30 millioner kan stå uden off-grid strøm i Afrika grundet pandemiens forhindringer

Især off-grid løsninger som solenergi er vigtige for den bæredygtige udvikling i Østafrika. Illustration: Pixabay

Østafrikanske lande er dybt afhængige af strøm fra off-grid-leverandører, men restriktioner under pandemien har forhindret udvikling på området gennem personalemangel, forsinkelser og manglende finansiering.

I løbet af det sidste årti har 60 millioner mennesker i regionen fået adgang til strøm fra teknologier som solceller. En udvikling, der inden pandemien kun lod til at fortsætte.

At gribe ind over for problemet hurtigt ville også accelerere udviklingen på områder som fattigdom, arbejdsløshed og ulighed.

Det vurderer et policy brief fra Oxford Universitys Smith School of Enterprise and Environment, der opfordrer lokale politikere til at gribe ind.

Tackling af problemet vil hjælpe på mange måder

Regeringer i Østafrika bør styrke forsyningskæder ved at støtte regional produktion og Oxford Universitys Smith School of Enterprise and Environment opfordrer til økonomisk støtte af off-grid sektoren. De opfordres også til i højere grad at inkludere off-grid teknologier i deres mål om adgang til billig strøm og skubbe til udvikling i den digitale infrastruktur for at lette denne adgang.

Det er dog ikke kun adgang til strøm, der vil have gavn af en tackling af krisen, da det også kan medføre forbedringer på mange sideløbende områder.

Den østafrikanske off-grid sektor havde 77.000 arbejdspladser i 2018, et tal man, ifølge rapporten, før pandemien estimerede ville stige til 350.000 i 2022.

»Adgang til billig og pålidelig strøm er essentiel for Østafrikas bæredygtige udvikling fremover,« påpeger Tonny Kukeera, forsker i bæredygtige el-netværk på Oxford Universitys School of Geography and the Environment og hovedforfatter til rapporten, i en artikel på Smith School of Enterprise and the Environments hjemmeside.

FN's verdensmål 7.1 sigter efter universel adgang til strøm i år 2030. Manglen på udvikling i Østafrikas off-grid energi skal håndteres effektivt, hvis det mål skal nås.