37.000 østjyske husstande uden strøm under stormen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

37.000 østjyske husstande uden strøm under stormen

37.000 østjyske husstande var uden strøm, mens stormen Gorm i aftes fejede over Østjylland og ramte særligt Djursland særdeles hårdt.

Et sted væltede et træ ind i en højspændingsmast, der helt enkelt knækkede sammen på midten. Det har TV2 Østjylland billeder af.

Desuden blev en transformerstation i Nødager, ligeledes på Djursland, ramt af taget på naboejendommen, som helt enkelt fløj af.

(Foto: TV2 Østjylland Illustration: TV2 Østjylland

Nogle østjyder var ifølge kommunikationschef Per Svendsen fra NRGI kun berørt af strømafbrydelsen i få minutter. Andre måtte undvære strøm i op til seks timer. De sidste fik genetableret forbindelsen kl. 3 i nat. En kabelfejl, der indirekte har med stormen at gøre, blev først udbedret kl. 6.46 i morges.

NRGI har ringforbindelser rundt om de større byer, så strømmen kan sendes den anden vej i nettet, hvis der kommer afbrydelse ét sted på ringen. Men i Ebeltoft hjalp det ikke det store under stormen, fordi ringe blev afbrudt to steder samtidig, da masterne bøjede.

Der er flere beretninger om østjyske tage, som fløj af i stormen. Århus Stiftstidende bringer således billeder af tagpap fra en beboelsesejendom i Brabrand, som er fløjet ned og har beskadiget biler på parkeringspladsen.

TV2 Østjylland har desuden en beretning om en carport, der blev flået af et hus i Mejlby ved Aarhus.

Dannmarks Radio har optaget en video af dele af en gavl på en beboelsesejendom i Ulfborg ved Holstebro i Vestjylland, som styrtede sammen under vindpresset.

Derudover ser det ud til, at skaderne på bygninger og faste installationer er begrænset trods vindhastighederne, men læserne er mere end velkomne til at bidrage med beretninger om følgerne af stormen i debatten under artiklerne. Redaktionen modtager også meget gerne billeder sendt til mailadressen redaktion@ing.dk.

Det hjælper nu heller ikke meget at de er gravet ned. Vi bor i Lejre, og i DONG's ende af kommunen - og man kan godt mærke at man er i yderkredsen af et distributionsområde.

Alene inden for den sidste måned har vi haft 3 strømafbrydelser - to i en weekend på ca. 2-3 timer hver, og senest i tirsdags på 12 timer for de sidste fra kl. 16 om eftermiddagen til kl. 3.40 om morgenen næste dag - vi fik dog strøm igen efter 6 timer, da DONG satte en stor dieselgenerator op midt i byen (deraf var vi blandt de første som fik strøm efter 6 timers afbrydelse). Så i vores ende af landet hedder de Ding-Dong og ikke bare DONG. Flere af os ønsker os en nødgenerator i julegave, for det er der åbenbart brug for i 2015... OGSÅ med nedgravede kabler, hvor det nu blot er vand i jorden, som er problemet!

Man finder dog ud af hvor meget man er afhængig af strøm når den ikke er der, skulle jeg hilse og sige... :-)

  • 8
  • 0

Der blev bestemt ikke sagt at alle højspændingsledninger efter 3. Dec. 1999 skulle nedgraves.

Men der blev lavet en kabellægningsplan, med en 20 årlig horisont.

Første prioritet var nedgravning af 400V og 10kV nettet, som stort set er tilendebragt.

Dernæst skulle alle luftledninger med spændinger under 132kV kabellægges, og derudover skal en del linier opgraderes.

Enkelte 132kV og 400kV linjer er, som følge af forskønnelsesønsker, blevet nedgravet.

Men store dele af kabellægningsplanen er allerede udført.
Men linier på 132kV og derover, vil i stor udstrækning forblive som luftledniger.

  • 13
  • 0