Fugleinfluenzaen hærger herhjemme, og det har givet travlhed hos den jyske virksomhed Daka.
Firmaet er en del af det veterinære beredskab og har håndteret destruktions- og genanvendelsesopgaven for de fjerkræ, der har måtte lade livet for at stoppe smittespredningen.
Siden 17. november 2021 har der været otte udbrud med den højpatogene fugleinfluenza H5N1 i fjerkræ i Danmark, og Daka har indtil videre været ude på ramte besætninger og hente knap 230.000 aflivet fjerkræ, der bliver fragtet til virksomhedens anlæg i Randers.
Her står medarbejdere i beskyttelsesdragter klar inde i råvarehallen og kommer dyrene ned i en silo, hvor de trykbehandles i 133 grader ved 3 bar i 20 minutter.
»Herefter tørres det, så man står tilbage med to råvarer: en fedtfraktion og en kød- og benmelsfraktion, der kan genanvendes som henholdsvis biodiesel til transportsektoren og biobrændsel,« siger kommunikationschef i Daka Søren Mohr Jensen.
»Biobrændslen fungerer som energikilde i cementproduktion- og som en ekstra gevinst ved vores biobrændsel er der et tørstof, der kan indgå som fyldstof i cementen,« siger han.
Den primære aftager af kød- og benmelet er Aalborg Portland Cementfabrik, mens olieselskaber aftager de omkring 55 mio. liter biodiesel, der produceres om året.
Daka har i gennemsnit 1.800 stop om dagen for at aftage døde produktionsdyr rundt om i landet. Virksomheden stod også for at destruere og genanvende en stor del af de mink, der forrige år blev aflivet.
Nedenfor ses de udbrud, der ind til videre har været med fugleinfluenza i 21/22:
Hårdt ramt i år
Fugleinfluenzaen i sæson 21/22 har allerede overgået sidste sæson, hvor lidt over 195.000 fjerkræ blev aflivet. I november måned hævede Fødevarestyrelsen trusselsniveauet for fugleinfluenza fra lav til høj, og alene i januar måned år har der, som det fremgår af skemaet, været tre tilfælde med udbrud i besætninger.
Derfor indskærper Fødevarestyrelsen også, at truslen skal tages alvorligt:
»«Det ser desværre ud til, at fugleinfluenzaen har godt fat i år, så derfor vil jeg gerne gentage vores vigtige budskab om, at både hobbyavlere og professionelle skal tage truslen om smitte fra de vilde fugle meget alvorligt og forsøge at skærme deres dyr mod smitte, så grundigt som overhovedet muligt. Det handler dels om ikke at få smittet sine egne dyr, dels om at holde smittetrykket nede, så vi får begrænset risikoen for smittespredning mellem farmene,« siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Jakob Munkhøj i en pressemeddelelse.
Du kan se mere her om aktuelle udbrud af fugleinfluenza.
