240 meter højt tårn til Israels første solkraftanlæg skyder op i ørkenen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

240 meter højt tårn til Israels første solkraftanlæg skyder op i ørkenen

Hjertet i Israels første fuldskala-solkraftværk - et 240 meter højt tårn - vokser så småt op i den israelske Negev-ørken.

Læs også: IEA: Solenergi kan blive verden største elkilde i 2050

Tårnet er del af Megalim Solar Power-kraftværket, hvor det skal modtage solenergi fra 50.000 plane og computerstyrede spejle eller heliostater, der kan dreje om to akser.

Solstrålerne fanges ind af de mange drejelige spejle og koncentreres herfra op øverst i tårnet, hvor energien opvarmer vand i en kedel, som driver en turbine og en generator. Anlægstypen kaldes også CSP, der står for Concentrated Solar Power.

Modsat andre solkraftanlæg kan dette værk dog ikke lagre energien. Andre typer solkraftanlæg lagrer energien i flydende salt eller olie, som kan holde på varmen et par timer efter solnedgang.

Læs også: Største afrikanske solkraftanlæg med smeltet salt indviet i Marokko

Det 121 MW store solkraftanlæg er det første af tre solprojekter på tilsammen 250 MW i Negev-ørkenen, som er blevet udbudt af den israelske stat, og hvor de udvalgte projekter vil modtage et tilskud fra staten pr. kWh.

Megalim Solar Power, også kaldet Ashalim Solar Power Thermal Statio, forventes at kunne producere 320 GWh årligt – nok til 80.000 husstande – og det koster 5,2 milliarder kroner at bygge.

Til sammenligning har Anholt Havmøllepark en effekt på 400 MW, kan producere strøm nok til 400.000 husstande om året og blev anslået til at koste omkring 10 milliarder kroner at bygge.

Bag anlægget står et konsortium bestående af Alstom, BrightSource Energy samt NOY Infrastructure & Energy Investment Fund. Anlæg af kraftværket skaber ifølge BrightSource Energy cirka 1000 job, når aktiviteten er på sit højeste, og byggeriet forventes færdigt i begyndelsen af 2017.

Læs også: Ny dansk solteknologi kører drivhuse i den australske ørken

Staten Israel har et mål om, at 10 pct. af landets elforbrug skal komme fra vedvarende energi i 2020. Solkraftanlægget Megalim kan dække 1 pct. af elforbruget med sin solkraft.

Reuters har for nylig lavet denne reportage fra byggeriet:

Hej Sanne,

Det anfægter mig, at du skriver:

"Til sammenligning har Anholt Havmøllepark en effekt på 400 MW, kan producere strøm nok til 400.000 husstande om året og blev anslået til at koste omkring 10 milliarder kroner at bygge."

Det er ikke "blevet anslået", at Anholt-parken kostede 10 mia. kr. i investering. DONG Energy PÅSTOD, at den var så dyr. Det skulle undskylde den ublu overpris for strømmen, de fik raget til sig.

Uafhængige vurderinger af den faktiske investering i Anholt-parken landede på 6-7 mia. kr.

Mvh Søren

  • 7
  • 0

Jeg kan ikke forstå sammenligningen - umiddelbart så jeg det som at Anholt parken var bedre og billigere pr. husstand end solkraftanlægget. Men det er måske også angivelsen af 400 MW, der kan forsyne 400.000 husstande og så 320 GWh (der lyder af mere), der kun kan forsyne 80.000 husstande og som koster det halve af Anholt parken.

  • 0
  • 0