Glem alt om Galathea 1, 2 og 3, for når konstruktionen af det 300 meter lange forskningsskib Earth 300 måske allerede en gang i slutningen af dette årti kaster trosserne og begiver sig ud på verdenshavene, har vi fået et ekstremt forskningsskib.
Det er visionen for Aaron Olivera, der er født i Gibraltar og i dag har Singapore som udgangspunkt for sin virksomhed. Skibet har været et stykke tid undervejs, men i slutningen af september i år kunne en lang række medier verden over berette om et skib, der skal medtage op til 425 passagerer, hvoraf de 165 er besætning og 160 vil være forskere.
Hertil kommer cirka 20 studenter og 20 andre eksperter inden for områder som økonomi, teknologi, kunst, aktivisme og politik.
De resterende skal installeres i 20 suiter, og det er dem, der skal betale gildet. Aaron Olivera satser nemlig på at omkring 60 ekstremt rige personer er klar til at spytte i kassen for et godt formål og samtidig få en oplevelse og måske ligefrem bidrage lidt til verden.
Earth 300 skal nemlig løse nogle af de vigtigste udfordringer, vi står over for i dag. Det handler om CO2, forurening, økosystemer, drikkevand og fødevare og global sundhed. Til CNN sagde Aaron Olivera blandt andet:
»Hvor ikke tage de rigeste mennesker i verden og sætte dem sammen med de bedste videnskabsfolk, så de kan få et førstehåndsindtryk af, hvad der sker lige nu?«
Ideen er altså at løse problemerne ved at bidrage med viden fra forskellige forskningsområder, kulturer og verdenssyn.
Teknologien eksisterer ikke endnu
Men et gigantisk forskningsskib har allerede fået mange kritikere til at kalde det et fantasifoster, og at det er umuligt at få noget konstruktivt ud af at kombinere ekstrem luksusturisme og klimaforskning.
Andre peger på, at Aaron Olivera baserer en del af de teknologier, der skal være ombord på Earth 300 på opfindelser som ikke er færdigudviklet. Det drejer sig blandt andet om kvantecomputere og ikke mindst den atomreaktor, som skal drive skibet og alle de mange laboratorier ombord.
Reaktoren er en såkaldt “smeltesalt-reaktor” og den type reaktorer er endnu kun på forsøgsstadiet en del år endnu. I Danmark er de især kendt ved, at hele to virksomheder, Seaborg Technologies og Copenhagen Atomics, arbejder med at udvikle teknologien.
Det bliver dog ikke danske reaktorer, der skal ombord, men en reaktor leveret af britiske Core Power, der samarbejder med TerraPower, som økonomisk støttes af Bill Gates. Indtil der er en løsning på fremdriften, er det tanken at Earth 300 skal sejle på konventionel motorteknologi forsynet med grønne brændstoffer.
Så mens vi venter på, om Earth 300 overhovedet bliver et sødygtigt projekt, kan man kigge lidt på designet og tænke på, hvordan det mon vil være at have forskningslaboratorium på den øverste af de 13 etager, som skal være i den kuglerunde overbygning bagerst på skibet. På trods af en længde på 300 meter, skal der nok ikke meget søgang til, før petriskålene skvulper over.
