32 meter højt genbrugeligt trætårn planlægges på Aarhus Havn

8. februar 2019 kl. 10:399
32 meter højt genbrugeligt trætårn planlægges på Aarhus Havn
Illustration: Tower of Wood.
Et 10 etager og 32 meter højt tårn skal vise potentialet med massivtræ, før det bliver pillet ned igen, og elementerne bliver genbrugt i nye byggerier – hvis ellers en investor vil være med.
Artiklen er ældre end 30 dage

Frøet til Danmarks højeste træbyggeri er blevet sået. En projektgruppe har udviklet projektet Tower of Wood – et 10 etager højt tårn af træelementer, der efter planen skal opføres som midlertidigt byggeri på Pier 2 i Aarhus Havn.

Træbyggeri har over de senere år vundet stadigt mere frem i Danmark. I bydelen Lisbjerg uden for Aarhus kan man således allerede se 3 og 4 etager høje beboelsesejendomme opført i massivtræ. Og I København og Køge er der projekter på vej med op til 7 etager høje huse. Men langt det meste danske byggeri sker fortsat med betonelementer. Derfor mener projektholdet, at der er brug for et byggeri, der kan fungere som et meget synligt fyrtårn for byggemetoden og lade både professionelle og private komme så tæt på at man både kan snuse til og røre materialet.

Aarhus Kommune håber at byggeriet kan blive opført ved siden af et andet midlertidigt byggeri – den såkaldte Dome, der efter at have stået i København flyttede til Aarhus og allerede står på Pier 2 i dag. Illustration: Tower of Wood.

Læs også: Træhuse på vej mod nye danmarksrekorder

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Tower of Wood (ToW) er et vigtigt visionsprojekt, som kan inspirere til at tænke innovativt, når det gælder byggeri i træ. Med sin placering ved siden af ’Domen’ på Pier 2 vil tårnet være meget synligt. Og når man kommer op i højden, vil man opleve verden i et helt nyt perspektiv, hvor man samtidig kan både dufte og mærke træet på kroppen,« forklarer Stephen Willacy, stadsarkitekt i Aarhus, således i en pressemeddelelse udsendt af konferencearrangøren Building Green.

Mangler investorer

Indtil videre er der imidlertid ikke nogen investor på plads for projektet. Derfor er den endelige udformning ikke fastlagt, fortæller Peder Fynholm fra Teknologisk Institut.

Læs også: København får hotel i træ: 208 værelser skal være klar på tre måneder

»Der har været et ekstremt langt forløb med en masse fritidsarbejde fra projektdeltagerne. Men nu er vi klar til at gå ud og finde en eller flere investorer, der vil være med på projektet. Afhængigt af deres ambitioner vil man eksempelvis kunne lave det som et udsigtstårn eventuelt med nogle etager med udstillinger eller kontorer. Men det skal bare være åbent for publikum, for kongstanken i projektet er, at vi vil vise danske virksomheder og andre interessenter, hvad der er muligt, når der skal bygges i højden med træ.«

Elementer kan genbruges

På nuværende tidspunkt forestiller projektholdet sig at bygge tårnet med et grundplan på 9x9 meter opstillet på betonfundament.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Tømrede tårne vokser ind i himlen

Fordi der vil være tale om midlertidigt byggeri, har projektholdet også ideer til, hvordan træelementerne kan bruges i nyt byggeri.

»Elementerne kunne måske bruges til at bygge rækkehuse efterfølgende. Det afhænger alt sammen af investorens ambitioner,« siger Peder Fynholm.

Læs også: Verdens højeste træhus bliver 4,4 meter højere

I udlandet har man allerede bygget noget højere i træ, end det aarhusianske projekt lægger op til. I Norge står byggeriet Mjøstårnet således til at blive færdigt i marts. Det bliver 85,4 meter højt.

I projektet deltager Teknologisk Institut, Rambøll, NCC, arkitekten Carlo Volf, Aarhus Kommune og Østjyllands Brandvæsen.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
8. februar 2019 kl. 15:58

Ja - det gør det faktisk lidt. :-) Gad vide om designet faktisk er inspireret af et klodsmajor tårn. Meget sjovt. :-)

7
8. februar 2019 kl. 13:09

Mener du at Tower of Wood er grimt? Lisbjerg Bakke? Der laves masser af elementbyggeri idag - også i (beton) elementer og også i træ- og CLT elementer, der er ganske flotte.

6
8. februar 2019 kl. 13:04

Fint med træ, absolut.

Men det her med elementbyggeri har man jo prøvet før. Det var udpræget i 1950’erne og 1960’erne og står for noget af det mest kedelige, ensformede og uattraktive byggeri vi nogensinde har opført. Den gang skulle det bare være billigt, gå hurtigt og så hurtigt rives ned igen, det sidste er så desværre ikke sket for det mestes vedkommende. Vi ser også elementbyggeri med containere. Ja, det er en billig og hurtig måde at bygge på, men jeg synes altså det er på tide at gøre opmærksom på hvor grimme de her elementbyggerier er.

5
8. februar 2019 kl. 12:40

Det er et ganske interessant projekt, de har gang i dér i Århus. Jeg håber det bliver til noget. Lisbjerg Bakke er dog ikke (kun) bygget af CLT elementer, som artiklen antyder. Lisbjerg Bakke er en blanding af mange forskellige konstruktions elementer, træskelet, søjle-bjælke systemer, forskellige typer af krydslaminerede træelementer og beton elementer.

4
8. februar 2019 kl. 12:37

Nej, der er sådan set ikke øget brandfare ved at bygge høje bygninger af træ. Det er ret svært at antænde de massive CLT elementer, og de brænder langsomt. Og hvis de endelig brænder beholder resten af tværsnittet sin styrke til at bære bygningen, modsat f.eks. stål konstruktioner eller armeringsstål i beton, der mister sin styrke under varmepåvirkning. Endelig kan man installere sprinkler anlæg - træ elementerne tager ikke skade af at blive lidt våde, når bare de har mulighed for at tørre ud.

3
8. februar 2019 kl. 12:33

Det afhænger nok af hvad man vælger at lave facaden af. Man jo godt vælge at lave den af noget, der ikke skal vedligeholdes Men både dem, der har bygget / projekteret Lisbjerg Bakke https://www.al2bolig.dk/selskaber/al2bolig/afdelinger/128-lisbjerg-bakke/ , såvel som Dennis Nielsen fra Træværk https://www.trae.dk/fra-douglastrae-til-belaedningsbraedder/ mener at træbeklædning udmærket kan holde i mange mange år. Indvendigt er CLT væggene lige så vedligeholdelsesfrie som alle andre vægge også hvis de står med synlige overflader (der behandles med hvid lud, for at modvirke gulning / misfarvning).

1
8. februar 2019 kl. 11:31

Hvad koster det at vedligeholde moderne træhuse? Hvis det skal holde lige så længe som tegl eller beton kommer man vel ikke uden om at skulle ofre noget maling. Et stillads hvert tiende år kan også blive en voldsom udskrivning når husene bliver 85m eller højere.