2,5 mio. tv skal udskiftes eller have ny boks om få år

Om få år forventes tv-selskaberne igen at skifte format. Det vil koste danskerne op mod to milliarder kroner i nye tv og tv-bokse, hvis man vil kunne se alle kanaler.

Op imod en halv million husstande skal regne med, at de om få år skal skifte deres tv-apparater eller købe nye tv-bokse.
Tv-selskaberne er nemlig på vej til igen at indføre et nyt tv-format for det jordbaserede, digitale tv-sendenet, og det vil kræve et nyt tv eller en ny boks, hvis man vil kunne se alle kanaler, lyder det fra fagfolk i tv-branchen.

Regningen til danskerne for den øvelse vil ifølge Ingeniørens beregninger ligge på mellem 1,25 og 2 mia. kroner, hvis de omkring 2,5 mio. tv-apparater, der modtager tv via egen antenne, alle skal kunne modtage det nye format kaldet DVB-T2.

Ifølge konsulent i DR, Carsten Corneliussen er den store udgift for befolkningen en barriere for, at Danmark ikke allerede nu begynder at overgå til den nyere teknologi, der også er bagudkompatibel.

»Det handler jo ikke kun om at skifte til ny teknologi, fordi det kan lade sig gøre. Det kan hurtigt blive en udskrivning på rigtig mange milliarder til de danske forbrugere, og derfor er det jo også et spørgsmål, der i høj grad interesserer politikerne,« siger han.

Den seneste optimering af udnyttelsen af frekvensbåndet blev gennemført, da omkring 430.000 husstande sidste år overgik til udelukkende at kunne modtage tv via den digitale DVB-T-standard.

DVB-T2 er imidlertid en nødvendighed, hvis forbrugerne vil have flere kanaler i HD - og på længere sigt også 3D-tv. Flere tv-programmer sendt i høj kvalitet gennem luften kræver ny teknologi, fordi frekvensbåndet skal udnyttes bedre. Og DVB-T2 er en endnu mere effektiv måde at sende digitalt tv gennem luften på. Standarden bliver i øjeblikket brugt i England og er ligeledes på vej i Sverige og Finland.

Også de danske lokal-tv-stationer ser DVB-T2 som eneste vej til at kunne sende i HD. Direktøren i virksomheden Open Channel, som laver tekniske forsøg for bl.a. Kanal København, har netop lagt sidste hånd på en egenproduceret DVB-T2-sender.

»Vi går i gang med at teste til foråret, når der kommer egnede bokse i handlen. Eneste undskyldning for ikke at komme i gang skulle være, hvis forbrugerne piver over de nye bokse, men sådan er udviklingen. Det krævede også nye mobiltelefoner at gå fra 2G til 3G,« siger Kenneth Wenzel og tilføjer, at der nok vil blive tale om en glidende overgang til DVB-T2.

»Det mest oplagte ville jo være at komme i gang inden 2012, så forbrugerne, der endnu ikke har købt MPEG4-bokse, kan købe en, der passer til DVB-T2 eller med det samme købe et DVB-T2-fjernsyn. Der er ingen grund til at vente,« siger han.

Carsten Corneliussen, DR, ønsker ikke at forholde sig så konkret til, hvornår DVB-T2 bliver en realitet, men vurderer, at det nok om fem år vil være realistisk, at de første tiltag med DVB-T2 begynder at dukke op.

Uanset hvornår DVB-T2 bliver en udbredt standard, så vurderer Carsten Corneliussen, at fremtiden kræver en anden opfattelse af tv-apparatet, så det blive tænkt som en skærm, en boks og nogle højttalere.

»Den teknologiske udvikling medfører et paradigmeskifte, der gør det nødvendigt at udskifte sit udstyr med passende hop. Mit gæt er, at alle seere får brug for en boks i fremtiden.«

Hos den anden store udbyder af jordbaseret digitalt tv i Danmark, Boxer, fastslår adm. dir. Steen Ulf Jensen, at virksomheden ingen konkrete planer har i forhold til DVB-T2.

»Min hovedpointe er, at det ikke er noget, der sker i Danmark lige nu og her. Behovet for HD er der ikke.«

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra kulturminister Carina Christensen (K).

