22 møller kollapset: Først fire år efter første uheld advares mølle-ejere
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

22 møller kollapset: Først fire år efter første uheld advares mølle-ejere

Illustration: Sikkerhedsstyrelsen

Fra 2015 til 2018 blev danske myndigheder orienteret om 22 tilfælde af husstandsvindmøller fra firmaet KVA Vind med beskadigelser, der kunne være potentielt farlige for mennesker og ejendomme i nærheden. Først i maj 2019 blev samtlige ejere af denne type vindmøller for første gang direkte orienteret om potentielle sikkerhedsmæssige risici.

Energistyrelsen er ansvarlig for at håndtere indberetninger vedrørende vedligeholdelse og servicering af denne slags produkter. Her modtog man i 2015 de første seks indberetninger om havarerede husstandsvindmøller fra KVA Vind. Det fortæller Jakob Henrik Juul, kontorchef hos Center for Vedvarende Energi under Energistyrelsen.

»De første indberetninger var registreringer af maskinhavari, hvor der var fejl på interne dele i møllen, tilfælde, hvor møllen selv stoppede af sikkerhedsmæssige årsager, og tilfælde af nedfaldne dele,« siger Jakob Henrik Juul.

I andre af de 22 tilfælde var der også hændelser, hvor den øverste del af et mølletårn er knækket af og faldet ned. Det første tilfælde af denne slags opstod i juni 2015.

Læs også: Myndigheder advarer: Danske husstandsvindmøller vælter

Eksempelvis lynnedslag og dårlig vedligeholdelse fra den enkelte ejers side kan være skyld i, at en given vindmølle kommer til skade eller bliver til fare for omgivelserne. Alligevel begyndte Energistyrelsen at mistænke, at der i denne sag kunne være et mere grundlæggende problem, fortæller Jakob Henrik Juul.

»Det er jo klart, at når der kommer flere tilfælde af havari, begynder vi at blive opmærksomme. En gang i løbet af efteråret 2018 bliver vi for alvor opmærksomme på, at det kan være, at det er selve typen, der har problemer,« siger Jakob Henrik Juul.

Offentlig orientering

Efter Energistyrelsen vurderede, at vindmøllemodellen kunne indeholde fejl, der skyldtes selve mølletypen i efteråret 2018, overdrog styrelsen i februar 2019 arbejdsopgaven til Sikkerhedsstyrelsen. Sikkerhedsstyrelsen har modsat Energistyrelsen ansvaret for at håndtere indberetninger vedrørende selve fabrikanterne.

Sikkerhedsstyrelsen henvendte sig til KVA Vind A/S i slutningen af februar 2019. Her fremlagde Sikkerhedsstyrelsen oplysningerne fra Energistyrelsen og bad om en redegørelse. Det fortæller Anders Mortensen, chefkonsulent hos Sikkerhedsstyrelsen.

»Vi holder møde i begyndelse af marts med KVA Vind, hvor en vindmølleekspert også er med, og vi udarbejder en handlingsplan for, hvordan disse problemer kan løses,« siger Anders Mortensen.

Læs også: Om sommeren har solcellerne på Svalbard højere virkningsgrad end i Sydeuropa

KVA Vind A/S skulle efterfølgende opdatere den relevante mølletype hos samtlige 195 ejere af denne slags, og firmaet fik også til opgave at informere ejerne om risikoen ved de disse vindmøller. Men ifølge Anders Mortensen forløb denne del af opgaven mindre let.

»Vi kunne se, at der var behov for at give KVA Vind et påbud, så vi var sikre på, at de ville gøre de ting, der skal til. KVA Vind arbejder selv på at løse problemerne, men vi erfarede, at han ikke ønskede at informere ejerne om den fare, der er ved denne slags vindmøller,« siger Anders Mortensen.

Efter KVA Vind A/S ikke efterkom påbuddet om at informere ejerne om faren ved mølletyperne, måtte Sikkerhedsstyrelsen varsle om politianmeldelse og sendte breve direkte til de 195 ejere af denne slags vindmøller, hvori man advarede om risici.

Opdateringer til gode

Samtlige 195 husstandsvindmøller af modellen 6-10 fra KVA Vind A/S er nu i færd med at blive opdateret, så de ikke er i fare for at havarere, og KVA Vind A/S har informeret Sikkerhedsstyrelsen om, at de har opdateret 60 vindmøller indtil videre.

Anders Mortensen, fortæller yderligere, at vindmøllemodellen 6-10 fra KVA Vind A/S i flere tilfælde fortsat kan tages i brug, også selvom de ikke endnu er blevet opdateret.

»Så længe møllerne ikke vibrerer voldsomt i kraftigt blæsevejr, kan de roligt fortsat bruges forsvarligt. Det er ikke alle møller, der har problemer, og det kan man tydeligt se,« siger Anders Mortensen.

KVA Vind A/S ønsker ikke at medvirke i artikler om sagen, med henvisning til at stifter Kurt Østergaard er på ferie.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten