35 år efter Tjernobyl: Nye generationer går fri af kønscellemutationer

Den 26 april 1986 eksploderede en reaktor på atomkraftværket i Tjernobyl og blotlagde atomreaktorens kerne. 50 personer mistede livet ved ulykken, og det menes at 4.000 mennesker omkom i tiden efter af radioaktive følgevirkninger.

I dag, præcis 35 år efter ulykken, lever særligt beboerne i området omkring Tjernobyl, med angsten for eftervirkningerne. En ny undersøgelse har for første gang undersøgt, hvorvidt børn, hvis forældre blev udsat for stråling fra ulykken i Tjernobyl, er i risiko for genmutationer.

Ingen stigning i kønscellemutationer

Undersøgelsen af børn, hvis forældre blev eksponeret for stråling, har været mange år undervejs, og forskere har længe spekuleret i, hvorvidt de sundhedsmæssige konsekvenser af ulykken kunne gå på tværs af generationer.

Læs også: DNA-skader kan forklare stigning i skjoldbruskkirtelkræft efter Tjernobyl-ulykken

Tidligere undersøgelser af dyr har påpeget muligheden for, at strålingseksponeringen kunne få en betydning for børn af personer, der var til stede i Tjernobyl ved ulykken. Men den nye undersøgelse er den første, der reelt undersøger børn, hvis forældre blev eksponeret for stråling.

I undersøgelsen analyserede forskergruppen data fra 130 mennesker, der var født i årene mellem 1987 og 2002 samt deres forældre, hvor enten den ene eller begge forældre havde arbejdet på kraftværket, hjulpet med at rydde op eller ulykken eller boet tæt på ulykkesstedet tilbage i 1986.

Samme forekomst som i generel befolkning

Forskerne undersøgte, hvorvidt der var en stigning i en bestemt type arvelige genetiske ændringer, de såkaldte novo-mutationer. Det er genetiske ændringer, der opstår tilfældigt i en persons kønsceller, og som kan overføres til deres afkom.

Læs også: Fukushima: Frygt for radioaktivitet gjorde flere syge end strålingen

Ifølge undersøgelsen var der ingen beviser for, at der var en højere forekomst af nova-mutationer blandt børnene, hvis forældre var eksponeret for stråling, end blandt børn generelt.

Forskningen tyder derfor på, at eksponeringen af den radioaktive stråling har haft en minimal eller ingen indflydelse på helbredet for den næste generation omkring Tjernobyl.

Læs også: DMI: Sådan spredte den radioaktive sky sig over Europa i 2017

»Vi ser disse resultater som meget betryggende for folk, der boede i Fukushima ved ulykken i 2011. Mængderne af stråling i Japan har nemlig vist sig at have været lavere end dem, der blev registreret ved Tjernobyl,« siger Stephen Chanock, der er en af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen blev publiceret i tidsskriftet Science i denne måned.

Læs også: Forskere advarer om radioaktiv forurening under udgravning af flod nær Tjernobyl

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det kan ikke passe. Hvis det gjorde ,har VE-øko etc bare været en fordækt måde at blive bespist på rådhuset ligesom Sokrates forsøgte med sit kagl.

 • 5
 • 13

Kort og enkelt sommeren 2007 jeg var i området, da jeg skulle besøg en gammel klassekammerat "En god ven for livet" og nogel andre lige så der befandt sig i Ukraine, inden vi skulle via Moskav til Yerevan for der at besøg nogen gode venner.

For at bruge tiden fornuftiget, på en kultural og interlektuel måde, havde jeg på Nordjyllands Bibliotek lånt nogle ferie / turist bøger. I en af dem under 14 dags ophold i Kive jeg fandt beskrivelse etc. til at opleve Tjernobyl på mere ind tæt hold. Vi manglede kun og kun 2,5 km for at være nede i T - krydset til både den forladtet by og værket. Pga. vi havde taget den forkerte vej dertil. Altså bagvejen, der kun bruges af arbejder og services tekniker da fik vi lov til at se og opleve ting og sager på første række. Ca. 1 måned senere, skulle min kammerat og 2 andre gutter køre deres bil på danske plader ud af landet for en periode på 24 timer, ellers de skal omregistreres til Ukrainske plader. De kørte til Hviderusland / Belarusia, om fredag og kørte retur søndag. Pga. offentlige tilgængelige kortblade og vejkort med de lokale navne på som der findes på cykelkort da kørte ind i gennem den forbutte zone.

Det de så og det jeg hørte igen 2016 da jeg var der nede igen, gør jeg i dag kun spiser kylling og kalkunkød der kan bevise hvor den eneklet kommer fra.

 • 3
 • 2

og det menes at 4.000 mennesker omkom i tiden efter af radioaktive følgevirkninger.

Kunne Ingeniøren oplyse hvor de har den info fra ?

Ikke at man skal nedtone alvorligheden af ulykken, men de officielle kilder siger at der direkte døde 30-50 personer pga ulykken. Derudover er der lavet en (UN) projektering i 2006 om at der sansynlighvis vil være 4.000 som dør i alt fremadrettet. Er det den projektering som der refereres til? I så fald er de jo ikke døde endnu, og ligesom alle andre forudsigelser er den til evig debat. Det ville være rart med nogle præcise kilder i disse ømtålelige atomkraft debatter ;-)

 • 1
 • 2

Vi taler super meget om hvor farligt atomkraft er og ignorere hvor meget farligt alle de andre energikilder er. Fosile brændsler og biomasse koster ca 1/1000 af verdens befolkning livet, hver år pga luftforurening.

Det betyder at alle andre energikilder har taget livet af ca 235 millioner mennesker siden Tjernobyl uheldet i 1986!

Frygten for atomkraft slår mao Millioner ihjel, og dog holder vi krampagtigt fast i fortællingen om atomkraft, stråling og alt det andet vrøvl.

Et besøg på Greenpeace og andre grønne org, information, omtaler Tjernobyl området som øde og ubeboeligt i årtusinder, hvilket er en åbenlys løgn. Der bor hundrevis af mennesker og stedet vrimler med dyr og planter. Faktisk er det nu Europas smukkeste naturpark.

Tjernobyl er et lille ubetydeligt uheld på et kraftværk, med få døde og syge, og blegner fuldstændig i sammenligningen med masser af langt værre industri ulykker.

 • 3
 • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten