Et pilotanlæg i Hvide Sande, der var først i verden med at producere laks i store tanke på land, har mistet en fjerdedel af sin årsproduktion.
250 tons laks døde i forrige weekend, uden at selskabet, Langsand Laks, har nogen idé om årsagen.
Massedøden i den danske laksefarm blev først rapporteret af det norske branchemedie iLaks, som har fået bekræftet hændelsen i en mail fra det norske moderselskab, Atlantic Sapphire. Ifølge den mail er årsagen ukendt, men selskabet har udelukket sygdom. Ferskvandssystemet, hvor laksene klækkes, er ikke påvirket.
Teori: Forurenet vand eller sabotage
Det får Atlantic Sapphire til at arbejde med tre teorier for, hvad der er sket i saltvandstankene, hvor laksene vokser sig store: Giftstoffer, der er produceret inde i anlægget, forurenet indtagsvand eller sabotage.
Administrerende direktør Johan E. Andreassen påpeger over for iLaks, at udbrud af både sygdom, alger, parasitter og toksiner er helt almindelige i fiskeopdræt.
'Landbaserede anlæg har mekanismer, som skal stoppe de fleste af disse problemer, men der er absolut ingen garanti,' skriver han.
Det lykkedes ikke Ingeniøren at få en kommentar fra Langsand Laks, hvor medarbejderne henviser til direktør Jon-Birger Løvik, som ikke umiddelbart besvarer opkald.
Viser udfordringerne med lakseopdræt på land
ILaks konkluderer, at dødsfaldet viser, hvor store udfordringer der er med at opdrætte laks på land.
I dag opdrættes laks i store havbure med Norge og Chile som nogen af de førende lande. Der findes mange andre fiskeopdræt på land, men det er hovedsageligt af Ørred.
Miljøpåvirkningen fra havbrug er dog stærkt omdiskuteret, også herhjemme, hvor regeringen har åbnet for yderligere fiskeopdræt i Kattegat.
Læs også: Folketinget vedtager omstridt forslag om havbrug
Strømfyldte bassiner og UV-lys
Langsand Laks og Atlantic Sapphire mener, at fremtiden er opdræt på land, hvor opdrættet sker under kontrollerede miljøforhold.
Opdrættet i Hvide Sande finder sted i strømfyldte bassiner på op til 15 meter i diameter og seks meters dybde, fremgår det af Langsand Laks' hjemmeside. Vandet bliver konstant recirkuleret og renset gennem filtre og ved hjælp af UV-teknologi. Renseteknologien er levereret af det danske firma Billund Aquaculture.
Langsand Laks bygger i øvrigt delvist på et tidligere anlæg, der forsøgte at opdrætte ål.
Anlæg i Florida skal producere 90.000 tons laks om året
Atlantic Sapphire har fået miljøgodkendelse til at bygge et kæmpe opdrætsanlæg i Florida.
Det britiske branchemedie Undercurrent News skrev tidligere i år, at Atlantic Sapphire i første fase vil producere 8.000 tons laks årligt. Efter tredje fase er anlægget planlagt til en produktion på 90.000 tons, altså 90 gange det danske anlægs.
Det skal sammenlignes med, at den amerikanske produktion af laks i dag er på beskedne 20.000-25.000 tons, og at forbruget ligger på 500.000 tons.
Ifølge iLaks ligger den amerikanske investering allerede på knap en milliard kroner, og det er derfor noget af en bet, at det danske udstillingsvindue lider af mystisk fiskedød.
Det norske branchemedie skriver, at laks er dyrere at producere på land end på havet, og påpeger, at Atlantic Sapphire forventer at opveje den forskel ved at spare omkostningerne til at transportere de eftertragtede spisefisk til USA. Men på trods af den mulige besparelse på transport beskrives det som en risikabel forretningsmodel. Det danske selskab har på tre år tabt 37 millioner kroner, mens prisen på laks har været historisk høj.
I denne tre år gamle video fra TV2-regionen Midtvest bliver seerne taget med på rundtur ved bassinerne hos Langsand Laks.
