomponenter i andre produkter, eller ved at udnytte de nye muligheder der er for design og produktionstid.

Læs også: Bugatti 3D-printer bremseåg i titanium

Mange af virksomhederne i undersøgelsen, peger alligevel på, at pris og kvalitet er en hindring for at gå i gang med metal-print.

Men det kan være en farlig vej at gå påpeger Teknologisk Institut, for i det øjeblik, at nye konkurrenter kommer til og udnytter fordele ved 3D-print i metal, så er de virksomheder, der tøvede, allerede kørt bagud.

Læs se hele undersøgelsen her.