35 år gammelt søkabel lækker olie nær Hornbæk
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

35 år gammelt søkabel lækker olie nær Hornbæk

Illustration: Statnett

Et af de tre 400 kV énfasede elkabler mellem Danmark og Sverige lækker i øjeblikket olie, som anvendes til isolation i kablet. Dykkere er i gang med at lokalisere lækken tæt på den danske kyst, og 1300 MW transport-kapacitet i retning fra Sverige mod Danmark er derfor koblet ud.

Olie-lækagen blev konstateret søndag aften via en alarm på én af de to oliebeholdere i hver sin ende af kablet. Alarmen gik på den danske side og det er også her – ud for kysten ved Ellekilde Hage, nær Hornbæk – at der er konstateret olie på vandoverfladen. Den har ifølge Energinet har en konsistens som madolie og forrådner og fordamper hurtigt over tid.

Læs også: Svenskerne skruer mere og mere ned for import af dansk vindmøllestrøm

»Der er nok strømmet flere tusind liter olie ud tæt ved Hornbæk, men det betyder ikke nødvendigvis, at lækken på kablet er placeret lige her. Vi håber, at vi i løbet af dagen får fundet utætheden,« siger driftsleder Laith Issa fra Energinet, der arbejder sammen med Svenskä Kraftnät om lukke for lækken.

Ifølge Laith Issa indeholder kablet og beholderne i alt omkring 30.000 liter olie.

Opsamler olien fra læk

Energinet har rekvireret flydespærringer, og Søværnets miljøskib er ligeledes til stede i området. Energinets egene entreprenør opsætter en såkaldte olieopsamlingspyramide for at begrænse udslippet.

Kort over placeringen af elkablerne – blandt andet det fejlramte – mellem Danmark og Sverige i Øresund. Illustration: Energinet

Læs også: Grønt lys for 770 km kabel til England - plus det løse

Det fejlramte kabel er som nævnt ét af tre 400 kV énfasede kabler, der stammer tilbage fra 1984, og som tilsammen gør det muligt at transportere 1300 MW mellem Sverige og Danmark i retning fra Sverige mod Danmark.

Tæt på ligger endnu et sæt 400 kV kabler fra 1973, som tilsammen kan transportere 1700 MW i retning fra Danmark mod Sverige. Disse kabler har også været ramt af lækager i henholdsvis 2011 og 2016.

Gamle kabler skulle være skiftet

Faktisk skulle det ældste sæt kabler allerede været skiftet ud med nye i 2017 – en proces som Svenske Kraftnät står for. Men på grund af retssag omkring udbuddet af opgaven er udskiftningen udsat til 2020.

Mellem de to sæt 400 kV kabler ligger et reservekabel, som kan erstatte en fejlramt fase. Da man ikke endnu ved, hvilken af de tre faser der er en læk på, kan man ikke anvende reserve-kablet på nuværende tidspunkt.

Læs også: Olie-lækage lukker højspændingskabel til Tyskland

Der er ikke aktuelle planer for at udskifte kablerne fra 1984. Men i nye kabeltyper anvender man ikke olie som isolering, men derimod et særlig plastprodukt.

Energinet kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse noget omkring årsag til fejlen eller reparationstiden på kablet.

Ud over de to sæt 400 kV kabler består Øresundsforbindelserne også af to nye 132 kV kabelsystemer fra 2018.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nej, Sjælland og Sverige er samme elnet, så AC kabler er klart billigere.

Tabene er i sidste ende stort set det samme for AC og DC, men AC har ikke brug for store ens/vekselretter stationer.

 • 9
 • 0

Hvilken slags olie ?
Er der nogen her som måske ved noget nærmere om denne isolerings-olie ? Jeg tænker på tidligere tiders brug af PCB-olie i store transformatorer og lignende og hvilke fæle konsekvenser dette har haft. Tekstens sammenligning med madolie virker på mig mistænkeligt "pæn"
BoA

 • 5
 • 1

Ved man virkelige ikke hvad for et kabel der lægger olie? Så man har et reservekabel, der ikke kan bruges før efter flere ugers undersøgelser? Lyder for mig rimeligt mystisk.

 • 0
 • 1

Ved man virkelige ikke hvad for et kabel der lægger olie? Så man har et reservekabel, der ikke kan bruges før efter flere ugers undersøgelser? Lyder for mig rimeligt mystisk.


Den sprang også i øjnene på mig.

Først og fremmest så skulle man jo tro, at det her var så vigtigt, at man havde sørget for mulighed for at overvåge olieforbruget individuelt for hver leder. Det har man tilsyneladende ikke.

Dernæst, så skal der vel være en afspærringsmulighed for oliestrømmen til den utætte leder, hvis det skal give nogen som helst mening at kunne skifte over på en reserveleder i tilfælde af lækage. En utæt leder holder vel ikke op med at lække, blot fordi man holder op med at sende elektricitet igennem den? Så hvis en sådan afspærringsmulighed er identificeret, hvorfor kan man så ikke identificere den utætte leder ved på skift at afspærre de enkelte ledere og monitorere forbruget?

Jeg er sikker på, at der er gode svar på disse spørgsmål, og at vores undren i virkeligheden skyldes en ufuldstændig artikel. Men så har journalisten på vores tekniske fagblad jo et ansvar for at stille nogle opfølgende spørgsmål, for man må da håbe, at journalisten også selv undrer sig.

 • 5
 • 1

Jeg vil da tværtimod tænke, at det gælder om at holde oliebeholderen toppet op, så der bliver ved med at flyde olie UD i stedet for vand IND. Kombinationen af at kablet løber tør for olie samtidig med en evt. afbrydelse i forbindelse med skift til reservekabel er worst case: Kablet køler ned pga. manglende effekttab, og suger dermed saltvand ind.

Transformer- og isolationsolier fås også i nedbrydelig version. Jeg har ingen viden om, hvilken type der er i kablet, men mon det er så slemt at der løber lidt ud? Hvis kablet er fra 1984 er der næppe PCB i.

Fra Shell datablad:
Shell Naturelle Transformer Oil S4 I. This is a syntheticester-based product that offers excellent low-flammability
characteristics. It has a flash point of 275°C, is readily
biodegradable and meets European Union Ecolabel
requirements

 • 2
 • 0

Jeg vil da tværtimod tænke, at det gælder om at holde oliebeholderen toppet op, så der bliver ved med at flyde olie UD i stedet for vand IND.


Det lyder da fuldkomment rigtigt.

Men omvendt, så øger det vel blot nødvendigheden af at have adskilte systemer til tryksætning af kablet. Hvis en af lederne lækker så kraftigt, at man ikke kan holde trykket oppe på de øvrige ledere, er disse jo også mere udsatte for indtrængning af havvand.

(Jeg skriver med vilje "tryksætning" og ikke bare "påfyldning". Jeg antager, at olien har en densitet, der er lavere end havvands densitet, og dermed vil der være behov for en decideret tryksætning oppe ved havoverfladen, da der ellers nede på havbunden vil være lavere tryk inde i kablet end udenfor.)

 • 1
 • 0

Vil nogen forklare mig hvorfor kablerne er beskrevet som ensrettede?
For som jeg læser artiklen står der at:
- Kablerne fra 1984 kun transporterer fra Sverige mod Danmark - op til 1300 MW.
- Kablerne fra 1973 kun transporterer fra Danmark mod Sverige - op til 1700 MW.

Jeg er da ret sikker på at der ikke er nogen ensretning af højspændingsforbindelser over land -- eller det er der måske over landegrænser..?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten