3D-brille og kontaktlinse med zoom giver dig Supermandssyn

Så er den her – kontaktlinsen, der giver supersyn ved hjælp af en indbygget zoomfunktion.

Et hold forskere fra USA og Schweiz har fremstillet denne ganske tynde linse, blot 1,17 mm tyk, som i tykkelse og materiale mindre om gammeldags – og lidt irriterende – kontaktlinser i polymeren PMMA.

Resultatet er dog ganske imponerende i forhold til tidligere forsøg med ’tynde’ linser på 4,4 mm, som der knap var plads til i øjet.

Linsen kan zoome næsten tre gange ind på et foretrukket område, og som man kan se på billedet til højre, kommer øjet til at ligne en kameralinse til forveksling.

Læs også: Klæb film på brillerne og få supersyn i mørke

Ideen er, at brugeren kan se almindeligt gennem hullet i midten. Bliver der så brug for at zoome ind, er det den ydre ring, der kommer i brug som en slags teleskop, der kan zoome 2,8 gange ind. Og det er her, det går hen og bliver en smule imponerende, fordi der kun er godt en millimeter at gøre godt med.

Men det, forskerne har gjort, er at lade lyset trænge ind i kanten af kontaktlinsen, hvorefter det bliver kastet rundt fire gange inde i linsen ved hjælp af små aluminiumsspejle. Herefter bliver lyset sendt til kanten af nethinden bag ved øjeæblet, hvor billedet nu vil synes næsten tre gange tættere på.

At sætte zoomfunktionen i gang kræver dog i dette tilfælde et sæt 3D-briller af den slags, der benytter sig af polarisering for at opnå 3D-effekten. Årsagen er, at det gennemsigtige hul i midten er dækket af et polariseringsfilter, og derfor får brillerne øjnene til at skifte billede, så at sige.

Læs også: Terahertz-stråler giver supersyn

Og hvornår får man så lige brug for at kunne zoome ind med øjnene på den måde? Ud over det sjove i, at man kan, tænker forskerne også på et mere seriøst formål – nemlig at give ældre med forkalkning i øjnene en mulighed for at kunne læse igen.

Når man lider af øjeforkalkning, er det nemlig oftest den skarpe midte i øjet, der bliver ramt, mens den perifere del stadig virker og kan bruges. Godt nok kan den ikke stille skarpt på samme måde, men da denne linse primært arbejder i det ydre synsfelt, vil der være en fordel i at kunne fremhæve netop det perifere synsfelts indtryk.

Næste udfordring bliver så at få gjort linserne mere behagelige ved muligvis at bruge nutidens linsemateriale.