3...2...1: Liveblogging fra Atlantis-opsendelsen

Er du også blandt de, som ikke har forbindelse til Nasas monitorer, men som hjertens gerne vil følge med i opsendelsen af rumfærgen Atlantis og dermed det europæiske Columbus-laboratoriet, så fortvivl ikke.

Hvis alt går efter planen, forlader Atlantis rampe 39A på Kennedy-rumcentret i Florida præcis klokken 22.31 den 6. december, altså torsdag. Før, under og efter opsendelsen vil Ingeniørens rum-fagmedarbejder Thomas A. E. Andersen rapporterer fra den længe ventede opsendelse på sin blog.

Thomas A.E. Andersen har arbejdet med bemandet rumfart de seneste 18 år hos Damec Research. Han har allerede taget hul på bloggen om opsendelsen: http://ing.dk/artikel/83182

Men han vil nøje følge med i hele processen kun afbrudt af en kvik optræden i tv-nyhederne.

Opsendelsen af Atlantis bliver Nasas 121. rumfærgeopsendelse. Rumfærgen medbringer Columbus-laboratoriet og syv astronauter. Columbus er 6,9 m langt, 4,5 m i diameter og vejer med udstyr 12,5 tons. Dets samlede pris er op i mod 10 milliarder kroner.

Inde i Columbus sidder en række videnskabelige forskningsfaciliteter. Under opsendelsen er de monteret i loftet, og når Columbus er tilkoblet rumstationen, bliver de flyttet hen på deres endelige pladser i modulets "sider".

Selve Columbus Modulet skal styres fra ESA's Columbus-kontrolcenter (Col-CC) i Munchen. Herudover har ESA ni videnskabelige kontrolcentre, som skal organisere og styre den videnskabelige forskning i Columbus, blandt andet et i Danmark.

Columbus er ESA's første større bidrag til Den Internationale Rumstation. I starten af 2008 opsendes det første af seks europæiske ubemandede ATV- transportfartøjer, kaldet Jules Verne.