30 meter høj vindmølle er brækket midt over tæt på idrætscenter

Plus12. juli 2022 kl. 17:5736
30 meter høj vindmølle er brækket midt over tæt på idrætscenter
V25 fra Vestas står cirka 100 meter fra Hirtshals Idrætscenter og har siden 1989 leveret energi til centeret. Illustration: Hirtshals Idrætscenter.
Årsagen til, at en 30 år gammel V25-vindmølle fra Vestas gik over på midten, er uvis.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hirtshals Idrætscenter skal til at se sig om efter en ny energikilde.

En vindmølle, der har leveret strøm til centeret i over 30 år, knækkede lørdag middag over på midten og blev delt i to, skriver Nordjyske.

De tre vindmøllevinger roterede planmæssigt, da centerleder Lars Henrik Kristensen var forbi idrætscenteret lørdag formiddag, men da han kom hjem kort tid efter, blev han ringet op med besked om, at vindmøllen var knækket midt over.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
36 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
36
26. juli 2022 kl. 11:26

Det ser da også ud til at vindmøllen er opstillet i henhold til anbefalingerne i den tekniske beskrivelse :-)

Iflg Google Maps er der 1,8 km fra Krage Strand (som er stik vest for Hirtshal Idrætscenter) - det er nok ikke meget tæt på havet, så ekstra korrisonsbeskyttelse er nok blevet undladt.

4.4. MISCELLANEOUS

During transport over long distances the turbine will be subjected to great vibrations. It may therefore be necessary to take special precautions to avoid damage on bearings. The above will normally be necessary during railway transport only. Likewise unauthorised persons should not get closer than 100 m to the turbi¬ne.

For safety and noise reasons the turbine should not be placed close to areas with people. Therefore it is recommendable not to place turbines closer than 200 m from populated and busy areas.

If the turbine is to be placed in an area with many strikes of lightning it may be necessary to take precautions to prevent damages on the turbine.

The VESTAS wind turbine is corrosion protected against most environmental influences. If placed in a strongly corrosive environment, i.e. very close to the sea or in a poluted atmosphere it can be necessary to give extra corrosion protection.

34
16. juli 2022 kl. 11:31

V25 200kW må være den første serieproducerede pitch regulerede mølle i verden, da den er udviklet før Vestas gik konkurs i 1986. (Baseret på pre. konkurs teknologi).

Enercon E32-200kW er fra 1988.

30
14. juli 2022 kl. 13:55

En lidt mere detaljeret foto

Som vi ikke rigtigt bliver klogere af?

Flangen fra den øverste tårnsektion er tydeligt flået af røret - men der mangler også mange bolte??

Vi bliver nok nødt til at væbne os med tålmodighed.

28
14. juli 2022 kl. 13:33

men mon ikke vi hører nærmere senere

Journalisten har meddelt mig at han vil tage spørgsmålet om div uklarheder op med Vestas, når de vender tilbage efter sommerferien. Så jeg forventer at der kommer en teknisk korrekt forklaring af årsagen til bruddet af tårnet på et senere tidspunkt.

27
14. juli 2022 kl. 13:10

Fotografen har på behændig vis undladt at tage blot et enkelt billede af brudstedet, så fotografierne bidrager ikke med noget brugbart.

Det jeg synes at kunne se er:

Tårnet er samlet i sektioner med bolteflanger (altså ikke et fuldsvejset tårn)

På billede 6/7 ser det (for mig) ud til, at boltflangerne stadig er samlede men flået af tårnrørene. Man kan imho se både bolthoveder og møtrikker samt dele af tårnvæggen, der stadig hænger fast på flangerne.

På billede 3/7 ser man kraftige skader på den opretstående rest af tårnet. Disse kan selvfølgelig være kommet, selv om det er boltesamlingen, der har givet efter - men jeg tror, det skyldes, at flangerne er revet af tårnvæggen.

Jeg tror (med tyk streg under) dog - ud fra, hvad jeg ser, at det er svejsningen mellem flangerne og tårnvæggen, der har givet op.

Bare mit synspunkt - men mon ikke vi hører nærmere senere

23
14. juli 2022 kl. 11:35

Med fare for at blande mig i diskusionen, så kan jeg anbefale artiklens link til Nordjyske, hvor der i bunden af den artikel er 7 fotos af møllen.

22
14. juli 2022 kl. 11:26

For at gøre det ganske kort og måske få afsluttet dskussionen =>

Selv uden forstørrelse ser jeg en lodret part af skallen i bruddet! Så med mindre fotoet er manipuleret (?) siger dette tydeligt, at der ikke er brud i bolte/flange, da dette ville give en fuldstøndig ubrudt vandret brudflade.

Brud i en svejsesøm derimod behøver ikke at fortsætte i denne hele vejen rundt, men kan netop forplante sig ud i selve pladematerialet (hvis sømmen ellers er stærk nok og fejlfri)!

Det, der hænger ned ad siden, kan umuligt være en bolteflange! En sådan er bomstærk og formet som en ring, og den ville i øvrigt heller ikke løsne sig fra tårnpladerne som vist her!

20
14. juli 2022 kl. 10:29

Husk væskebalancen her i sommervarmen. Billederne viser tydeligt, som teksten skriver, at bruddet er sket i en svejsesamling.

Det er forøvrigt en fejlslutning at boltesamlingen automatisk er det svage punkt i et tårn. Boltesamlingen er dimensioneret til samme belastning som resten af tårnet og har, korrekt udført, ca. samme sikkerhed mod brud. Alt andet ville jo være økonomisk selvmål.

Boltesamlingen har blot flere potentielle fejlkilder. To af de værste, svejsningerne ?

19
Journalist, Ingeniøren -
14. juli 2022 kl. 09:55
Journalist, Ingeniøren

Flere efterspørger en kilde til oplysningen om, at mølletårnet har delt sig i en sammensvejsning. Artiklen er nu opdateret, så det fremgår, at informationen kommer fra lederen af centret.

/Skribenten

18
14. juli 2022 kl. 09:03

Har du tænkt over, hvordan bolteflangen er fastgjort til tårnsvøbet?

Det er en logisk fejl at udlede, at hvis tårnet har en boltesamling, så er bruddet sket i boltesamlingen. Du har ingen mulighed for at vide, om dette er tilfældet.

Og at årsagen til bruddet er uvis, er naturligvis ikke det samme som at bruddets lokation er uvis. Endnu en logisk fejl fra din side.

17
14. juli 2022 kl. 07:38

Der står at bruddet er opstået i en svejsning? Er der noget jeg misser?
Artiklens overskrift siger:
Årsagen til, at en 30 år gammel V25-vindmølle fra Vestas gik over på midten, er uvis.

I overskriften fremgår det at årsagen til bruddet er "uvis". Artiklens forfatter burde have nøjes med at skrive at bruddet er sket i en samling på tårnet. Men har i skyndingen skrevet noget forkert, ved at benævne samlingen som en "svejsesamling". Hvad den IKKE er. Da de 2 tårnsektioner er samlet med montagebolte.

16
14. juli 2022 kl. 07:33

På denne hjemmeside kan du se et foto af tilsvarende tårne for denne mølletype. <a href="https://www.sparesinmotion.com/wind-turbin..">https://www.sparesinmotio…;. Tårnet ligger adskilt i 3 sektioner. Det ses her meget tydeligt at alle sektioner er forsynet med flanger. Og det ses at flangerne er forsynet med frihuller for montageboltene som sammenspænder de 3 tårnsektioner. Med dette design vil det altid være boltene i boltesamlingen som er det svageste punkt.

Det er for teknisk for at jeg ved hvad der er korrekt, og hvordan man samler forskellige vindmølle tårne. Jeg mener dog ikke en tilfældig salgs side med et mølletårn siger noget om det specifikke væltede tårn og hvordan det er fejlet? Det er jo ikke nødvendigvis samme tårn? Det drager også den kilde en smule i tvivl når der bruges de samme billeder til en NORDTANK 130 mølle.

Og jeg vil så stadig påpege, at artiklen specifikt skriver (selvom du beder folk om at læse "een gang til") at det er i en svejse samling den har delt sig. Jeg har prøvet at kontaktet skribenten for at høre hvor han har infoen omkring svejsesamlinger fra og afventer svar fra ham.

15
13. juli 2022 kl. 23:29

Kan du evt. henvise til hvor du læser at tårnet er samlet med bolte?

På denne hjemmeside kan du se et foto af tilsvarende tårne for denne mølletype.https://www.sparesinmotion.com/wind-turbine-parts/other-mechanical-parts/vestas-towers-for-sale-v17-v20-v25Tårnet ligger adskilt i 3 sektioner. Det ses her meget tydeligt at alle sektioner er forsynet med flanger. Og det ses at flangerne er forsynet med frihuller for montageboltene som sammenspænder de 3 tårnsektioner. Med dette design vil det altid være boltene i boltesamlingen som er det svageste punkt.

