36 år efter Challenger-ulykken: Nasa vil igen sende specialister i rummet

Astronauter som danske Andreas Mogensen er typisk højtuddannede forskere, men mangler der en særlig specialist i rummet, så åbner Nasa nu for at give dem plads på en rumkapsel til ISS. Illustration: ESA/Nasa

Om få år kan Andreas Mogensen og de andre professionelle astronauter på rumstationen ISS forvente at arbejde side om side med specialiserede forskere - ikke via et radiolink til Jorden, men fysisk på ISS i kredsløb om Jorden.

Nasa planlægger nemlig at genoplive en gammel tradition fra 80’ernes rumfærgemissioner, der stoppede brat med Challengerulykken i 1986, hvor alle syv besætningsmedlemmer døde.

Dengang var det almindeligt, at specialister fløj med i rummet for at udvikle, installere eller videreudvikle teknologier eller forskning, som de havde dybt kendskab til.

Et eksempel var ingeniøren Charlie Walker fra virksomheden McDonnell Douglas, der havde brugt sit liv på at udvikle et såkaldt CFES-apparat til at oprense blod, der blev spået store muligheder for at kurere sygdomme. Charlie Walker fløj med på flere rumfærge-missioner, hvor han stod for at håndtere CFES-apparatet.

»Vores astronautkorps ved Nasa er fuld af talenter, og der er højt uddannede forskere iblandt …men når det gælder meget specialiserede, cutting-edge områder inden for forskning, så er meget få mennesker inde i systemer, teknikker osv. I de tilfælde vil det give mening at flyve hyper-specialiserede forskere på 30-dages såkaldte PAM-missioner,« fortalte Nasa-direktør Craig Kundrot på en konference for nylig om forskning i biologi og fysik i rummet, ifølge SpaceNews.

PAM-missioner er Private Astronaut Missioner, som Nasa i øjeblikket har op til to af om året. Firmaet Axiom Space havde for eksempel sin første mission i april og har yderligere tre missioner i vente. Og det er på den slags missioner, at Nasa søger penge til at få forskere med ombord.

»Et af koncepterne, vi arbejder på, er at udvikle et Nasa makker-system, hvor specialister arbejder tæt sammen med Nasa-astronauter, som lærer ved deres side. Når forskeren vender hjem til Jorden, kan astronauten fortsætte arbejdet i rummet,« siger Craig Kundrot.

Initiativet, Nasa foreslår, kalder de Commercially Enabled Rapid Space Science (CERISS), som handler om at skabe kontakt til virksomheder for at hjælpe med at udvikle forskning og teknologier ved at give adgang til rummet.

Initiativet er en naturlig forlængelse af den voksende kommercialisering i rummet og på ISS, som blandt andet ses i samarbejdet med Axiom, der er på vej med private moduler til ISS.