230 meter høj Vestas vindmølle kollapset i Nordsverige

Plus24. november 2020 kl. 12:5710
230 meter høj Vestas vindmølle kollapset i Nordsverige
Illustration: Screendump SVT.
Operatøren har aldrig hørt om, at dette skulle være sket tidligere.
Artiklen er ældre end 30 dage

En 230 meter høj vindmølle kollapsede lørdag aften ved byområdet Jörn i Skellefteå kommune i Sverige. Hele tårnet vaklede og styrtede til jorden.

»Jeg har aldrig hørt om, at dette skulle væres sket tidligere i Sverige,« siger Maria Röske fra vindenergiselskabet WPD til lokalavisen Norran.

Se video af møllen HER.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
8. december 2020 kl. 15:52

Det er derfor væsentligt at kunne pege på den enkelte detalje som med størst sandsynlighed udløste sammenbruddet.
[#5] Flemming Qvist

Vestas meddeler den 8-12-2020 at: Mens møllen kørte, faldt den ene af vingerne af. Det destabiliserede møllen, hvilket fik tårnet til at kollapse under sig,« siger Vestas' kommunikationschef, Anders Riis. (Uheldet skete den 22 november 2020 i den svenske vindpark Albyrderberget ). Når en af vinge falder af imens møllen kører bliver ubalancen så stor at tårnet må kollapse. Den type af uheld er sket flere gange før, også for Vestas. Jeg troede at det VAR fast praksis at efterspænde alle boltesamlinger efter nogle timers drift ? Mon ikke at det herefter BLIVER til en fast praksis. Det er et arbejde som kan betale sig, selv om det vil tage mange timer af efterspænde samtlige boltesamlinger på en stor vindmølle.

5
25. november 2020 kl. 10:25

Jeg ville kigge lidt ekstra grundigt på de bolte.

Kommentar til # 4. Ved haverier er det vigtigt at kunne skelne imellem: Årsagen til sammenbruddet OG De følgevirkninger som blot er blevet forårsaget af sammenbruddet. For når man betragter slutresultatet er alle komponenter alvorligt beskadiget. Det er derfor væsentligt at kunne pege på den enkelte detalje som med størst sandsynlighed udløste sammenbruddet.

4
25. november 2020 kl. 09:28

Det er bemærkelsesværdigt at den øverste tårnsektion ligger helt seperat fra resten af tårnet sammen med nacelle og rotor. Jeg ville kigge lidt ekstra grundigt på de bolte. Ses tydeligst på videoen.

2
25. november 2020 kl. 00:30

Vindmølle tårn er bukket: Der er i denne artikel et link til en video af det bukkede tårn. Videoen er optaget med en drone og viser meget tydeligt hvordan (og hvorfor) tårnet er bukket. Skaden er ikke opstået i forbindelse med en af flangesamlingerne. Så forklaringen er IKKE en defekt sammenspænding af en flangesamling. Skadestedet ser ud som når du bukker et tyndvægget stålrør til eksempelvis en fejekost. Der er ikke tale om et brud men tårnet er deformer. Først til et ovalt tværsnit og herefter klemt fladt. Herefter virker skadestedet som et hængsel som tillader resten af tårnet at falde til jorden. I en engelsksproget artikel kaldes skaden "buckling" som kan oversættes med foldning eller krølning. Sådanne skader optræder på store pladefelter som er uafstivet eller mangelfuldt afstivet. Der er tale om et stabilitetsproblem og ikke et styrkemæssigt problem. Der er således ikke tale om fejl i materialer, men snarere en manglende opmærksomhed på pladefeltets mangel på stabilitet når tårnet udsættes for et bøjningsmoment forårsaget af vindpåvirkning. Alle 17 tårne vil derfor være i farezone, da de er designet ens. Tårnene kan evt. stabiliseres vha. afstivningsprofiler. Enten et antal lodrette afstivninger eller et antal rundgående afstivninger, som sikrer at tårnet beholder det cirkulære tværsnit, selv ved de kraftigste vindlaster.

1
24. november 2020 kl. 15:56

Er artiklen maskin oversat?

vindturbine = vindmølle?

vindkraftværk = vindmøllepark?