363 mio. kr. til energiforskning skal lukke munden på kritikerne

11. oktober 2010 kl. 14:512
Regeringen forslår at investere ekstra 363 millioner kroner i energiforskning i 2011. Dermed når beløbet op på samme niveau som i år. Behersket ros fra kritiker, der ønsker energiforskningsmidlerne ind over finansloven i stedet for de usikre årlige tildelinger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Energibranchen kan godt indstille kritikken: Der er ikke længere usikkerhed omkring regeringens midler til populært energi-demonstrationsprogram. I det mindste vil der i 2011 være præcist samme beløb til programmet som året før - nemlig 412 millioner kroner.

Det fremgår af regeringens netop offentliggjorte oplæg til forhandlinger om globaliseringsmidlerne for 2011. Her vil man give ekstra 363 millioner kroner som tillæg til de cirka 49 millioner, der allerede er på finansloven for 2011 - og dermed når man op på samme beløb som sidste år.

Tæller man EUDP-midlerne sammen med andre typer af bevillinger til energiforskning, så vil regeringen i alt afsætte 1.139 millioner kroner til energiforskning i 2011.

»I 2010 har vi satset historisk højt på klima- og energiforskning. Med udspillet lægger regeringen op til at fastholde det høje niveau, blandt andet for at sikre, at vi får udviklet de løsninger, der skal være med til at opfylde vores ambition om at gøre Danmark uafhængigt af fossile brændsler,« siger klima- og energiminister Lykke Friis (V) i forbindelse med udspillet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af kritikerne, Dansk Energi, er som udgangspunkt positiv over udmeldingen:

»Regeringen skal roses for at lægge op til en fortsættelse af niveauet på en milliard også i 2011, selv om Dansk Energi da hellere havde set, at pengene var fundet i det udkast til finanslov, der også skal forhandles i disse dage,« siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi.

Han tilføjer, at for energisektoren er det meget vigtigt, at regeringen med fordelingen tilgodeser en passende balance mellem strategisk og anvendelsesorienteret forskning.

Men midt i tilfredsheden er Dansk Energi også skeptisk over for, at man ikke fastholder de mere langsigtede perspektiver i satsningen på energiområdet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Nu kender vi regeringens udspil til fordeling af globaliseringsmidlerne, men dermed er målet om en milliard kroner til energiområdet jo langt fra sikret. De øvrige forligsparter - S og R i særdeleshed - skal jo støtte forslaget. Det er nu oppositionen skal vise ansvarlighed,« siger Lars Aagaard.

Fakta: 1,1 milliarder kroner til energiforsning

Regeringens forslag til fordeling af globaliseringsmidlerne for 2011. I alt løber det op i 1.090 millioner kroner - eller det samme som i 2010. Hertil kommer cirka 49 millioner kroner, der allerede er på finansloven for 2011.

EUDP 412 mio. kr.

Det Strategiske Forskningsråd 275 mio. kr.

PSO 130 mio. kr.

ForskVE-programmet 25 mio. kr.

Højteknologifonden 162 mio. kr.

Green Labs 71 mio. kr.

Nordisk Topforskning 15 mio. kr.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
11. oktober 2010 kl. 21:43

Når vi nu er i gang med at placere udgifter på finansloven, så ville det klæde Folketinget at flytte PSO-midlerne derover også. Når regering/folketing pålægger borgerne/forbrugerne et afgiftssystem og også bestemmer hvad de indkomne penge skal bruges til, så kræver grundloven faktisk, at det fremgår af finansloven. Turen udenom er vel egentlig et forsøg på at undgå at EU opfattter PSO midlerne som statsstøtte, men det er jo det, de er. Det er ikke helt tilfældigt at PSO ofte (på borgen) blev oversat til På Svends Ordre.

vh Mogens Bülow, SDE

1
11. oktober 2010 kl. 15:37

Når der skal forskes, og der med investeres er det nødvendigt at arbejde på langt sigt. Derfor skal disse investereinger på finansloven og ikke bruges som et ekstra kødben for at skaffe et flertal. Boe <Jørgensen