2,5 mio. tv skal udskiftes eller have ny boks om få år
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

2,5 mio. tv skal udskiftes eller have ny boks om få år

Op imod en halv million husstande skal regne med, at de om få år skal skifte deres tv-apparater eller købe nye tv-bokse.
Tv-selskaberne er nemlig på vej til igen at indføre et nyt tv-format for det jordbaserede, digitale tv-sendenet, og det vil kræve et nyt tv eller en ny boks, hvis man vil kunne se alle kanaler, lyder det fra fagfolk i tv-branchen.

Regningen til danskerne for den øvelse vil ifølge Ingeniørens beregninger ligge på mellem 1,25 og 2 mia. kroner, hvis de omkring 2,5 mio. tv-apparater, der modtager tv via egen antenne, alle skal kunne modtage det nye format kaldet DVB-T2.

Ifølge konsulent i DR, Carsten Corneliussen er den store udgift for befolkningen en barriere for, at Danmark ikke allerede nu begynder at overgå til den nyere teknologi, der også er bagudkompatibel.

»Det handler jo ikke kun om at skifte til ny teknologi, fordi det kan lade sig gøre. Det kan hurtigt blive en udskrivning på rigtig mange milliarder til de danske forbrugere, og derfor er det jo også et spørgsmål, der i høj grad interesserer politikerne,« siger han.

Den seneste optimering af udnyttelsen af frekvensbåndet blev gennemført, da omkring 430.000 husstande sidste år overgik til udelukkende at kunne modtage tv via den digitale DVB-T-standard.

DVB-T2 er imidlertid en nødvendighed, hvis forbrugerne vil have flere kanaler i HD - og på længere sigt også 3D-tv. Flere tv-programmer sendt i høj kvalitet gennem luften kræver ny teknologi, fordi frekvensbåndet skal udnyttes bedre. Og DVB-T2 er en endnu mere effektiv måde at sende digitalt tv gennem luften på. Standarden bliver i øjeblikket brugt i England og er ligeledes på vej i Sverige og Finland.

Også de danske lokal-tv-stationer ser DVB-T2 som eneste vej til at kunne sende i HD. Direktøren i virksomheden Open Channel, som laver tekniske forsøg for bl.a. Kanal København, har netop lagt sidste hånd på en egenproduceret DVB-T2-sender.

»Vi går i gang med at teste til foråret, når der kommer egnede bokse i handlen. Eneste undskyldning for ikke at komme i gang skulle være, hvis forbrugerne piver over de nye bokse, men sådan er udviklingen. Det krævede også nye mobiltelefoner at gå fra 2G til 3G,« siger Kenneth Wenzel og tilføjer, at der nok vil blive tale om en glidende overgang til DVB-T2.

»Det mest oplagte ville jo være at komme i gang inden 2012, så forbrugerne, der endnu ikke har købt MPEG4-bokse, kan købe en, der passer til DVB-T2 eller med det samme købe et DVB-T2-fjernsyn. Der er ingen grund til at vente,« siger han.

Carsten Corneliussen, DR, ønsker ikke at forholde sig så konkret til, hvornår DVB-T2 bliver en realitet, men vurderer, at det nok om fem år vil være realistisk, at de første tiltag med DVB-T2 begynder at dukke op.

Uanset hvornår DVB-T2 bliver en udbredt standard, så vurderer Carsten Corneliussen, at fremtiden kræver en anden opfattelse af tv-apparatet, så det blive tænkt som en skærm, en boks og nogle højttalere.

»Den teknologiske udvikling medfører et paradigmeskifte, der gør det nødvendigt at udskifte sit udstyr med passende hop. Mit gæt er, at alle seere får brug for en boks i fremtiden.«

Hos den anden store udbyder af jordbaseret digitalt tv i Danmark, Boxer, fastslår adm. dir. Steen Ulf Jensen, at virksomheden ingen konkrete planer har i forhold til DVB-T2.

»Min hovedpointe er, at det ikke er noget, der sker i Danmark lige nu og her. Behovet for HD er der ikke.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kulturminister Carina Christensen (K).

kan det passe vi først skiftede til digital i mpeg 2 format i 2009. skifter igen til mpeg 4 format i 2012 og så igen skal skifte inden for få år til et nyt format?

så alle dem der har købt udstyr med mpeg2 tuner skal skifte udstyr i 2012 og alle dem der har mpeg4 skal også snart skifte det ud igen?

håber da snart tv producenterne laver tv tuneren som et udskifteligt kort!

  • 0
  • 0

kan det passe vi først skiftede til digital i mpeg 2 format i 2009. skifter igen til mpeg 4 format i 2012 og så igen skal skifte inden for få år til et nyt format?

så alle dem der har købt udstyr med mpeg2 tuner skal skifte udstyr i 2012 og alle dem der har mpeg4 skal også snart skifte det ud igen?

håber da snart tv producenterne laver tv tuneren som et udskifteligt kort!

Jeg tænkte præcis det samme.
Det virker da som ekstremt dårlig planlægning, at vi for knap et halvt år siden lancerede et nyt TV signal, som krævede omfattende private investeringer i nye TV, hvorefter man kan få lov at starte forefra 3 år senere.

Ser vi så et nyt HD-HD TV signal, DVB-T3, i 2015?

  • 0
  • 0

Jeg tror at DVB-T2 er = mpeg4 som de fleste skærme kan modtage i dag, men det jo lidt svært at finde ud af efter som Jakob Møllerhøj ikke kan skrive om hvilken format det drejer sig om, DETALJERNE skal med så man kan forstå hvad der bliver skrevet hr. Jakob Møllerhøj

  • 0
  • 0