3D-kameraer forvandler tunge industrirobotter til cobotter

Medarbejder og industrirobot arbejdende side om side med maksimal sikkerhed og intet behov for trådhegn. Det er visionen for den teknologi, som amerikanske Veo Robotics i sidste måned fik knap 75 millioner kroner i venturekapital til at gøre markedsklar. Illustration: Casper Dalhoff

Kollaborative robotter er det, alle snakker om i robotindustrien for øjeblikket. Små, fleksible robotter, der ikke kræver sikkerhedsafskærmninger af nogen art og i princippet kan monteres direkte på en produktionslinje og fungere som produktionsmedarbejderens mekaniske kollega.

Prisen for disse såkaldte cobotters fleksibilitet er en ofte ikke imponerende løfteevne samt forholdsvis lave hastigheder og mindre præcision sammenlignet med traditionelle industrirobotter.

Men hvad nu hvis man kunne gøre en traditionel industrirobot til en cobot? Og dermed få det bedste fra begge verdener?

»Vi er robotagnostikere«

Det er ledestjernen for den Boston-baserede robotvirksomhed Veo Robotics, der er i færd med at udvikle en teknologi, som skal udstyre industrirobotter med en rumlig intelligens.

Det er en teknologi, som måske på sigt kan rykke de store, tunge industrirobotter ud af deres trådhegnsindhegninger. Og selvom teknologien først skal til at testes af i praksis i løbet af 2018, har Veo Robotics allerede tiltrukket sig en del opmærksomhed – herunder 12 millioner dollars (knap 75 millioner kroner) i venturekapital fra en investorklynge anført af Silicon Valley-baserede Lux Capital og GV, det tidligere Google Ventures, som er Alphabets venturekapitalfond.

Også Siemens’ selvstændige iværksætterforretning Next47 har tidligere skudt penge i Veo Robotics, der blev stiftet i 2016 af blandt andre Patrick Sobalvarro med en fortid hos en anden robotiværksætter, Rethink Robotics, der er virksomheden bag humanoid-robotten Baxter.

Med Veo Robotics forsøger Sobalvarro tydeligvis at give mere magt til de eksisterende robotter på markedet frem for at udvikle helt nye generationer af robotter.

»Vi er robotagnostikere. Vi respekterer de investeringer, som virksomheder har gennemført. Disse ting (robotter, red.) er skønne, de kan køre i hundredetusindvis af timer og har tolerancer på en brøkdel af en millimeter. Vi elsker disse maskiner, og vores model er at arbejde med dem alle sammen,« har Patrick Sobalvarro tidligere udtalt til det amerikanske techmedie TechCrunch.

Affotograferer hele området rundt om robotten

Kernen i Veo Robotics teknologi er fire 3D-kameraer, som affotograferer nærområdet rundt om robotten og giver robotten besked, hvis et menneske bevæger sig ind på området, via en styring installeret oven på robottens eksisterende styresystem.

Det er altså ikke nødvendigt på forhånd at definere såkaldte sikre zoner, hvor mennesker må bevæge sig. Robotten udfører sine operationer som altid – den eneste forskel er, at den takket være dataene fra kameraerne kender til den præcise placering og størrelse på samtlige objekter i dens arbejdsradius.

Bliver et menneske eller et køretøj registreret af kameraerne, stopper robotten øjeblikkeligt sit arbejde. Som en ekstra sikkerhedsforanstaltning stopper robotten ligeledes helt, hvis et kamera af den ene eller den anden årsag har begrænset udsyn eller falder ned.

Kunderne var mere interesserede i de eksisterende robotter

Langt hen ad vejen er der altså tale om de samme sikkerhedsforanstaltninger som hos de nyeste generationer af cobots. Flere af dem er ligeledes udstyret med sensorer, som registrerer, hvis et menneske kommer for tæt på robotten.

Ifølge Patrick Sobalvarro var det en øjenåbner for ham, at han i sin tid hos Rethink Robotics ofte oplevede, at kunderne i virkeligheden ikke ønskede sig små cobotter, men snarere at de kunne få deres tunge traditionelle robotter til at arbejde mere sikkert og effektivt sammen med medarbejderne.

»Vi kan underkende robottens styringer og få den til at reagere på et menneskes tilstedeværelse. Det er anderledes, i forhold til hvad der skete med de tidligere generationer af kollaborative robotter,« siger Veo Robotics-stifteren til TechCrunch.

Markedsklar i 2019

Teknologien testes nu på prototypeniveau – blandt andet anvendes der Kinect-sensorer som dybdekameraer – men i løbet af det næste halve år skal teknologien testes i et mere industrielt setup hos tre-fire pilotkunder i blandt andet bil- og logistikindustrien.

Derudover samarbejder virksomheden desuden med certificeringsinstitutionen TUV for få dokumentationen på plads. Hvilke industrielle sikkerhedsstandarder en sådan løsning i givet fald ville falde ind under, oplyser Veo Robotics ikke, men virksomheden forventer en markedsklar kommerciel løsning i 2019.

Også det tyske Frauenhofer Institut har arbejdet på en lignende teknologi. Her benytter man sig af en zoneopdeling af robottens arbejdsområde, hvor der ud over en rød og en grøn zone er en såkaldt samarbejdszone, hvor robotten eksempelvis kan sænke tempoet eller ændre placeringen på sin arm, hvis kameraerne registrerer menneskelig tilstedeværelse.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der viser Allan inde i en af Frits Hansens sikrede robotkabiner der billedet blev taget lå i Vassingerød. De opstillet var i sikrede rum for ikke at udsætte medarbejderne for slibestøv og en åbning af dørene stoppede robotterne øjeblikkeligt. Her ville en kamera være et økonomisk overkill da ingen kunne komme inden for rækkevidde når robotterne kørte normalt. Når de skulle finindstilles med håndterminaler kunne de kun køres meget meget langsomt

Desværre er den viste robot og dens fem andre kolleger flyttet til Polen og Allan er blevet arbejdsløs.

http://www.gibotech.dk/da/nyheder-dk/283-m...

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten