33 anbefalinger skal gøre Danmark til digital frontløber

Konkrete initiativer skal bringe Danmark helt frem i en til stadighed mere og mere digitaliseret verden. Illustration: Universal Robots

Det seneste års tid har den afgående Danfoss-direktør Niels B. Christiansen siddet i spidsen for Det Digitale Vækstpanel, der er sat i verden for at identificere de største digitale udfordringer, Danmark står over for.

På et pressemøde i dag blev rådets anbefalinger så præsenteret i overværelse af både erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og forsknings- og uddannelsesminister Søren Pind (V).

Rådet har udarbejdet en liste på 33 anbefalinger, som de mener, skal til for at bringe Danmark med ind i det digitale kapløb på verdensplan:

»Vi skal handle nu og udløse potentialerne i Danmark. Og vi skal have hele samfundet og alle danskere med,« sagde Niels B. Christiansen ved præsentationen og pegede på, at selvom Danmark generelt er godt rustet, når det gælder den digitale udvikling, så vil lande, især i Østen, inden for den nærmeste år overhale os:

»Men også lande som Finland og Holland, vil gå forbi os, hvis vi ikke sætter farten op,« sagde han.

Læs også: Crashkurser i robot eller AI er ingeniørfagets hop fremad

Som eksempel på, hvor hurtigt udviklingen går, forklarede Niels B. Christiansen, at det tog 75 år før telefonen nåede op på 50 mio. brugere. Radioen nåede det på 38 år og fjernsynet på 13 år. Men Facebook rundede 50 mio. brugere efter bare et enkelt år og i dag er der spil på nettet, der rammer 50 mio. brugere på bare syv dage:

»Transformationen af vores samfund kommer til at ske, hvad enten vi vil det eller ej. Vi kan ikke melde os ud,« sagde Vækstpanelets formand og pegede på, at undersøgelser viser, at de virksomheder, der er kommet længst med at digitalisere produktion og forretningsgang, også er dem med højest vækst og produktivitet.

Økonomisk gevinst for hele samfundet

Panelet har med hjælp fra økonomiske modeller, udarbejdet af World Economic Forum, fået beregnet, at der vil være en samlet gevinst på 87 mia. kroner i 2025, hvis der digitaliseres inden for fem udvalgte sektorer i Danmark.

Læs også: 10 teknologiske tendenser, du bør kende: #5. Genterapi rykker for alvor

Niels B. Christiansen var ikke afvisende overfor, at digitaliseringen kan føre til usikkerhed i forhold til eksisterende jobs, men han mente også, at omstillingen gav nye muligheder:

»Mange af de jobs, der findes i dag kan blive ændret og måske ophøre med at eksistere. Vi kan ikke bygge en mur og stoppe digitaliseringen, men hvis vi proaktivt går ind og laver ændringer, kan vi erstatte de gamle jobs med nye,« sagde han.

Derfor går den allerførste anbefaling på, at etablere en teknologipagt efter hollandsk forbillede, med fokus på digitale og tekniske kompetencer.

Det skal være regeringen som står i spidsen for pagten, der har fokus på at udvikle digitale og tekniske kompetencer i hele uddannelseskæden, så flere unge får lyst til at gå i gang med en teknisk uddannelse.

Det betyder for eksempel, at der skal indføres programmering som fag i folkeskolen:

»De (eleverne, red.) skal lære at kode og at skabe, ikke bare være brugere. Hvorfor ikke skabe julegaverne digitalt med en 3D-printer,« sagde Niels B. Christiansen.

Unge skal vælge teknik

Teknologipagten skal få flere til at vælge de tekniske uddannelser, hvor Danmark generelt ligger lavere end de lande, vi sammenligner os med.

Af andre initiativer næver Jim Hagemann Snabe, der har siddet i panelet og som netop er tiltrådt som bestyrelsesformand for Mærsk og Siemens, at nettoeffekten ved at gribe de digitale muligheder sagtens kan være, at der bliver skabt flere jobs end dem, der forsvinder.

Læs også: Formand: Uforståeligt, at IDA ikke er med i regeringens nye disruptionråd

Han peger for eksempel på Tyskland, hvor digitale kompetencer inden for databehandling og analyse er blevet samlet i en hub i Karlsruhe. Her kan virksomheder få adgang til den nyeste viden om, hvordan data udnyttes mere effektivt.

»Min grundholdning er, at det vi gerne vil have mere af, ikke skal være svært at få fat i,« sagde han og understregede, at panelets anbefalinger skal bruges som et grundlag for yderligere undersøgelser.

Alle Det Digitale Vækstpanels anbefalinger kan læses her. Medlemmerne af panelet kan ses her.

Anbefalinger skal indgå i efterårets digitaliseringsstrategi

De to ministre vil nu tage panelets anbefalinger og bruge dem i de to strategiplaner, der forventes at blive udarbejdet i det kommende efterår:

»De store industrilokomotiver skal nok klare sig, men vi har et stort lag af små- og mellemstore virksomheder, der halter bagefter, og det skal vi have gjort noget ved. Til efteråret lancerer vi derfor en digitaliseringsstrategi, hvor panelets anbefalinger bliver taget med,« sagde vækst- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Læs også: Robotterne får deres eget vikarbureau

Forsknings- og uddannelsesminister Søren Pind (V) supplerede:

»Vi vil allesammen gerne have, at Danmark er en digital frontløber, og hvis vi skal være den mest teknologiparate befolkning i verden, skal uddannelse og forskning være i verdensklasse. Derfor er det planen at komme med et forsknings- og innovationspolitisk udspil i efteråret, hvor vi tager anbefalingerne fra panelet med,« sagde han.