3D-kameraer kan blive regionernes superværktøj mod jordforurening
Når en bolig bliver sat til salg på nettet, kan man ofte gå på opdagelse med ejendomsmæglerens 360 graders video. Museer producerer virtuel reality, så gæsterne iført VR-briller får en fornemmelse af, hvordan fortidens mennesker levede. Og stort set alle tv-producenter filmer med droner.
I dag bruges disse teknologier også inden for miljøområdet hos de rådgivende ingeniørvirksomheder og regionerne. Blandt andet i Region Syddanmark, der netop har afsluttet et projekt på regionens testgrund i Rudkøbing på Langeland, hvor man har kortlagt den forurenede ejendom på Ørstedsgade 26. Her har der tidligere været renseri, og nu er huset blevet kortlagt i 3D, så det nærmest ligner et dukkehus.
Nem og billig kortlægning
»På en meget nem måde får vi plantegninger og adgang til billeder af hele huset. Normalt, når vi er ude på ejendomme, har vi rådgiverne til at gå rundt og måle op og lave en plantegning, der er rimelig målfast,« forklarer Kristian Dragsbæk Raun, der er civilingeniør ved Regional Udvikling i sektionen Miljø og Råstoffer i Region Syddanmark.
Læs også: Uklar fremtid for regionernes udviklingsprojekter på giftige testgrunde
»Men med det her værktøj, der ikke koster alverden, kommer firmaet ud og laver optagelserne, og så kan man få en plantegning med i købet. Allerede der har det næsten tjent sig ind i forhold til at lade en rådgiver lave en plantegning,« siger han.
Sparer nyt besøg
Normalt er regionen altid ude på tilsyn, når den starter sager op, samt undervejs i undersøgelserne. Det kan dog være svært at huske tingenes præcise tilstand og placering, men der betyder 3D-modellen af bygningen med højtopløselige billeder, at regionen kan ’gå rundt’ i huset på Langeland hjemme fra kontoret i Vejle.
»Hvis vi har brug for at vide noget om et rum, f.eks. hvor et gulvafløb er placeret og så videre, så kan vi bruge billederne og se præcis, hvordan der ser ud. Man behøver ikke tage derud igen, hvis man har glemt at notere noget. Regionen er jo stor, og Rudkøbing ligger et stykke væk fra vores kontor. Så på den måde kan vi spare tid,« fortæller Kristian Dragsbæk Raun.
»Næste skridt med teknologien kan være, at hvis man har en prøvetager ude på en ejendom, så kan vi markere et punkt, hvor vi vil have taget en prøve, og så dukker det op på prøvetagerens telefon. Så der er også mulighed for videreudvikling i det,« siger han.
Egtved-firma: Som fod i hose
Firmaet Takeawalk VR i Egtved ved Vejle har stået for 3D-visualieringen på Langeland.
Læs også: Prøvetoilet i nedlagt renseri afslører, hvordan jordforurening spreder sig
For tre-fire år siden fandt direktøren, Jesper Roy, et 3D-kamera i USA og begyndte at scanne hoteller. Efter en tv-optræden blev han kontaktet af Dansk Miljørådgivning A/S, der gerne ville benytte teknologien.
»Og så havde vi en lang snak om 3D-scanninger og drone-3D-opmålinger. For første gang i mit liv fandt jeg noget, som virkeligt passede sammen; 3D-billeder og ingeniører, der går og laver miljøregistreringer,« siger Jesper Roy.
Målfaste tegninger
»Der er flere ting i det. Nummer 1 er det rent visuelle. Når vi har været derude, er alt gennemscannet og gennemdokumenteret, så man ved, hvordan ejendommen så ud dengang. Derudover har vi alle mål på ejendommen,« siger han.
Princippet med 3D-optagescanneren er kort fortalt, at kameraet måler afstanden fra a til b rigtig mange gange. På den måde har man afstande på alt, og det er målfast, fordi man ved, hvor mange vægge der er, og hvor højt der er til loftet.
»Siden vores første test har vi også fået 3D-målinger fra luften, hvor vi laver udvendige målinger, og VR-billeder udefra med droner og specielle kameraer. Som jeg ser det, bliver der mere og mere af det. Det er med i mange miljørådgivninger i dag,« siger Jesper Roy.
Droner overvåger råstofgravning
Droner blev også brugt til at visualisere ejendommen oppefra i Rudkøbing. Mange har helt sikkert også set fascinerende dronebilleder, hvor man ved hjælp af droner kan overvåge f.eks. oversvømmelser.
Region Syddanmark anvender lige nu droner i et andet udviklingsprojekt, nemlig i en grusgrav i Jylland. Regionen tester 3D-kameraets evner i forhold til monitering af råstofindvinding, så man kan se, hvor meget der er gravet, fordi udstyret også kan estimere højdeforskelle.
Ifølge geolog i Region Syddanmark Michael Hjort Andersen er droner helt oplagte til dokumentation i råstofsager.
»Vi kan med droner på en nem måde bestemme skrænthældninger og foretage volumenberegninger. Fremadrettet håber vi også at kunne gøre det i grusgravssøer for bl.a. at sikre, at skrænter er opbygget korrekt. Og vi deltager i et stort droneudviklingsprojekt kaldet Riverscapes, hvor et af udviklingsområderne netop er anvendelse af aktiv sonar, som slæbes efter en drone,« siger Michael Hjort Andersen.
Gode ideer breder sig
I Regionernes Videncenter for Miljø og Ressourcer er chefrådgiver Christian Andersen sikker på, at droner og 3D-visualisering ikke bare højner kvaliteten af miljøtilsynet, men også er en langt mere effektiv måde at arbejde på. Potentialet er indlysende for partnerskabet Danish Soil Partnership med Danske Regioner, brancheforeningen Dansk Miljøteknologi og Miljøstyrelsen, mener han.
»Meget tyder på, at det bliver fremtidens teknologi. Der er også stor interesse blandt de øvrige regioner og netværket af teknologiudvikling, som testgrundene også er en del af. Når man tænker ideer et sted, så prøver man at udvikle det blandt de andre regioner, for de gode ideer har det jo med at brede sig.«
Læs mere om Danish Soil Partnership