Kommentarer (35)

kan det passe vi først skiftede til digital i mpeg 2 format i 2009. skifter igen til mpeg 4 format i 2012 og så igen skal skifte inden for få år til et nyt format?

så alle dem der har købt udstyr med mpeg2 tuner skal skifte udstyr i 2012 og alle dem der har mpeg4 skal også snart skifte det ud igen?

håber da snart tv producenterne laver tv tuneren som et udskifteligt kort!

 • 0
 • 0

kan det passe vi først skiftede til digital i mpeg 2 format i 2009. skifter igen til mpeg 4 format i 2012 og så igen skal skifte inden for få år til et nyt format?

så alle dem der har købt udstyr med mpeg2 tuner skal skifte udstyr i 2012 og alle dem der har mpeg4 skal også snart skifte det ud igen?

håber da snart tv producenterne laver tv tuneren som et udskifteligt kort!

Jeg tænkte præcis det samme.
Det virker da som ekstremt dårlig planlægning, at vi for knap et halvt år siden lancerede et nyt TV signal, som krævede omfattende private investeringer i nye TV, hvorefter man kan få lov at starte forefra 3 år senere.

Ser vi så et nyt HD-HD TV signal, DVB-T3, i 2015?

 • 0
 • 0

Jeg tror at DVB-T2 er = mpeg4 som de fleste skærme kan modtage i dag, men det jo lidt svært at finde ud af efter som Jakob Møllerhøj ikke kan skrive om hvilken format det drejer sig om, DETALJERNE skal med så man kan forstå hvad der bliver skrevet hr. Jakob Møllerhøj

 • 0
 • 0

Man får rimelig dårlig smag i munden når man tænker på at england så vidt jeg ved allerede skiftede til dette DVB-T2 signal samtidigt med vi slukkede for vores analoge net:)

Gæt hvorfor vores licens er så høj:)

 • 0
 • 0

Du kunne jo prøve med http://en.wikipedia.org/wiki/DVB-T2 og se at DVB-T2 ikke er mpeg4.

Mpeg2 vs mpeg4 handler om at komprimere signalet mere effektivt. Så kan man sende et bedre billede med færre bits per sekund.

DVB-T vs DVB-T2 handler om at øge båndbredden. Så kan man sende flere bits per sekund uden at bruge flere frekvenser.

 • 0
 • 0

Kunne man ikke lager reklamerne på hardisken og hente film stumperne i reklametiden så kunne man få dobbelt båndbredde?

 • 0
 • 0

Da jeg købte fjernsyn i januar 08 var DVB-T højeste mode. Det havde mit tv. Det holdt op med at være sjovt for et par måneder siden, da jeg fik en MPEG4 boks. Og den har sin egen elendige fjernbetjening. I mellemtiden har jeg købt et nyt tv til soveværelset, med MPEG4. Det er så også kun en stakket frist.

Nu må producenterne lige tage sig sammen, vi GIDER ikke have alle de fjernbetjeninger og ragelse stående i vores stuer. IP-TV, satellit, DVB-T, DVB-C, fibernet, og hvad vej jeg. Det kræver altsammen en grim, pladsfyldende, strømbesparende boks.

Som en anden foreslår, så kunne man da fint lave en standardiseret snitflade for et tuner/dekoder modul i alle tv. Så kunne vi nøjes med at købe et billigt modul, der passer til den måde man ønsker at modtage tv på.

Det andet her, det er ganske enkelt indvikling i stedet for udvikling.

 • 0
 • 0

Tror som der også står i artittlen at det er på tide man dropper Tvet.
og gå efter en monitor/projekter.
en tuner boks.
og en forstærker med højtaler.

 • 0
 • 0

Tror som der også står i artittlen at det er på tide man dropper Tvet.
og gå efter en monitor/projekter.
en tuner boks.
og en forstærker med højtaler.

Ja - de fleste skærme der sælges i dag kan jo også anvendes som monitor. Mon ikke vi ser media-stationer med indbygget HDD optagere, radio tunere med DAB osv. Skulle jeg bygge noget til mig selv i dag (og det har jeg da tænkt mig), så er det en mini-ITX indbygget med høj kvalitets tunere, blue-ray (eller lign), god lyd og videoprocessering. Forstærker sidder i højttalere der bliver trådløst fodret med data.

Så kan man også lave lokalt network TV.

Teknologien findes i dag - mange komponenter er dog i ringe kvalitet (TV og Radiotunere til computere) og udgangene fra computere (consumer chips). Men se de mindre og mindre CPU cards fra f.eks. VIA.

 • 0
 • 0

@Steffen Frøkær

Du har ret, men jeg har ikke tid eller viden nok til at gøre det selv.

Du opnår den vigtige egenskab at kunne skifte dele ud og at kunne ajourføre drivere til afkodning med nyeste påhit eller ændring. Mangler du processorkraft, så kan du skifte processoren eller tuner kortet for sig. Du er helt klart i den høje ende prismæssigt af multianlæg.

Det er ikke til for almindelige mennesker og ingeniører at følge, men ekslusiv kyndige peroner som dig Steffen Frøkær.

Jeg bør som forbruger stiller krav til set-top boksene sikre at appratet virker i 6 år samt opfylder de til enhver tid gældende TV-standarder, som kan modtages jordbaseret i Danmark. Det betyder, at set-top boks producenterne skal konstruerer bokse, der

1) Har et pænt overskud af processorkraft.
2) Ajourføres over DVB-T sende nettet uden omkostning for køber.

 • 0
 • 0

Det var fremme allerede i 2007-8 at den standard man indførte ikke var den endelige, fordi man internationalt arbejdede med en anden standard.

Så vidt jeg husker forsvarede Helge Sander en kritik med, at det var vigtigt at danmark holdt et teknologisk forspring.

Det var mao. en politisk beslutning og til forsvar for TV udbyderne er de jo i en vis grad bundet eller i alt fald afhængige af de internationale standarder.

Mvh Henrik

 • 0
 • 0

Drop det helt!
Hvad skal vi med flere ligegyldige kanaler og programmer i HD kvalitet.
Det er s'gu da indholdet, der betyder noget...

 • 0
 • 0

Jeg tror at DVB-T2 er = mpeg4

Uanset hvilket audio- eller video-codec, der benyttes til de enkelte 'kanaler', transporteres data i en MPEG Transport Stream (MPEG-TS, http://en.wikipedia.org/wiki/MPEG_transpor...), der fungerer som multiplex for et væld af forskellige data streams (eksempelvis MEPG-2 og MEPG-4 video, AAC-HE audio, og programoversigt m.v.). Disse streams sammensættes af modtageren til egentlige ’kanaler’ eller andre services - det er blot et spørgsmål om at fortolke de enkelte streams i den rette sammenhæng.

MPEG-TS skal imidlertid transmitteres, og dette sker for det jordbasserede antennenet v.h.a. DVB-T. En opgradering til næste version af DVB-T muliggør en forøges den båndbredde, som stilles til rådighed for MPEG-TS laget, hvorved der er plads til mere indhold. MPEG Transport Streams (som blev specificeret som en del af MPEG-2) kan som udgangspunkt transmitteres hvor end der er stabil båndbredde nok - eksempelvis over et almindeligt IP-netværk.

 • 0
 • 0

Så vidt jeg ved er 2,5mio virkelig overdrevet, det vil svare til at der i hvert hjem er ca. 5fjernsyn... Så vidt jeg husker fra efterårets skift, var der kun 400000-500000 berørte hustande. resten har kabel-TV, parabol, og IP-tv.
Bør man ikke bare tilbyde alle de 500000berørte IP-tv istedet for og så lukke ned for luftsignalet? ja selv 3G's net må da kunne overføre et HD-signal idag.

 • 0
 • 0

Det som artiklen ikke helt for præciseret er at det er der under udvikling her i Danmark er følgende.
DR og TV2 sender i mpeg2 (TV2 har gjort det hele tiden)
I 2009 bliver digital TV indført.
DR oplyser at de vil overgå til sende i mpeg4 i 2012.
Der startes med at sende hovedprogrammerne i MPEG2.
Signalet sendes på 3 måder over antenne(T), kabel(C) og sattelit(S2). Artiklen glemmer helt kabel.
I efteråret bliver den nye standart godkendt både for kabel(C) og og antenne(T). Den bliver kaldt version 2.
YouSee har allerede sagt at de også vil benytte DVB-C2. Jeg kan ikke helt finde ud af om de er overgået til det endnu.
Der er ingen tvivl om at man kunne have udskudt det digitale net et år og derved kunne industri være klar med DVB-C2/T2. Som mange også har kunne se har det været svært at finde fjernsyn der både har modtager til DVB-C/T og nu skal man finde DVB-C2/T2. De findes bare ikke.
Derfor kan man blive ved med at vente fordi teknologien ikke står stille.
Derfor er løsningen formodentlig på sigt at man laver monitor med et standart indstikstunermodul ligge som man har det med krypterigskortene.
Ideen med at have en settop modtager stående er ikke just køn.
Men som det er nu kan man ikke klage på DR/TV2 for hvis de gjorde det der klages over i artiklen her skulle vi låse udviklingen. Det er der jo ingen der ønsker i sidste ende.
Med andre ord udviklingen løber stærkt i disse år. Og ja det stiller krav til beslutningstagerne. Her er Danmark nok ikke særlig godt stillet med Helge Sander. Hvis man havde ventet til 2011/2012 kunne man havde taget alle teknologierne i et hug.
Men det havde med garanti tabt alle dem der alligevel havde købt fladskærme de sidste par år.
Tænk om man kun gå direkte til målet 1080P/60 over DVB-C2/T2/S2 Og måske også have standarten for Internettet indarbejdet. Yderligere om DVB kan læses på www.DVB.org
Hilsen
Henning
Om man så ønsker det er noget andet.
Så ja

 • 0
 • 0

Nu må producenterne lige tage sig sammen,(..)
Som en anden foreslår, så kunne man da fint lave en standardiseret snitflade for et tuner/dekoder modul

Klynk klynk!! Mads Pedersen m.fl.:
Hvis ikke forbrugerne kan forventes at købe nyt, teknisk udstyr, ville vi stadig se et grynet s/h-billede på en cirkulær 17" skærm.....
I 1996 skulle vi også have en ny antenne for at kunne se TV-2. Osv., der er ikke noget nyt i denne situation.
Den "standardiserede snitflade" hedder Common Interface (CI), hvori der kan indsættes forskellige Conditional Acces Module (CAM) - måske det kan udnyttes til -T / -T2 ?

DVB-T startede i 2006 (http://digi-tv.dk/PDF/etableringen.pdf), dvs. vi har haft en overgangsperiode på tre år. Hvis "de første tiltag" med DVB-T2 begynder i 2012-2015 som udtalt, vil DVB-T have været her i 6-9 år. Og lagde du mærke til der står noget om 'bagud kompatibel'?

 • 0
 • 0

Der er vel ingen grund til at pive så meget.
Vil vi videre, eller vil vi bare stoppe udviklingen ?
Vi er jo også gået fra DOS til Windows (i mange udgaver).
Vores TV går jo ikke i sort, men der kommer et hav at tilbud med nye kanaler, TV stationer, radio mv.
Vi skal kun skifte igen, hvis vi ønsker at se alt det nye her og nu.
Pt er det kun DR og TV2 der skifter til MPEG4 i 2012, og det har vi kendt til et stykke tid.
DVB-T2 er da også kun det næste trin - der udvikles hele tiden nye modulationsformer, og lur mig, om man ikke også begynder med bredbåndskanaler (altså mere end 8 MHz), og ligeledes QAM 256/512 på DVB-T2 - det kræver bare highend teknik.

 • 0
 • 0

Tror som der også står i artittlen at det er på tide man dropper Tvet.
og gå efter en monitor/projekter.
en tuner boks.
og en forstærker med højtaler.

Så snart du kommer op over 24" er udvalget af skærme, der ikke har tv, temmeligt begrænset. De kan dog stadig bruges som monitorer, problemet er at udvalget af tv-tunere er meget begrænset. Mærkværdigt, at det skal være sådan, når det altid har været anderledes indenfor hifi.

 • 0
 • 0

Nu må producenterne lige tage sig sammen, vi GIDER ikke have alle de fjernbetjeninger og ragelse stående i vores stuer. IP-TV, satellit, DVB-T, DVB-C, fibernet, og hvad vej jeg. Det kræver altsammen en grim, pladsfyldende, strømbesparende boks.

