Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

300 ton oliestoffer: Danfoss-forurening på Als større end forventet

Himmark Strand er blevet undersøgt flere gange over de senere år. Der er fundet både oliefilm på vandoverfladen, dioxin og vinylklorid i både havbunden og vandet. Den seneste rapport viser, at der samlet set kan være 300 ton oliestoffer i undergrunden. Illustration: Rambøll / Region Syddanmark

Olieforureningen af Himmark Strand på Als ser værre ud, end man hidtil har antaget. Det fortæller civilingeniør Kristian Dragsbæk Raun, der er Region Syddanmarks projektleder på Himmark Strand-forureningen, i en pressemeddelelse.

»Fundet af klorerede opløsningsmidler svarer nogenlunde til vores forventninger. Til gengæld er olieforureningen noget større end forventet.«

Han understreger dog, at der er stor usikkerhed i at estimere samlede mængder ud fra prøveboringer.

Forureningen af området har været kendt i årevis. Danfoss brugte fra 1955 til 1967 området til at deponere og brænde flydende industriaffald. Det daværende Sønderjyllands Amt vurderede ifølge Region Syddanmark i sin tid, at der er i alt er deponeret mellem 28.000 og 52.000 m3 forurenet materiale.

Læs også: Badning forbudt: Danfoss-forurening på Nordals værre end antaget

En del af affaldet var i flydende form. Det blev hældt i udgravede og senere genopfyldte såkaldte ’brandhuller’ i strandvoldene, hvor det blev brændt af.

»En kilde oplyser, at der blev tilkørt ca. 50 tønder flydende affald hver 2. måned, altså ca. 300 stk. lig ca. 60.000 liter pr. år, i en årrække. For perioden 1955 til 1967 kan det således forsigtigt skønnes, at måske 6-700.000 liter er tilkørt og afbrændt,« står der i ét af regionens notater om sagen.

Olieaffaldet blev brændt af ved så lave temperaturer, at der blev dannet dioxin. Men den miljøgift er ifølge Kristian Dragsbæk Raun ikke den alvorligste udfordring.

»Vi finder fortsat et meget lille indhold af dioxiner i vandet under havbunden, så det er efter alt at dømme ikke hovedproblemet, når vi taler forureningen på Himmark Strand,« forklarer han i pressemeddelelsen.

I september blev det offentliggjort, at regionen havde påvist vinylklorid i meget høje niveauer i en prøve, og der blev derfor udstedt et decideret badeforbud. Få dage senere blev det også forbudt at fiske i området.

Læs også: Danfoss klar til at betale til million-dyr oprydning på Als

Regionen vil nu undersøge området endnu mere grundigt for at finde ud af, hvordan det kan renses. Selv om Danfoss handlede fuldt lovligt, da virksomheden mellem 1955 og 1977 brugte området som losseplads, har virksomheden tilbudt at deltage i betalingen for oprydningen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Selv om Danfoss handlede fuldt lovligt, da den mellem 1955 og 1977 brugte området som losseplads, har virksomheden tilbudt at deltage i betalingen for oprydningen."

Der sidder en CSR-medarbejder som burde få et klap på skulderen.

  • 9
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten