25 cm om året: Teheran synker med voldsom fart

Illustration: Nature

At den iranske hovedstad synker som mange andre byer verden over har været kendt i årevis. Men nu er der kommet friske og overraskende tal på bordet.

Den vestlige del af Teheran og nærliggende byer synker med en fart af 25 cm om året, mens den internationale lufthavn synker med 5 cm om året.

Det fremgår af satellitobersvationer, som er analyseret af geologerne Mahdi Motagh og Mahmud Haghshenas Haghigi fra det tyske forskningcenter for geovidenskab i Potsdam.

Deres analyse vil blive præsenteret i en videnskabelig artikel, der er accepteret af tidsskriftet Remote Sensing of Environments, skriver Nature.

Allerede i 2008 berettede Mahdi Motagh i Geophysical Research Letters om overflade-deformationer forårsaget af udtømning af grundvandsmagasiner i området. Det skete på grund af behovet for vand til de store landbrugsområder, der forsyner den hastigt voksende befolkning i Teheran-området, der i dag er på 15 millioner – en fordobling på 40 år.

To forskere fra University of Massachusetts i Amherst, USA viste sidste år i International Journal of Geo-Engineering, at et område på 525 kvadratkilometer er sunket helt op til 253 cm i perioden 1992 til 2010.

Motagh og Haghshenas Haghigis nye undersøgelse viser, at de ramte områder siden 2003 har spredt sig længere mod øst, og den fart, hvormed jorden synker, visse steder er oppe på 25 cm om året.

En iransk ingeniør fra et forskningscenter i Teheran beretter til Nature, at der sydøst for Teheran er opstået flere kilometer lange og op til fire meter brede og dybe revner i jorden i et område med både højspændingsmaster og jernbaner. Andre steder opstår pludseligt jordfaldshuller.

Nature skriver, at myndighederne kæmper en forgæves kamp mod de mange illegale brønde, som henter vand op fra undergrunden, og at den allerede skete jordsænkning ikke er reversibel. Selv efter perioder med regn hæver jorden sig ikke igen. Det tyder på, at porøsiteten i undergrunden er permanent tabt.

Emner : Geologi