Med HDMI CEC burde det være muligt at gemme boksene af vejen og lade tv-et overtage kontrollen. Tiden må dog vise om standarden går samme skæbne i møde som SCART-stikkets AV.LINK, der jo aldrig rigtig blev til noget. Indtil videre kan man dog klare sig med en IR-repeater, hvis man ikke gider have boksene liggende fremme; men fjernbetjeningerne og strømforbruget er selvfølgelig stadig et problem…

Som en anden foreslår, så kunne man da fint lave en standardiseret snitflade for et tuner/dekoder modul i alle tv. Så kunne vi nøjes med at købe et billigt modul, der passer til den måde man ønsker at modtage tv på.

USB 2.0 eksisterer jo allerede, og fungerer egentlig ganske udmærket til modtagelse PC'er. Moderne tv med er jo principielt ikke andet end monitor med indbygget specialiseret computer, så det burde ikke være den store tekniske udfordring, idet det enkelte USB-stick blot skulle pakke en komplet MPEG Transport Stream ud af hvad den end måtte være pakket ind i (DVB-T/C/S m.v.) og sende den videre. Producenterne kunne så tilbyde understøttelse af bestemte sticks – de enkelte tv kunne begrænses til kun at virke med producenternes egne sticks på id-niveau, eller de kunne understøtte fremmede sticks i det omfang, at branchen kunne finde ud af fælles normer og drivere…

 • 0
 • 0

DVB-T startede i 2006 (http://digi-tv.dk/PDF/etableringen.pdf), dvs. vi har haft en overgangsperiode på tre år. Hvis "de første tiltag" med DVB-T2 begynder i 2012-2015 som udtalt, vil DVB-T have været her i 6-9 år. Og lagde du mærke til der står noget om 'bagud kompatibel'?

Alle disse bemærkninger viser, at for de teknisk aktive er problemerne blot noget, man klarer og ellers betaler sig fra - men når alt kommer til alt, lukrerer producenterne voldsomt på hele dette cirkus.
Der er rimeligt mange ældre mennesker, der er ganske uforstående overfor at skulle skifte udstyr ud hvert 3-4 år uden at udsendelsernes indhold af den grund bliver bedre.
Så vidt jeg ved, har Loewe fjernsynene mulighed for udskiftning af printkort uden den helt store regning.
Og så- en stille undren: Min 6 år gamle computer er still going strong og vil gøre det længe endnu, blot ved at øge hukommelsen og harddiskkapaciteten - var det ikke på tide, at fjernsynsteknikken satte sig samme mål?

 • 0
 • 0

Jeg sige intet om at det skal være en samlet computer..

Langt de fleste Settop bokse køre med en HDMI udgang, den kan man køre i en DVI monitor uden problemer..
så tage lyden ud ved siden af til en forstærker.
Der ved blive det nemt at skifte fra eks DVB-T til DVB-t2 det er jo "bare" settop boksen..

 • 0
 • 0

I de gamle analoge tver havde man i det mindste en grynet billede hvis modtagelsen var dårlig - med digital tv har man intet og hele billedet samt lyden forsvinder ved en lille forstyrrelse. ELENDIGT !

På flere af de sæt jeg har prøvet tager det meget længere tid at skifte imellem kanaler. ELENDIGT!

På flere af de sæt jeg har set tager det minutter før det virker, hvis de har været slukket helt. ELENDIGT!

Og så skifter de standard hele tiden og der er godtnok også plads til mange forbedringer stadigvæk. Den gamle analoge standard holdt godtnok i lang tid. Den nye digitale kan dårligt nok opnå udbredning før der skal skiftes igen. ELENDIGT!

Og som flere også har nævnt herinde: Der er mange som ikke kan eller gider skulle sætte sig ind i at skulle fumle med hardware, opdateringer - nye funktioner, uigennemtænkte GUI, hvor man skal lede i lang tid efter simple funktioner, som gør man rent faktisk kan se noget.

Jeg ville skamme mig noget så grusomt, hvis det var mig som støttede en ufærdig laboratorie løsning til generel udbredelse i befolkningen.

Kunne man ikke vente til man havde noget som virkede godt? Næsten alle systemerne har voldsomme børnesygdomme og er allerede forældet...

Og som en anden person har bemærket: Kvaliteten af indholdet er tilsyneladende omvendt proportional med mængden af teknologi.

 • 0
 • 0

Alle disse bemærkninger viser, at for de teknisk aktive er problemerne blot noget, man klarer og ellers betaler sig fra - men når alt kommer til alt, lukrerer producenterne voldsomt på hele dette cirkus.

Har det ikke altid været sådan, at hvert tiltag har medført udgifter for den enkelte, hvis de ønskede at høste 'fordelene'? og producenterne og installatørerne, de har vel lukreret på det hver eneste gang...

Der er rimeligt mange ældre mennesker, der er ganske uforstående overfor at skulle skifte udstyr ud hvert 3-4 år uden at udsendelsernes indhold af den grund bliver bedre.

Alder er i denne sammenhæng nok ikke så afgørende. Hvis man er nødt til at skifte udstyr hvert fjerde år i et så stort sociotekniske system som, så må der være tale om alvorlige kortslutninger i forbindelse med transitionen fra den gamle teknik til den nye!

 • 0
 • 0

Nicolai Mathiasen

Den gang tilbage i tiden, hvor man talte om anvende Fibrene til den slags HDTV. Da vidste man godt det i længden ikke var mulig digitalisere hhv. komprimere sig ud af problemerne. Og det er det heller ikke idag. Derfor vil min holdning til DVB-T2, -C2 og-S2 altid være negativ.

Desforuden skal alt komprimering og de-komprimering ske lang tid forinden et signal når ens Tv eller PVR (Video optager hhv. box med Harddisk). Og hvis man ikke vil dette så _______

 • 0
 • 0

DR og TV2 sender i mpeg2 (TV2 har gjort det hele tiden)
I 2009 bliver digital TV indført.

DR1, DR2 og TV2 har været sendt digitalt i MPEG2 siden april 2006.

DR oplyser at de vil overgå til sende i mpeg4 i 2012.

Det er politisk vedtaget, at MUX1 overgår til MPEG4 i 2012.

YouSee har allerede sagt at de også vil benytte DVB-C2. Jeg kan ikke helt finde ud af om de er overgået til det endnu.

YouSee har meldt sig som interessant, men har ikke meldt ud med nogen aktuelle planer om overgang.
Da der slet ikke er modtageudstyr tilgængeligt i handelen, så er de naturlgivis ikke overgået :-)
I øvrigt haster det slet ikke for YouSee, da de allerede har en lang række HD-kanaler og de kan skaffe yderligere plads ved gradvis at nedlægge analoge kanaler. Endvidere sender de alle SD-kanalerne i MPEG2 og kan dermed skaffe yderlige plads ved at omlægges disse til MPEG4.
De er derfor slet ikke ramt af samme kapacitetsproblemer som det antennebaserede net.
De vil givetvis tøve meget længe med overgang til DVB-C2, da dette vil kræve nyt modtageudstyr hos samtlige digitale kunder.

 • 0
 • 0

DVB-T2 er imidlertid en nødvendighed, hvis forbrugerne vil have flere kanaler i HD - og på længere sigt også 3D-tv. Flere tv-programmer sendt i høj kvalitet gennem luften kræver ny teknologi, fordi frekvensbåndet skal udnyttes bedre. Og DVB-T2 er en endnu mere effektiv måde at sende digitalt tv gennem luften på. Standarden bliver i øjeblikket brugt i England og er ligeledes på vej i Sverige og Finland.
Citeret fra starten. Men som sagt er det jeg som sidder med problemerne! Og i min verden kan DR påstå deres HD ikke behøver fylde mere end 1/2 SD DVD skive i 2012 og Mastebaseret. Hvor rørende!

 • 0
 • 0

DVB-T2 kommer; spørgsmålet er blot hvornår?

Som det fremgår af et grundnotat af 16. november 2009, så anser regeringen det for vigtigt, at der på EU-niveau arbejdes for at understøtte initiativer, der stimulerer og fremmer anvendelsen af fortsat forbedrede standarder.

Regeringer har derfor skrevet til EU-kommissionen, at den bør overveje at foreslå krav om, at alle tv-modtagere skal understøtte DVB-T2 efter en bestemt dato, i sammenhæng med det foreslåede krav om, at alle tv-modtagere solgt i EU efter en bestemt dato kan anvende de nyere kompressionsstandarder H.264/MPEG4..

se omtalte grundnotat side 6:
http://eu-oplysningen.dk/upload/applicatio...

 • 0
 • 0

Det er alt for snævert bare at kigge på om det er DVB-T eller DVB-T2 og om det er MPEG2 eller MPEG4. I dag er der et hav af måder man kan modtage TV på. Her er hvad jeg umiddelbart kan komme på:
- Traditionelt analog TV. Kører stadig over mange kabel-tv-net
- DVB-T+MPEG2
- DVB-T+MPEG4
- DVB-T2+MPEG4
- DVB-C
- DVB-S+MPEG2
- DVB-S2+MPEG4
- IPTV (TDC)
- Internet TV i flash format
- Internet TV i MS format
- Internet TV i Apple format
- Internet TV i HTML5 format
- Streamet TV fra et lokalt media center (uPnP eller DLNA standarder)

Med en enkelt undtagelse eller to er det alle formater som forekommer i Danmark i dag. De fleste TV kan kun modtage få af disse og så skal man have en boks.
Som flere har skrevet så er det håbløst at sukke efter et TV som understøtter alle disse standarder. Så glem alt om at udskifte de nuværende TV. De skal bare have en ny modtagerboks, som måske kan klare 5 eller 10 af de nævnte formater.

 • 0
 • 0

"..lukke ned for luftsignalet? ja selv 3G's net må da kunne overføre et HD-signal idag"
NEJ!?
Hvis jeg havde kunnet, havde jeg nøjedes med en stueantenne istedet for at skulle betale et kabel TV med 30 kanaler man ALDRIG ser! (Jeg ser i gns < ½time/dag)

Og nej: 3G kan ikke overføre noget der ligner HD kvalitet.
1. De reklamerer jo med OP TIL 7 mbit eller lign, men i praksis er hastigheder meget lavere og har en for lang latency til mange opgaver.
2. Når datamængden stiger, trækker 3G celler sig sammen, så man vil let risikere at blive smidt af, hvis nettet skulle udnyttes på den måde. det er nok ikke tilfredsstillende til det behov.

Mvh Henrik

 • 0
 • 0

I de gamle analoge tver havde man i det mindste en grynet billede hvis modtagelsen var dårlig - med digital tv har man intet og hele billedet samt lyden forsvinder ved en lille forstyrrelse. ELENDIGT !
...

Hej Nicolai

Prøv diversity. Diversity gør at den selv skifter til den mindst ringe af de to antenner - (eller to tunere - du kan selv vælge formål). Bemærk at du så støtter din antenneforretning pga. af to antenner vinklet ude af fase, kabler og evt. fordelere og antenneforstærkere. Programmet gemmer i PC læsbare formater. Til PC/Mac:

Elgato EyeTV Diversity 2008:
http://store.apple.com/dk/product/TS584ZM/...
( http://www.elgato.com/elgato/na/mainmenu/p... )
= TerraTec T5 Dual Tuner DVB-T Diversity (DVB-T HDTV modtager):
http://www.edbpriser.dk/Product/Details.as...
https://live3g.eyetv.com/
http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo...
http://www.elgato.com/elgato/na/mainmenu/s...

...
Og så skifter de standard hele tiden og der er godtnok også plads til mange forbedringer stadigvæk. Den gamle analoge standard holdt godtnok i lang tid. Den nye digitale kan dårligt nok opnå udbredning før der skal skiftes igen. ELENDIGT!
...

Køb dimser til at sætte på PCen - ny standard - smid dims væk og køb ny dims.

 • 0
 • 0

Der har altid været masser af TV-standarder. Tidligere, var det antallet af linier, farvekodningen osv. som blev sat forskelligt. Idag udvikles der forskellige standarder, afhængigt af om apperatet skal sættes til TV-stik i vægen, eller til antenne - og standarderne forsynes med dato og versionsnummer. Naturligvis, er forskel på, om det er stationær, håndholdt, eller sattelit antenne. Og selvom standarderne stort set er ens, så udvikles de så det ikke er muligt, at lave en omsætter, der omsætter fra éen standard, til en anden - med mindre, at hele signalet dekodes og rekodes.

Som sådan, er det intet nyt. Teknologien, har bare givet nye muligheder, end at kun kunne justere på linieantal, billedfrekvens, og farvekode.

 • 0
 • 0