3.042 solceller på taget af Topdanmark gør det til Nordeuropas største anlæg

I Ballerup er der fuld gang i at få etableret Nordeuropas største tagbaserede solcelleanlæg på taget af Topdanmarks hovedsæde. Med sine 3.042 solceller skal det levere 750.000 kWh om året, eller hvad der svarer til 200 husstandes årlige forbrug.

Topdanmark estimerer, at det 19 millioner kroner dyre anlæg vil tjene sig ind i løbet af 12-13 år, sådan som elpriserne ligger nu. Derefter vil det være en overskudsforretning for virksomheden i de resterende år af dets omkring 40-årige levetid.

Anlægget kommer til at dække en fjerdedel af Topdanmarks samlede energiforbrug og vil i løbet af det første år have tjent den energi, der er gået til at producere og transportere det, ind igen. Herefter vil det bidrage positivt til CO2-regnskabet.

»Vi glæder os til, at en væsentlig del af vores strøm produceres uden at belaste miljøet. Det bliver Danmarks største anlæg, men for miljøets skyld kan jeg kun håbe, at det er et spørgsmål om tid, før der etableres andre anlæg, som overgår vores i størrelse,« siger Christian Sagild, der er administrerende direktør i Topdanmark, til epn.dk.

Sidste år opførte Topdanmark et lignende solcelleanlæg i Allerød, der hidtil har været Danmarks største, men det bliver overgået af det nye anlæg. Topdanmark forventer, at anlægget vil stå færdigt til august.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hej Malene

Der er nogle tal i din artikel jeg ikke kan få til at hænge sammen.

Du skriver ikke hvor stort anlæget er i KW effekt. Men et normalt 6kw anlæg producere ca 5500kwh om året. Dvs jeg gætter på anlægget er på ca800kw.

Men et standard 6kw anlæg kan man få for ca 105.000kr inkl moms. Altså 84.000 kr ekskl moms. Og TopDanmark betaler jo ikke moms.

Dvs prisen kun burde være omkring 11,5 mio for anlægget og ikke 19 mio. Altså har de betalt ca 65% mere end hvad hr og fru Hansen betaler og det uden at indregne mængderabat?

Har du mulighed for at gennemgå dine noter og se præcis effekt størelse på systemet og hvordan prisen kan nå derop?

Vh Kim

 • 0
 • 0

Hvis vi tager udgangspunkt i de 750.000 kWh/y, skal der iflg "0.8 reglen" bruges ca. 937.5.kW(peak) solceller.

Fordelt på 3042 paneler giver det 308W per panel, hvilket er i den høje ende af markedet og derfor nok en anelse dyrere end paneler som man kan købe i Bilka.

Dertil kommer man ikke bare sætter 150 husstandsinvertere ved siden af hinanden og endelig er der formodentlig tale om nogle forstærkninger eller muligvis et 10kV anlæg, alt den stund at 1MW er 2.5kA ved 400V.

Endelig kan jeg forestille mig at der skal en enkelt statiker eller ingeniør ind over, inden man hænger så mange solceller på en bygning.

Alt i alt lyder det ikke helt ved siden af med 19 kr/W(peak) for hele anlægget.

Bilkas pris er til sammenligning 17kr/W(peak)

 • 0
 • 0

Hvis vi tager udgangspunkt i de 750.000 kWh/y, skal der iflg "0.8 reglen" bruges ca. 937.5.kW(peak) solceller.

Glem nu den 0,8 regel, idag er solcellerne "omregning" 1 og den bliver vel 1,2 indenfor et par år.

 • 0
 • 0

Hvad er det for en 0,8 regl du henviser til? Det svare til et 6kw anlæg kun producere 4800kwh og det producere omkring 5500. Så derfor vil jeg da mene peak effekt må være lige godt 800kw som jeg skrev. Det passer også meget fint med panel effekt på godt 265watt

Mht inverter så ved jeg ikke hvad den tekniske løsning er. Men der kan opnås pæn rabat ved indkøb af så mange.

En pukt der måske kan koste ekstra er hvis det er et fladt tag de skal installeres på, og de så bliver sat op i et stativ for at opnå 45 grader. Men SÅ dyrt er det nu heller ikke at installere det.

Bilkas pris per watt er 14 kr (eks moms) mens jeg får det til godt 23 kr for TopDanmark. (820kw effekt og de 19 mio er eks moms)

Så jeg synes stadig det ser dyrt ud og det kunne være rart om Malene kan få et mere udspecificeret regnestykke

 • 0
 • 0

I artiklen står der at der opførtes et lignende anlæg på en anden ejendom i Allerød. Det er ejendommen hvor NIRAS holder til. Jeg sidder til dagligt lige under anlægget. Anlægget der er med REC paneler - og REC er ikke de billigste paneler - men til gengæld er de højtydende. En pris på 19 mio kr for et anlæg af den kaliber er derfor ganske fin (se tilbagebetalingstid på 12-13 år)

 • 0
 • 0

Hvad er reglerne for en virksomhed omkring opsætning af solceller på taget og salg af overskydende strøm? Hvor stort må anlægget være ? Osv.

Jeg går ud fra, at TopDanmark ikke har et "super-conductor energy storage" i kælderen til at gemme strømmen til senere forbrug ;-)

 • 0
 • 0

Regle og lovgivning er nettoafregningsordningen - så de skal forbruge det de producerer - eller sælge overskuddet. Overskud sælges normalt til 60 øre/kWh.

 • 0
 • 0

Øhh, gælder nettoafregningsordningen ikke kun private??

Og den tillader kun 6kW anlæg, så hvordan kan TopDanmark installere et 750000 kW anlæg ?

 • 0
 • 0

Nettoafregningsordningen gælder også større anlæg. Der skelnes så mellem anlæg på over/under 50 kWp. Skillelinjen afgører om du betaler reduceret PSO-afgift eller ej. Nettoafregningsordningen for private er på årsbasis - for erhverv vil det typisk være timebasis. Mit råd: Søg rådgivning hvis du skal have installeret et større anlæg.

 • 0
 • 0

Man skal også sikre sig at man på den adresse man vil installere anlæget på, har mulighed for at aflevere effekten, og skal man aflevere på 10 kV, så skal der jo være en installation til 10 kv, Så måske Topdanmark har været nød til at få lagt et ekstra forsynings kabel til deres eldistributør, hvilket vil fordyre installationen.

 • 0
 • 0

Man skal også sikre sig at man på den adresse man vil installere anlæget på, har mulighed for at aflevere effekten, og skal man aflevere på 10 kV, så skal der jo være en installation til 10 kv, Så måske Topdanmark har været nød til at få lagt et ekstra forsynings kabel til deres eldistributør, hvilket vil fordyre installationen.

Mon ikke at TopDanmarks hovedkontor har en direkte stikledning fra mindst en 10 kV station? De har tros alt et årligt forbrug på 3.000.000 kWh. Det er også sansynligt at de selv ejer deres 10/0,4 kV transformere og derfor ret let har adgang til 10 kV nettet på grunden. (afregner på 10 kV niveau). Hvis de bare har en lille elsikkerhed, så vil de blive forsynet fra mindst to 10/0,4 kV transformere og hver af disse vil i en fejlsituation kunne klare hele installationen. Ved overproduktion under fejl, kan mna slukke for solcellerne. Hvis det er forudsætningen, vil de kunne producerer minst dobbelt så meget som deres normale maksforbrug i en normal situation og de vil kunne producerer det samme som deres maksforbrug + aktuelt forbrug i en fejlsituation.

Desuden har de sikkert et rimeligt UPS-anlæg i kælderen og kunne i princippet lave en regulering der kørte det op til 150% (ved at installerer flere batterier end nødvendigt) når solen skinder, og lade UPS'en falde til 100% når solen ikke skinder...Jeg er dog ikke overbevist om at det vil kunne betale sig...

 • 0
 • 0

Popermo forsikring g/s installerede også sidste år (eller var det i 2010?) et solcelleanlæg, der angiveligt dækker hele deres forbrug plus lidt til. For ca. 6 måneder siden havde jeg en snak med en økonomimand hos Popermo, og iflg. hans udtalelser var anlægget allerede økonomisk rentabelt efter 2. driftsår. Man kan beundre anlægget, der er placeret på marken øst for bygningen, via Google Maps: http://maps.google.dk/?ll=55.358725,10.480...

 • 0
 • 0

Hvordan ville det være hvis forbruget fra nettet var ensrettet, således at de aldrig leverede noget tilbage, men kun brugte mindre eller ingenting. Ville det kræve nogle godkendelser? Et sådan ekstremt eksempel kunne være godt at tage med i diskussionen om nettomåleordningen. Ejeren fik jo fuld kompensation for den effekt de selv kunne lave og udnytte, til gengæld får ingen andre nytte af et eventuelt overskud, heller ikke ejeren.

 • 0
 • 0

Hvordan ville det være hvis forbruget fra nettet var ensrettet, således at de aldrig leverede noget tilbage, men kun brugte mindre eller ingenting. Ville det kræve nogle godkendelser? Et sådan ekstremt eksempel kunne være godt at tage med i diskussionen om nettomåleordningen. Ejeren fik jo fuld kompensation for den effekt de selv kunne lave og udnytte, til gengæld får ingen andre nytte af et eventuelt overskud, heller ikke ejeren.

Og hvorfor skulle ejeren af et solcelleanlæg ikke have lov til at sælge den evt overskydende strøm ? Afregning kunne jo f.eks. bare ske til markedspris.

Vindmøllerne har jo også "forkørselsret" til at levere til elnettet uanset om der er brug for produktionen. Og afregning sker også her til faste satser/tilskud.

 • 0
 • 0

Hvordan ville det være hvis forbruget fra nettet var ensrettet, således at de aldrig leverede noget tilbage, men kun brugte mindre eller ingenting.

Ville det kræve nogle godkendelser?

Et sådan ekstremt eksempel kunne være godt at tage med i diskussionen om nettomåleordningen.

Ejeren fik jo fuld kompensation for den effekt de selv kunne lave og udnytte, til gengæld får ingen andre nytte af et eventuelt overskud, heller ikke ejeren.

Mig bekendt må en virksomhed godt opsætte et anlæg, uanset størrelse, så længe det under normal drift ikke overstiger virksomhedens minimumforbrug (dvs. at de ikke leverer ud på nettet). Enheden skal naturligvis tilmelses forsyningsselskabet på samme måde som enhver anden enhed der tilsluttes nettet, men det kræver ikke en direkte godkendelse.

 • 0
 • 0

Det er korrekt - så længe virksomheden er nettoimportør af strøm må de opstille et så stort anlæg som de vil. Dette er beskrevet i nettoafregningsordningen.

[/quote] Mig bekendt må en virksomhed godt opsætte et anlæg, uanset størrelse, så længe det under normal drift ikke overstiger virksomhedens minimumforbrug (dvs. at de ikke leverer ud på nettet). Enheden skal naturligvis tilmelses forsyningsselskabet på samme måde som enhver anden enhed der tilsluttes nettet, men det kræver ikke en direkte godkendelse.[/quote]

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten