3 spørgsmål du skal stille dig selv, når du vil vise personlighed i din ansøgning

Illustration: Flynt/Bigstock

Kedelige og upersonlige ansøgninger ender som oftest i bunden af bunken af ansøgninger. Derfor er det vigtigt at sende en ansøgning, hvor din personlighed skinner igennem.

Men hvordan kan det gøres bedst? Et billede af dig og dine venner fra en festlig aften fra Copenhell er nok ikke den bedste metode til at signalere, at du har gode samarbejdsevner.

Bruger du ferien på at søge nyt job? Find det rette job for dig på Jobfinder

Ifølge jobsitet The Muse er der tre spørgsmål, du skal stille dig selv, hver gang du vil gøre din ansøgning mere personlig.

Overordnet handler det om at sætte sig ind i, hvordan personlighed bidrager til en bedre ansøgning.

Så næste gang du skriver en joke i din ansøgning, så tænk på følgende spørgsmål:

Spørgsmål 1: Fornærmer jeg nogen?

Det er farligt at antage noget om en person, du aldrig har mødt. Så en harmløs joke, der rammer forkert, kan hurtigt resultere i en frasorteret ansøgning.

Et klassisk eksempel er: »Jeg hader at skrive ansøgninger, og du hader at læse dem …«

Det kan være, at modtageren af ansøgningen rent faktisk godt kan lide at læse ansøgninger, og at du i et forsøg på at lette stemningen ved et rent tilfælde er kommet til at fornærme din kommende arbejdsgiver. Det er ikke den bedste start.

Generelt skal du undgå at gøre grin med ansættelsesprocessen i din ansøgning. Virksomheder bruger mange penge og ressourcer på at ansætte den rigtige kandidat. Så ved at gøre grin af processen gør du også grin med andre menneskers arbejde.

Spørgsmål 2: Viser dette her rent faktisk min personlighed?

At skrive i et let og humoristisk sprog hjælper ikke nødvendigvis med at fremvise din personlighed. Det kan hurtigt blive overflødigt og intetsigende.

Se forskellen på følgende sætninger:

»Jeg er projektlederens svar på Obi Wan Kenobi. Du ved, May the Force be with you. Jeg kan dyste imod enhver i Star Wars-citater, always.«

Sammenlignet med:

»Det sidste team, jeg var projektleder for, gav mig i afskedsgave en bog om Star Wars. Det er nok, fordi jeg indførte 'Dagens Star Wars Quote' til vores teammøder.«

Spændende muligheder for ingeniører indenfor projektledelse. Tjek Jobfinder

Begge citater fortæller modtageren, at det drejer sig om en ansøger, der er stor Star Wars-fan. Men hvor det første citat ikke fortæller meget andet om ansøgeren, fortæller det andet citat noget om, hvordan ansøgeren interagerer med sit team, og - vigtigere - at teamet kunne lide deres teamleder så meget, at de gav en personlig afskedsgave frem for to flasker vin.

Spørgsmål 3: Viser jeg stadig, hvad jeg kan fagligt?

Din ansøgning skal være en del af en samlet historie. Din hobby og fritidsinteresse er en del af dig, men det skal stadig fortælles på en måde, som understreger, hvordan du fagligt passer ind i en stilling.

Design- og udviklingsingeniører er en efterspurgt vare. Tjek dine muligheder nu

Så overvej, hvordan dine hobbyer kan bruges til at illustrere din faglige personlighed.

Kan du eksempelvis godt lide at cykle i din fritid, og du er meget systematisk i din tilgang med dataindsamling og behandling (kvaliteter, som også bliver nævnt i jobbeskrivelsen), er det absolut værd at nævne.

En lille anekdote om, hvordan du måler tid og længde på dine ture og sætter dataene ind i regneark, tegner et billede af en grundig og systematisk person for en kommende arbejdsgiver.