14
13. juli 2022 kl. 19:41

Nu er det jo ikke den letteste opgave at finde ennudmattet zone i en konstruktion. Det blive først let når der er en revne, og så er det bærende areal jo reduceret, og bruddet sker.

13
13. juli 2022 kl. 13:37

Ja, det er der. Du læser forkert. Læs een gang til. Tårnet er IKKE svejst sammen. Tårnet er samlet med en boltesamling. Fotografiet er dog så lille at flangesamlingen ikke kan ses tydeligt.

Så må jeg altså indrømme at jeg også læser forkert. Lige over billedet skrives:

Vindmøllen udgøres af flere sektioner, der er svejset sammen, og det er i en af sammensvejsningerne, at den har delt sig.

Jeg ved ikke hvordan du får det til at være boltesamling. Synes heller ikke jeg kan finde noget om samlingerne i data arket, kun at det er i 3 stål dele. Kan du evt. henvise til hvor du læser at det er samlet med bolte?

11
13. juli 2022 kl. 11:58

Et tårn knækkede. Det er da ikke en ulykke, men en mekanisk defekt, der kunne have forårsaget en ulykke.

I andre brancher og i andre typer energianlæg har man programmer for regelmæssig kontrol hvis der er risiko for udmattelse og brud, så det burde vindmøller vel også underkastes?

Men jeg undrer på: Hvis man har vibrationsovervågning af lejerne og rotoren, ville en sådan overvågning være i stand til at opfange en begyndende vaklen af tårnet?

10
13. juli 2022 kl. 11:28

Hvorfor pludselig inddrage boltesamlinger? De findes jo ikke i denne mølle! Der står tydeligt, at bruddet er sket i en svejsesamling, og det ses også på billederne. En boltesamling ville vise flanger på tårnet (udvendig eller indvendig).

Henning: Du kritiserer manglende eftersyn, men har åbenbart ikke kendskab til svejning og svejsekontrol? Man kan ikke få en svejsning til at holde uendeligt ved hjælp af kontrol, og en svejst samling i et (mølle) tårn er væsentlig svagere for udmattelse end selve tårnskallen. Bruddet kan være fra udmattelse, og hvis denne form for belastning har fundet sted (sandsynligt!), skal bruddet selvfølgelig ske i en svejsesøm!

Det har ikke noget med dårlig konstruktion eller udførelse at gøre, én af sømmene skal jo være den svageste!

8
13. juli 2022 kl. 11:09

Der står at bruddet er opstået i en svejsning? Er der noget jeg misser?

7
13. juli 2022 kl. 10:51

Derfor er det mest sandsynligt at flere af boltene har mistet forspændingen. Når det sker er det et spørgsmål om tid før end der opstår udmattelsesbrud i boltene som holder de 2 flanger sammenspændt

6
13. juli 2022 kl. 10:14

At en svejsning er fejlet nu er vel blot et tegn på at både design- og produktionsfasen har siddet lige i skabet.

Men viser desværre at eftersynet ikke har været tilstrækkeligt.

5
13. juli 2022 kl. 09:42

Agurketid? Ja det rammer jo også fagpressen. Et tårn knækkede. Det er da ikke en ulykke, men en mekanisk defekt, der kunne have forårsaget en ulykke.

4
13. juli 2022 kl. 09:21

Nu sal vi vise at cirkulær økonomi er kommet ud af whitepapers og ind i produktionen :D Lad stålet fra tårnet blive et nyt tår. Eller i det mindste ølkapsler.

3
13. juli 2022 kl. 08:16

Der bliver travlt på nyhedsafdelingernede kommende år hvis alle udmattelsesskader på gamle møller skal dækkes ?

De møller er designet til 20års levetid. Den pågældende holdt 30år og tilmed på et af de mest forblæste steder i Danmark. At en svejsning er fejlet nu er vel blot et tegn på at både design- og produktionsfasen har siddet lige i skabet.

Fair nok (og betryggende) at Vestas ikke aflyser sommerferien af den grund...

2
13. juli 2022 kl. 07:04

Hvorfor? Der er 4000 vindmøller på land i Danmark, og der er ingen som er blevet drabt af en vindmølle (endnu). Der er 2.750.000 biler i Danmark og der dør ca. 250 personer hvert år i trafiken...burde vi ikke forbyde biler, før vi forbyder vindmøller?

1
12. juli 2022 kl. 23:30

Godt at ingen blev skadet. Drop at opsætte flere møller på land.