239 forskere i brev til WHO: Coronasmitten er luftbåren

Illustration: x

Artiklen er opdateret med afsnittet: "WHO erkender risiko for luftbåren smitte" d. 8/7 2020 klokken 09:20.

Samtidig at flere lande åbner igen, efter coronavirussen har hærget verden over, kommer 239 forskere med et opråb om, at man stadig skal passe på, for de har “mere end rigeligt bevis for”, at virussen er luftbåren og derfor kan smitte, selvom folk ikke kommer i kontakt med hinanden.

»Lige nu er der endnu ikke en universal accept af, at SARS-CoV2 har luftbåren smitte, men i vores samlede vurdering er der mere end rigeligt bevis for at forsigtighedsprincippet bør gælde,« skriver de i et åbent brev adresseret til Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Brevet er adresseret til WHO, der ikke mener, at virussen kan være luftbåren, og den holdning deler Danmark.

Forskerne bag brevet peger på, at der er set tilfælde, hvor folk har smittet hinanden, men via overvågningskamera kan man se, at de ikke er kommet så tæt på hinanden, at der kan være forekommet kontaktsmitte. De fortæller også, at flere studier har vist, at andre lignende vira kan smitte via luften:

»Studier foretaget af forfatterne og andre forskere har demonstreret, at vira uden tvivl er frigivet under udånding, når man taler og når man hoster i mikrodråber, der er små nok til at forblive i luften og udgøre en risiko for smitte på en distance over 1 til 2 meter fra det inficerede individ.«

De uddyber, at viral RNA forbundet med dråber på under 5 mikrometer er fundet i luften, og at det er påvist, at virussen kan smitte fra dråber i alle størrelser.

De opfordrer til, at WHO erkender, at virussen kan smitte via luften og bruger forskernes forslag til retningslinjer for at forebygge smitten, som er at sørge for god ventilation i bygninger med frisk luft - specielt steder, hvor der er mange mennesker, bruge infektionskontroller som højeffektiv luftfiltrering og ultraviolet lys, og sørge for at f.eks. offentlige transportmidler ikke har for mange passagerer.

Forsker og civilingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet, Arsen Krikor Melikov, er en af de forskere, som har været med til at skrive brevet.

WHO erkender risiko for luftbåren smitte

Efter brevet blev offentliggjort har WHO nu meldt ud, at det ikke kan udelukkes, at virussen spreder sig i luften i "befolkede, lukkede og dårligt ventilerede omgivelser", men at det stadig skal undersøges nærmere, skriver BBC.

Jose Jimenez, kemiker ved University of Colorado og en af forskerne bag brevet, fortæller, at deres opråb ikke var et angreb mod WHO, men snarere en udvikling i en debat, hvor organisationen nægtede at anerkende beviserne for luftbåren smitte.

Ifølge Benjamin Cowling, professor ved Hong Kong University, der også er en af de 239 forskere bag brevet, er det et vigtigt, at man nu begynder at tænke på, hvordan luftbåren smitte kan bremses.

»Hvis der er en risiko for luftbåren smitte på sygehuse, så skal personalet i virkeligheden bruge det mest forebyggende udstyr... Og faktisk har Verdenssundhedorganisationen sagt, at en af årsagerne til, at de ikke var meget for at tale om luftbåren smitte for Covid-19 er, at der ikke er nok specialiserede masker i mange områder i verden,« fortæller han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Intet nyt her. SSI og Sundhedsstyrelsen har allerede midt i marts fortalt os, at smitten spredes via berøring, herunder af berøring af samme kontaktflader indenfor kortere tid, og igennem microdråber over korte afstande. Og de fortalte os den billige løsning.

Så derfor var det rent hysteri og magtbrynne da statsminister Mette Frederiksen sendte en masse mennesker hjem fra deres arbejde med fuld løn dengang 11. og 17. marts.

Man bekæmper ikke virus ved at raske mennekser holder op med at arbejde og ved at stoppe undervisning og gøre mennekser dummere og ved at spærre grænser til lande der også har samme virus i omløb og bekæmper den hensigtsmæssigt. Det gør os kun fattigere og dummere og mere indskrænkede.

Personlig hygiegne og en smule personlig respektafstand i fritiden og på jobbet bekæmper virus, og det er ganske billigt. Og det var sådan set den opskrift SSI og Sundhedsstyrelsen stod for indtil de fik mundkurv på.

 • 10
 • 17

Kære Bertel Johansen

Jeg har læst flere af dine indlæg rundt omkring og du har en række fremragende kommentarer. Rart at møde et fornuftigt resonerende menneske.

 • 6
 • 16

WHO løfter mange vigtige opgaver rundt omkring i verden.

Men ... man må ikke fortælle at virus er luftbåren. Mange fattige lande har nemlig ikke sundhedsfaciliteter mod en luftbåren virus. Så de skal ikke kende sandheden.

Seriøst.

 • 3
 • 0

Men ... man må ikke fortælle at virus er luftbåren. Mange fattige lande har nemlig ikke sundhedsfaciliteter mod en luftbåren virus. Så de skal ikke kende sandheden.

Nøjagtig som i Danmark. Ikke nok værnemidler, men det fortæller vi ikke personalet på plejehjemmene, så de kan foretage beskyttelse så godt som muligt med, hvad de har. I stedet lader vi som om, at det kun er pårørende, der smitter beboerne.

Resultat: 1/3 af de danske døde er plejehjemsbeboere.

Så meget for at 'tage sig særligt af de svage', som befolkningen er bildt ind.

 • 3
 • 3

Hvordan kan nogen nogensinde have været i tvivl om det. Det er jo en luftvejsinfektion. Derfor er mundbind / masker sammen med afstand også langt de vigtigste værnemidler. Virussen kan kun komme fra vores luftveje, og kan kun komme ud som luftbårne dråber. Jeg har nu heller ikke opfattest det som om WHO mente noget andet. Men nok som at de danske sunhedsmyndigheder lagde alt for lidt vægt på det.

 • 3
 • 3

I Danmark bruger vi ikke masker udenfor sundhedssektoren og på plejehjem hvor respektafstand ikke kan opretholdes. Og smitteudbredelsen og mortaliteten dokumenterer, at det heller ikke er nødvendigt eller giver mening.

Mortaliteten i Danmark er jo fortsat UNDER influenza-epidemien 2017-18, faktisk nærmest gennemsnitsnormal (kilde Danmarks Statistik, mortalitet til og med maj måned 2020). Og i gennemsnitsnormaler ER det faktisk de ældste og mest svækkede der fylder i mortalitetsstatistikken, så intet nyt her. Men derfor var det naturligvis alligevel en svinestreg af regeringen at forhindre plejehjemmene i at få tilstrækkeligt med værnemidler, blot for at hobe dem op på hospitalernes lagre.

I øvrigt: Kurverne over smitteudbredelse og COV-19-hospitalsindlæggelser har fulgt regeringens teoretiske røde kurve, den man ville undgå ved at lukke arbejdspladserne. Vi fik ikke "den flade kurve." Naturligvis ikke, det smitter jo ikke at gå på arbejde !

 • 2
 • 7

Tak for din præcision af "luftbåren" Karsten!

Det er ikke længere et spørgsmål om smitten hænger i luften længere end 1-2 meter, erfaringen viser at det gør den. Ellers ville smitten ikke kunne sprede sig til koncertrummet, så vidt jeg kan se. https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedo...

Det estimeres i øvrigt at der er ca. 19 gange større chance for smitte indendørs (NYT)

(Er der nogen der ved hvorfor ing.dk ikke længere accepterer linieskift i teksten?)

 • 4
 • 0

Så blev jeg igen klogere. Korsang er et særtilfælde, så den er ikke rigtig luftbåren alligevel:-) "Professor Arsen Melikov henviser til en anden anekdote, som har fået stor omtale i udenlandske og danske medier, hvor en enkelt COVID-19-ramt korsanger i USA tilsyneladende smittede mindst 32 andre medlemmer af koret under 2,5 timers korsang. Ud over de bekræftede syge, udviste 20 korsangere symptomer på COVID-19.

»Alle i koret vaskede hænder og holdt afstand på to meter. Alligevel blev rigtig mange smittede. Hvordan skal det kunne lade sig gøre, hvis der ikke forekommer luftbåren smitte?« spørger Arsen Melikov.

Epidemiolog og professor Lone Simonsen fremhæver også samme korsangs-episode som et eksempel på, at luftbåren smittespredning »må finde sted - i hvert fald i visse tilfælde.«

»Vi hører gang på gang på gang om tilfælde ligesom korøvelsen i USA, hvor der sker superspredning af coronavirus. Den eneste forklaring, jeg kan komme i tanke om, er, at virusset bliver aerosoliseret og dermed luftbårent,« siger Lone Simonsen, som er epidemiolog og professor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet.

»Men hvor vigtigt det er i forhold til den samlede smitte, det ved vi simpelthen ikke. Men det skulle ikke undre mig, at det er temmelig vigtigt,« tilføjer hun." Men normalt er den så ikke luftbåren. https://videnskab.dk/krop-sundhed/kan-coro...

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten