224 højhuse dumper i britisk brandtest
OPDATERET: Tusindvis af briter bor i højhuse, hvor der er risiko for voldsom brandspredning hen over facaderne, som man så under branden i Grenfell Tower i London 14. juni, som kostede mindst 80 mennesker livet. Det viser fuldskalatest af flere facadesystemer.
Grenfell Tower var blevet efterisoleret med et ventileret facadesystem med aluminiumkompositpaneler yderst. Kernen var et plastmateriale, der tilsyneladende bidrog til, at flammerne via facaden hurtigt spredte sig fra den lejlighed, hvor branden startede, til resten af bygningen.
Efter branden beordrede den britiske regering derfor ejere og administratorer af højhuse, skoler og hospitaler med aluminiumkompositpaneler til at indsende prøver af facadebeklædningen, så deres brandbarhed kunne testes. Da samtlige testede prøver dumpede, kritiserede flere fag- og branchefolk testmetoden, fordi en test af et enkelt materiale ikke nødvendigvis afspejler brandrisikoen ved det facadesystem, som materialet indgår i.
Derfor foranstaltede myndighederne efterfølgende mere grundige fuldskalatest af facadesystemer med syv forskellige kombinationer af facadeplader og isoleringsmaterialer (se illustrationer).
Der findes ikke en fælleseuropæisk standard for test af facadesystemer, men forskningsinstitutionen BRE, der har udført testen, har designet den efter den britiske standard BS 8414-1, og facadesystemerne skal leve op til kriterierne i anvisningen BR135 ‘Fire performance of external thermal insulation for walls of multistorey buildings, third edition’.
Det vigtigste kriterie er, at facadesystemerne ikke må bidrage til brandspredning, men facadesystemets mekaniske egenskaber under en brand vurderes også: Det vil sige, at det trækker ned, hvis dele af facadesystemet falder ned, hvis der sker afskalling, afspaltning eller delaminering af materialerne, hvis der falder brændende materiale ned eller dannes pytter af brændende materiale under facadesystemet.
I praksis har forskerne fået bygget ni meter høje facader med de forskellige materialekombinationer. Derefter har de simuleret en kraftig lejlighedsbrand og undersøgt, om flammerne kan sprede sig op gennem facadesystemet.
Myndighederne har løbende offentliggjort testresultaterne og informeret de bygningsansvarlige, om facadesystemerne i ‘deres’ bygninger har bestået eller dumpet testen. Foreløbigt er der offentliggjort rapporter om seks af de syv forsøg, og de viste, at de første tre facadesystemer og det sjette med fenol-isolering ikke kunne bestå testen.
Mineraluld er ikke nok
Resultaterne viser, at det ikke er nok at bruge mineraluld som isoleringsmateriale, hvis kernematerialet i facadepladen er umodificeret PE, og hvis man bruger PIR- eller fenol-isolering, kan selv ikke brandhæmmende PE i kernen af facadepladerne sikre, at facadesystemerne lever op til de britiske brandkrav.
»Facadepanelerne lader til at have givet et større bidrag til brandspredningen end isoleringen,« siger civilingeniør Anders Dragsted fra Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI), som har fulgt med i de britiske test.
Den først testede kombination af materialer findes på 82 højhuse, mens den anden kombination findes på 111 højhuse. Den tredje testede kombination findes på 13 højhuse. Fenol-isolering findes på 18 højhuse. Der er altså i alt 224 højhuse, som skal undersøges nærmere.
Myndighederne understreger nemlig, at der kan være forskelle mellem produkter fra forskellige producenter, så det er ikke givet, at en test med samme kombinationer af materialer – fra andre producenter – vil give det helt samme resultat. Derfor anbefaler myndighederne, at bygningsejerne får professionel hjælp til at tjekke facaderne.
Katastrofen i Grenfell Tower ser imidlertid ikke ud til kun at hænge sammen med facadesystemet. Der har blandt andet været rapporter fremme om problemer med røgindtrængning i den trappeskakt, som en del beboere forsøgte at flygte gennem. Desuden har overlevende fortalt om gaseksplosioner, der kunne hænge sammen med, at en del af ejendommens horisontale gasrør endnu ikke var blevet isoleret, efter at gassystemet var blevet renoveret.
Flere undersøgelser på vej
En undersøgelseskommission er gået i gang med at undersøge brandårsagen, årsagen til, at branden kunne sprede sig, og en lang række andre forhold omkring branden.
Desuden har den britiske regering sat gang i et uafhængigt eftersyn af brandregulativerne i den britiske byggelovgivning. Eftersynet skal undersøge, om reglerne bliver overholdt, og om lovgivning og erfaringer fra andre lande kan bruges i Storbritannien. Eftersynet skal munde ud i en delrapport i 2017 og en endelig rapport i foråret 2018.
Læs også: Brandinstitut kritiserer test af facade-systemer
I Danmark mener DBI ikke, at der på nuværende tidspunkt er grundlag for at kortlægge, om der kan være problemer med danske byggerier, hvor der er anvendt aluminiumkompositpaneler i en ventileret facade.
»Det er svært umiddelbart at oversætte de britiske resultater til en dansk sammenhæng, hvor vi har andre regler og andre byggetraditioner. Desuden kender vi ikke de endelige konklusioner om, hvordan branden i Grenfell startede, og hvorfor den udviklede sig så voldsomt. Så vi ser ikke på nuværende tidspunkt grund til at male fanden på væggen,« vurderer Ib Bertelsen, der er direktør for kunder og relationer i DBI og formand for IDA Brandteknik.
Resultatet af den sidste test og den endelige rapport ventes ifølge Ministry for Communities and Local Government at udkomme snarligt.
Opdatering: Denne artikel er hentet fra avisudgaven af 25. august 2018. Avisen havde deadline to dage før, og på det tidspunkt var resultatet af den sidste britiske brandtest ikke offentliggjort. Det blev det til gengæld samme dag, som avisen udkom. Testen af et aluminiumskompositpanel med en kerne af brandhæmmende PE udenpå en mineraluldsisolering viste, at dette system kan leve op til de britiske brandkrav.
