3D-print-hypen er ved at dø

Hvad printer man, når først man har nok dørstoppere, Starwars-figurer, skabshængsler og skakbrikker? Det spørgsmål er der nok en del ejere af kostbare 3D-printere, der stiller sig selv. For hvis du red med på profetien om, at 3D-printere om få år ville stå på køkkenbordet i alle hjem og printe alle mulige manglende dele ud og spare dig for en tur i byggemarkedet, så er der noget, der tyder på, at din printer kommer til at samle støv. For hypen er ved at dø ud.

Analyseinstituttet Gartner Group har i deres årlige rapport 'Hyped Cycle for Emerging Technologies', som blev offentliggjort i slutningen af august, kigget på, hvor 3D-print nu befinder sig på deres kurve.

I Gartners årlige analyse af nye hypede teknologier viser, at 3D-print på flere områder har nået et modenhedsstadie, hvor industrien kan se stabil bæredygtig vækst. Men andre områder er stadig på vej op ad en kurve, hvor forventningerne langt overstiger realiteterne. Illustration: Gartner

Konklusionen er, at 3D-printere med prislapper op til 7.000 kroner til private forbrugere har passeret toppen og nu på vej ned i det område, Gartner kalder 'desillusionens trug'. Det betyder ikke, at forbrugerne har glemt alt om 3D-printerne, men at prisen stadig er for høj og kvaliteten for dårlig, til at 3D-printere vil finde vej ind i ethvert hjem før om mindst fem-ti år.

Læs også: Billig 3D-printer er uundværlig for lille dansk startup

Den nye realitet har længe været meget synlig hos aktieinvestorerne. For selv om aktiekurser og reelt salg af printere ofte ikke er direkte korreleret, så er det dog påfaldende, at kurserne for to af verdens største producenter af 3D-printere er raslet ned. Efter stigninger op gennem 00’erne på flere hundrede procent er aktierne i Stratasys, som ejer Makerbot, og 3D Systems, der kun i mindre grad henvender sig til private forbrugere, begge faldet med cirka 75 procent inden for det seneste år.

Som en konsekvens af udviklingen skar Makerbot i foråret 20 procent, svarende til 100 medarbejdere, af arbejdsstyrken. Det lyder måske ikke af så meget. men inden for en industri, som var spået til at vokse ind i himlen i løbet af få år, giver det genlyd.

Det betyder ikke, at salget af billige 3D-printere ligger helt dødt. Masser af små og mellemstore producenter har godt gang i butikken. For eksempel kunne man sidste år læse, at det af de nye spillere, nemlig Formlabs SLA-printer, solgte 'flere tusind' om året, og at DIY-folket indkøber endnu billigere selvbygger-hobbyprintere i stor stil. Men det er altså langtfra nok til at holde en global hype flydende.

Læs også: Ny teknik sender prisen på ny 3D-printer ned under 1.300 kroner

I en kommentar til rapporten fra Gartner skriver Davide Sher fra magasinet 3D Printing Industry, at har anslår antallet af 3D-printere i private hjem til i dag at ligge på cirka 400.000. Men det tal skal op på mindst 10 mio. og et årligt salg på 1-2 mio. styk, før store spillere som HP vil gå aktivt ind på markedet.

Heller ikke det andet analyseinstitut IDTechEx tror på, at hjemmeprinterrevolutionen er lige om hjørnet. I en kommentar fra foråret blive hjemmeprinternes anvendelsesområde kategoriseret som 'tilfældige lappeløsninger' lidt i stil med, når handymanden (eller kvinden) har brug for et nyt beslag til køkkenskabet eller fjernbetjeningen. Derfor er hjemmeprinteren også blevet forvist til garagen eller hobbyværkstedet frem for den mere centrale plads på køkkenbordet, hvor den ellers blev placeret i de mere optimistiske prognoser.

Læs også: 10.000 3D-printere til rådighed i maker-netværk

3D-printere i private hjem skal i langt højere grad sammenlignes med indkøb af stiksave og boremaskiner, eller det som amerikanerne over en bred kam kalder for powertools. Så i stedet for en vækst på 100 procent, som er set over de seneste par år, så vil væksten i markedet synke til bare 20 procent i 2025, forudser IDTechEx.

Selv om der stadig er lang vej for den personlige 3D-printer, begynder flere af de professionelle områder at vise så gode takter, at Gartner har dem ind i en opadgående kurve. Hvor produktion af prototyper og kundetilpasset høreapparater forlængst er blevet anerkendt som et job for 3D-printere, så begynder områder som tandproteser også at bevæge sig op ad den kurve, som Gartner kalder 'Slope of Enlightenment', altså hen mod, at væksten bæres oppe af en stabil kundeefterspørgsel.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Måske man kunne starte en printerbutik hvor folk kunne få printet deres kreationer på superprofessionelle maskiner?

 • 1
 • 0

nu fik jeg min nye 3d printer leveret i sidste uge og printer i denne uge.

Til en pris på 1651 DKK incl levering så er vi snart nede hvor det kan kaldes for et impulsindkøb.

Dertil skal så lægges 500 kr for moms/told hvis man er så uheldig at betale det.

Men med en pris der er langt billigere end hvad de fleste bruger på mobiltelefoner eller smartwatch osv så tror jeg bestemt ikke at 3d printere i sig selv er nedadgående.

Jeg tror det store problem ligger i at folk køber en 3d printer og derefter bliver chokerede over at det kræver tegninger i 3d for at bruge den (jep det gør det faktisk)

Og at tegne i 3d er for de fleste ingeniører en hverdagsting. Men jeg mener at for "almindelige folk" (ja vi ingeniører er ikke helt almindelige :) ) der er selve tegningsdelen den største forhindring i forhold til almen udbredelse.

Så vi mangler at 3d tegning bliver en lige så almindelig egenskab som at skrive i Word.

Mvh J.S

 • 6
 • 0

Der findes en del allerede. Det er naturligvis (?) nemmest at finde sådanne på nettet.

Mange tilbyder - på mange forskellige typer af printere - at printe og sende til dig. Problemet ved dette er - som jeg selv oplever det, at hvis man ikke selv har en god erfaring med 3D print, så vil man nemt komme til at designe modeller som er vanskelige/umulige at printe på en given type printer.

Den som har printeren har derefter udfordingen med at justere modellen og printet for at få et godt resultat. Omkostningen til dette ekstra arbejde kan være svær at blive enige om.

Hvis printeren er tilstrækkelig avanceret, kan alt sikkert printes, men prisen pr. print vil typisk også følge med.

Jeg tror at det er mere nærliggende at give nogle gunstige vilkår for flere start-up "maker/inventor" værksteder. Værksteder med plads og alskens værktøj og maskineri - gerne med at par faste medarbejdere hvor man kan søge faglig assistance til både design og print/fræsning/skæring.

Mener faktisk at der er nogle stykker i KBH og omegn. Vist nok bl.a. Valby og DTU. Også Malmö.

Hvis vi havde flere sådanne steder, ville vi måske også - til en vis grad - komme andre problemer til livs. (Tænker her i retning af unge som keder sig om eftermiddagen og finder på mere destruktive aktiviteter)

 • 4
 • 0

Jeg har forholdt mig ventende, da jeg har ment at prisen på 3D-printere hidtil har været lige lovlig høj.

Dog fandt jeg for 2 måneder siden en lille printer til 3.000,- som kunne printe 10x10x10 cm, hvilket jeg synes er passende.

I tiden jeg har haft printeren har jeg, foruden de obligatoriske figurer hentet fra Thingiverse, tegnet og printet M8-møtrikker og håndtag til samme (til brug ved testsamlinger da de er nemmere at skrue på og af end låsemøtrikker) og beslag så jeg kunne forlænge håndtaget til min påhængsmotor.

Lige nu er jeg igang med at lave et elektronikprojekt, hvor jeg har tegnet en kasse som jeg har lavet et par prøveprint af. Det er en nem måde at prototype på.

Samtidigt er har jeg fået et par bestillinger; en kollega ville gerne have lavet en større udgave af et par plasticdele til en telefonholder til bilen idet han har fået en større telefon. Jeg har tegnet og printet en af delene og kan konstatere at den fungerer fint mekanisk. En kammerat vil gerne have lavet et par navdæksler til montering på fælgene på hans bil - dem han har på har knækkede tappe og sidder ikke for godt fast, og da bilen er fra '85, så er dækslerne ikke til at opspore.

Derudover forventer jeg at bruge printeren hvis jeg oplever plasticdimser der knækker og hvis jeg ellers har brug for at sætte ting sammen osv. - man kommer hurtigt ind i den kreative tankegang når man opdager hvad der er muligt.

Printeren er en Micro 3D, og jeg har hovedsageligt tegnet i FreeCAD, men bruger også OpenSCAD. Printeren er meget brugervenlig, og jeg kan anbefale begge programmer - de er rimeligt nemme at bruge hvis man har lidt teknisk snilde.

 • 3
 • 0

Du rammer hovedet på sømmet med den analyse. Jeg har også selv en 3d printer og en hobby CNC skærer og når man fortæller venner om det, så har de alle mulige ting de gerne vil have printet/fræst, men deres lyst forstummer helt, når man fortæller dem at det kræver en 3d tegning.

