Over 2,5 milliarder mennesker risikerer at miste adgang til drikkevand

Voksende krav fra landbruget, en stadigt større lokalbefolkning og en tørke, der de senere år er blevet forværret af klimakrisen, har belastet lokale brønde, som leverer vand til landmænd og beboere i landdistrikterne. Faktisk er brøndene så godt som tørre.

Det er situationen i landbrugsregionen Central Valley i Californien, som leverer mere end halvdelen af de frugter, grøntsager og nødder, der dyrkes i USA.

Læs også: Forurening af vandområder går hurtigere end frygtet - nu skal der fart på indsatsen

Men grundvandsproblematikken er ikke forbeholdt den 720 kilometer lange dal i Californien. Tværtimod viser en ny undersøgelse, at 2,5 milliarder mennesker risikerer at miste adgang til drikkevand, skriver Inverse.

Undersøgelsen viser, at 20 procent af verdens grundvandskilder er i fare for at tørre ud.

Ifølge FN får 50 procent af verdens befolkning drikkevand fra grundvandet, som også udgør 43 procent af det vand, der bruges til kunstvanding.

»Når brønde udtørrer, er der mennesker, der mister adgang til vand i hjemmet, og der er mennesker, der mister adgang til en pålidelig vandkilde til afgrøder, som understøtter deres levebrød,« siger Debra Perrone, der er medforfatter til undersøgelsen og adjunkt i miljøstudier ved University of California, Santa Barbara.

Tog fem år

Undersøgelsen er baseret på data fra 39 millioner grundvandskilder fra 40 forskellige lande. Dataindsamlingen har taget forskergruppen bag undersøgelsen fem år at udføre.

En del af undersøgelsen var også at undersøge brønde, der for nyligt er blevet opført.

Her viste undersøgelsen, at nyere brønde ikke er meget dybere, end de ældre brønde, og at de derfor er i ligeså stor fare for at udtørre, fortæller forskerne til Inverse.

Grundvandskilder tørrer ud

Ifølge undersøgelsen, er det vanddybden, der giver tørre brønde.

Når brøndene blot er få meter dybere end det underliggende grundvandsspejl, er brøndene nemlig i risiko for at løbe tør.

Grundvandsspejlet er grænsen mellem laget af umættet jord, der ikke indeholder grundvand, og den underliggende mættede jord, hvor revner og mellemrum mellem jord, sand og sten er fyldt med vand.

Her fandt forskerne, at 20 procent af brøndene kun er fem meter dybere end grundvandsspejlet, og at disse brønde er i fare for at tørre ud, hvis det falder yderligere.

Faldet i grundvandets vandstand skyldes ifølge forskerne grundvandspumpning, som nedbryder grundvandets reserver. Og klimaforandringer gør, at stadigt flere områder oplever tørke.

Det forårsager blandt andet, at grundvandet, som ellers er en flerårig ressource, udsættes for overpumpning og derfor ofte ikke når at blive gendannet.

Mulige løsninger

Ifølge forskerne er der ikke en simpel løsning på problemet, men der er dog løsninger, der kan gøre anvendelsen af grundvand mere bæredygtig.

Læs også: Metan i drikkevand kan fjernes med børnemadrasser og sandkasser

Det tæller blandt andet at ændre menneskers adfærd, når det kommer til brug af vand ved blandt andet at begrænse unødvendige vandinger af eksempelvis græsplæner. Forskerne foreslår også at udnytte overskydende vand og videnskabeligt begrundet regulering samt overvågning af vandnetværk.

Der findes også vandbesparende teknologier, der kan forbedre forholdene. Heriblandt en afsaltningsteknologi, hvor man fjerner salt fra havvand. Det er dog en utrolig omkostningstung løsning.

Andre forskere på området kalder blandt andet undersøgelsen for en rettidig advarsel om, at menneskers adgang til grundvand er fundamentalt i fare.

De advarer desuden om, at de forsvindende grundvandsressourcer kan føre til voldelige konflikter, større ulighed mellem velhavende og lavindkomstlande samt store strømme af klimaflygtninge.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vand er jo kun et ud af rigtigt mange områder, hvor jorden ikke er stor nok til hverken 7, 8 eller 12 mia. menneskers nødvendige forbrug - for slet ikke at tale om vores vestlige forbrug.

Der mangler indenfor et par generatione fx fosfor, sjældne jordarter og kobolt er allerede svære at skaffe i mængde og man kan bestemt tvivle på, om en bæredygtig og tilstrækkeligt varieret landbrugsproduktion kan opretholdes til atille sulten med dagens udvikling i menneskehavet.

Der er ingen vej uden om, at reducere jordens befolkning og jo før man erkender dette og vælger "ufødt" frem "dræbt" - som nu i fx Syrien og Yemen - jo bedre.

Man kan ret nemt tilpasse økonomien i et samfund med en årlig befolknings-tilbagegang på indtil 1% eller til ca 33% af de nuværende befolkninger indenfor 100 år. Så det vil nok tage 150-200 år før man kan overgå til noget der ligner en bæredygtig befolkningsstørrelse.

Kinas nu kraftigt lempede et-barns politik gav/giver en noget for hurtig nedgang i folketallet, der gør det svært for de for små årgange unge at forsørge den aldrende befolkning.

Lars :)

  • 11
  • 3

Er det 0,2 kWh /1000 liter afsaltet vand alt inklusive?

Det kan næppe være med nogen kendte teknikker - jeg fandt en "artikel" der nævner 0,86 kWh som et teoretisk minimum, men i praksis meget mere.

Så det kunne være særdeles interessant med nogle tekniske detaljer omkring de tænkte processer - men det er jo nok en del af forretningskonceptet, som indtil videre er non disclosed.

  • 6
  • 2

..påkrævet, ellers bliver det endnu værre. Vi er heldige herhjemme, at lovgivning og regulering herhjemme ang. vandforsyning blev indført gradvist, forfinet og gennem tilvænning accepteret over flere generationer. De lande, der mangler reguleringsreskaberne står foran en meget stejl bakke.

I øvrigt peger artikellinket, der skulle omhandle studiet bag, til en artikel om fejlagtig datering af grundvand, "Groundwater residence time estimates obscured by anthropogenic carbonate", også fra Californien. Mon ikke det er en anden ref, der tænktes på?

Men iøvrigt interessant. Noget om at kalkning af landbrugsjorden over tid påvirker isotopsammensætningen i grundvandet, og man derfor tidligere har beregnet en ældre alder og dermed bedre beskyttelse af det dybere grundvand, end tilfældet faktisk er. Gad vide om det samme gælder i DK?

  • 4
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten