254.000 kubikmeter slam smides i Lillebælt for at gøre plads til Baltic Pipe
254.000 kubikmeter slam skal fjernes fra Fænøsund for at kunne gøre plads til Baltic Pipe-gasledningen, der skal transportere gas fra Norge, gennem Danmark og videre til Polen. Og Energinet, der står for gravearbejdet, smider i denne tid den store mængde slam i klappladsen ved Trelde Næs i den sydøstlige munding af Vejle Fjord.
Det har allerede resulteret i kraftige protester fra Danmarks Naturfredningsforening i Vejle og Syddansk Universitet. Energinet har fået lov til at dumpe de første 154.000 kubikmeter, mens man fortsat venter på tilladelse for de resterende mængder.
Det skriver Vejle Amts Folkeblad.
Man vurderer, at dumpningen af slammen blandt andet kan føre til iltsvind i Lillebælt, der kan skade bestanden af muslinger, søstjerner og snegle, og det kan have stor indflydelse på fødekæden for både havfugle og fisk. Derudover vil dumpningen ifølge Danmarks Naturfredningsforening i Vejle modarbejde de miljømæssige tiltag, der ellers er sat i værk i kommunen.
I et svar til ministerspørgssmålet om, hvorvidt dumpningen vil få omfattende konsekvenser i forhold til førnævnte iltsvind, svarer Miljø- og Fødevareminister Lea Wermelin (S), at man løbende er i gang med at vurdere, om man kan fortsætte med at dumpe slam.
»Miljøstyrelsen vil i forbindelse med sagsbehandlingen vurdere, i hvilket omfang klapningen vil have betydning for iltforholdene i vandet. Tilladelse til klapning forudsætter, at det er natur- og miljømæssigt forsvarligt. Da klapning foregår fra skibstransporter, som klapper med timers mellemrum og typisk fordelt over flere uger eller måneder, vil forbruget af ilt i nedbrydningen af det organiske materiale ikke have vedvarende effekt uden for selve klappladsen, idet den del af materialet, som ikke synker til bunds med det samme, driver med vandstrømmen som sedimentskyer,« skriver Lea Wermelin i ministersvaret.