 • 1
 • 0

Hvis man ser deres figur, så er der ting som de forestiller sig i en tidshorisont helt ud til 10 år, der allerede er state of art indenfor deres respektive felter. Gad vist om de personer der er i Gartner ikke bare har været ivrige for at indplacere 3D printere på en klassisk hype curve.

Danske 3shape har iøvrigt skabt sig en glimrende forretning med print af dental devices ca. 10 år før Gartner Group troede at det ville ske. http://www.3shape.com

Classroom 3D printing er her vist også allerede og da ihverttilfælde ikke noget der først kommer om 10 år.

Gad vist om ikke deres graf skulle være udtrykt i måneder for at ramme mere korrekt.

 • 2
 • 0

(Tænker her i retning af unge som keder sig om eftermiddagen og finder på mere destruktive aktiviteter)

Tjah - Jeg blev egentligt ingeniör fordi jeg skulle bruge noget elektronik til at affyre mine hjemmelavede sprängstoffer ... hvordan var det mon gået i dag? Google ville have set alle mine searches relateret til "Exploding Bridge Wires" og stukket mig til PET. Jeg ville have endt i et eller andet hul i Egypten eller Jordan. Papir-journaler er en del mere sikkert.

Mon ikke det går med 3D printere som det gik med hobby-elektronik?

Bare meget hurtigere fordi udviklingen er exponentiel: Vi plejede at lave print hjemme, med tape og FeCl2 (?). Derefter fik vi noget basalt CAD + litografi henne i radio-klubben, det var jo dyre ting det her.

Med PC'ernes indtog overalt blev CAD rigtigt billigt. I dag findes der gratis Open Source software som sagtens kan lave 4-lags print og köbe-software som kan endnu mere for under 400 EUR. Til gengäld er der ingen der selv ätser print mere - det er lige så nemt & billigt at sende et design til PCB-Pool et. al. og få det sendt med posten. Med SMD (og alderen) er det også bedst at få nogen til at montere printet.

Det tog cirka 20-30 år at gå fra "kökken-print" til "industriel kvalitet" så det bör ikke tage mere end 10 år for 3D print at göre det samme.

3D-folket har jo super-billig CAD og "hjemme-produktion" i dag. Om et eller to år er det sikker helt normalt at sende projektet ind til et "3D-4-U"-foretagende med on-line priser og rigtige printere, der kan printe i stål, plastic, komposit, lige bore et par huller eller hvad man måtte önske af "features" - hjemmeprinteren bliver til sådan en ting man lige tester på inden man dropper 100 EUR på sit design i stål & plast. Efter et år eller to mere, så har man så megen tillid at man bare skyder projektet af sted direkte.

 • Det er så cirka der hvor HP (i fölge Gardner og formkurven) lancerer sin hjemme 3D printer som i övrigt er totalt inficeret med DRM og lige sender en kopi til NSA+PET.
 • 3
 • 0

Jeg har nu haft min 3D printer i et år nu.

Mit indtryk er at det ikke er super brugbart før man selv kan lave sine egne modeller. Og det er faktisk stadig ret svært at printe, selvom maskinerne bliver mere og mere automatiserede.

Men lærer man det, så bliver det til gengæld også rigtig sjovt. Og hvor ville jeg ønske jeg havde haft een siden jeg var en stor knægt.

http://www.thingiverse.com/thing:959221 http://www.thingiverse.com/thing:969715 http://www.thingiverse.com/thing:1001850

 • 0
 • 0

3D-print (-selv) er oplagt som en facilitet, der kan huses i byernes medborgerhuse, nu det alligevel ikke er rationelt at have én i hvert hjem, men dog stadig er af nogen nytte. Jeg er nu ikke alt for optimistisk, i hvert fald ikke her i Sønderborg; det er som om det kollektive almennyttige hører en anden tid til, eller så er de faldet i søvn.

Derimod er landets biblioteker ved at vågne, for dels er der nogle som har arrangementer for at udbrede kendskabet, dels har nogle (få) byers biblioteker 3D-printer til fri brug.

I nogle byer findes fablabs, makerspaces, som imidlertid nok kræver et større engagement i foreningerne af brugeren, end den relativt simple opgave i sig selv nødvendiggør, er mit indtryk.

De kommercielle printservices ser jeg ikke som noget alternativ for borgeren. De er for dyre og besværlige, såvel til lære- og eksperimentfasen som til egne småopgaver. Måske dog jo, hvis man en gang imellem vil printe med særlige teknikker eller materialer (metal m.m.), og i forvejen har fået sit design på plads.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten