3 narrer de store i milliardauktion om 4G

Der kan meget vel være tale om, at den lille snød de store, da 3 i aftes slap afsted med at byde syv millioner kroner for deres 2 x 10 MHz spektrum til superhurtigt mobilt bredbånd.

Ganske vist kan 3 med sin licens kun tilbyde en hastighed, der er det halve af konkurrenterne, men til gengæld har TDC, Telia og Telenor også betalt over 300 millioner kroner mere for deres 2 x 20 MHz spektrum.

Og selve hastigheden er måske ikke så afgørende, påpeger professor ved Aalborg Universitet Preben Mogensen, når det gælder de konkrete ydelser, som selskaberne kan tilbyde kunderne.

»Det bliver svært at gøre den store forskel op. Det er jo heller ikke sådan, at 3G-nettet slukker fra den ene dag til den anden, så i praksis, tror jeg ikke, at vi kommer til at se så stor en forskel,« siger han.

Preben Mogensen peger desuden på, at 3 har erhvervet en forholdsvis stor portion af det uparrede bånd, og det kan meget vel vise sig som en fornuftig investering, når selskabet ikke har fået mere end 2 x 10 MHz.

»Hvis man har en strategi om, at 10 MHz båndet er tilstrækkeligt, og man så kan bruge det uparrede til at booste kapaciteten i forhold til, hvor kunderne befinder sig, så kunne det godt være en fornuftig forretningsmodel,« siger han.

Det vil dog ikke være helt gratis for 3 at sikre kunderne samme hastighed.

»Hvis vi taler peakrater, så vil der være en begrænsning, og skal de betjene det samme antal kunder, så skal deres basisstationsnetværk så være tættere for at få den samme kapacitet ud af netværket,« siger Preben Mogensen.

Både Telia og Telenor har sikret sig 10 MHz uparrede frekvenser, mens TDC ikke har erhvervet uparrede frekvenser.

Kommunikationschef i 3 Stine Green Paulsen oplyser, at selskabet ikke har mulighed for at kommentere på auktionen, før den er endelig afsluttet i juni, men tilføjer dog, at 3 er meget glad for resultatet og tilfredse med den pris, som selskabet har betalt for licenserne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis man kan kalde det at have en rigtig god situationsfornemmelse og is i maven for at narre nogen, så er sproget da vist vredet til det yderste, men uanset hvordan det siges, så kan det da under ingen omstændigheder være "de 3 store", der er blevet narret eftersom det ikke var dem der var sælgeren. Derimod må det da være staten, der er offeret.

 • 0
 • 0

På ingen måde, Michael.

Det er ikke staten, som Hi3G konkurrerer med, men de tre andre selskaber. I mine øjne er der derfor i den grad tale om, at "3" snyder de andre, da de betaler brøkdele af prisen for en brugsrettighed, som i virkeligheden ikke er så dårligere end de andres rettigheder.

Siden der er tale om auktion, så handler det især om at få mest muligt for pengene eller sørge for, at man ikke selv sidder med det korteste strå. Det lader til, at "3" har været lidt mere fremsynet end de andre, da de har sparet omkring 300 millioner kroner. Hvis det ikke at narre de andre, så ved jeg ikke, hvornår man ellers skal bruge udtrykket. :)

Jeg ser derfor ingen problemer med brugen af udtrykket.

Mvh, Mikael

 • 0
 • 0

Parterne har truffet en strategisk beslutning baseret på deres resourcer, markeder og forventninger til fremtiden. Da det er forskellige selskaber, manifesterer det sig det sig naturligt nok i forskellige valg. Det har intet med snyd at gøre udfra den information vi har fået serveret.

 • 0
 • 0

Mon ikke at 3 har valgt kun at "tage" 2 x 10 MHz da de har en forventning om at der i den naermest fremtid 850 & 900 MHz baandene vil blive udbudt. Hvis man tager det med beregningerne, saa er det nok ikke saa tosset en strategi de har haft.

 • 0
 • 0

Der er heller ikke nogle, der har udtalt, at "at narre" er lig med "at snyde".

Hi3G får, hvis man accepterer artiklens præmis, stort set samme ret for 7 millioner kroner, som andre har betalt 300 millioner kroner. Det er vist at kalde at narre, siden de 300 millioner kroner ikke udgør den reelle værdi for brugsretten, men er blot en opfattelse af, hvad alle andre vil vurdere brugsretten til.

At Hi3G således har været kloge nok til ikke at byde på de andre rettigheder og få den "mindste" til ingen penge, mens de andre har holdt priserne oppe på de "store" rettigheder, kan man utvivlsomt kalde strategisk klogt.

... eller, om man vil, at narre dem.

Jeg kan derfor vitterligt ikke se et problem i at bruge det udtryk.

Mvh, Mikael

 • 0
 • 0

Dette er lidt uden for emne, men måske kan nogen svare. Bliver 4G kompatibelt med 3G-udstyr, dvs. kan man bruge en nutidig mobiltelefon, usb-modem eller iPad på det fremtidige 4G-net? Eller skal brugerne have ny hardware?

 • 0
 • 0

Nuvaerende 3G udstyr er ikke kompatibelt med 4G udsyr (ligesom da 3G kom fem var GSM (2G) udstyr ikke kompatibelt med 3G). I foerste omgang kommer der nok kun USB dongler ud til 4G og de bliver kompatible hele vejen tilbage til 2G og senere naar chipsne er blevet smaa nok, bliver 4G telefoner ogsaa kompatible med alle tidligere standarder. Saa det korte svar til dit spoergsmaal er NEJ.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten